ZANIMLJIV PROJEKT

(FOTO) ZAŠTO BUZET/WHY BUZET Otvorena turistička sezona na buzetskom području TURIZAM DOŽIVLJAJA UZ SREDNJOVJEKOVNOG VITEZA U OKLOPU

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO


Posjetitelji iz drugih dijelova Hrvatske počeli su polako dolaziti u Istru, pa tako i Buzet, a otvaranjem državne granice, vraćaju se i strani turisti

Najuža starogradska ulica u svom je najužem dijelu široka tek 64 centimetra, Ulica Romana Floridana, koju nazivaju još i Uska ulica, ili "Ku pasan, pasan". Rijetki su koji znaju da je u starom Buzetu i Pjaca škrilja, s južne strane župne crkve, nazvana po škrilama, uklesanim u živoj stijeni, kako se ne bi klizalo.

Ove i puno drugih zanimljivosti, kostimirani turistički vodiči Zdenka Majcan i Dean Prodan otkrili su sudionicima besplatne nedjeljne turističke ture kojom je pod sloganom "Zašto Buzet/Why Buzet", Turistička zajednica obilježila otvaranje turističke sezone na sjeveru Istre.

Pozivu se odazvalo osamdesetak predstavnika agencija, turističkih vodiča s istarskog i riječkog područja kao i domaćih posjetitelja, a interes je bio tako velik da je zbog popunjenog termina Turistička zajednica vrlo brzo obustavila nove rezervacije.

Porečanka Sonja Kotur Lovreković iz porečke agencije koja radi programe za goste iz Skandinavije, povjerila nam je da sada šire tržište i spremaju se za sezonu 2021. godine jer od ovogodišnje ne očekuju previše. Rekla je da im je sve u unutrašnjosti Istre jako zanimljivo. Pohvalila je buzetsku inicijativu i njen novi turistički program. "Rezervirala sam si nedjelju za obilazak Buzeta i spojila ugodno s korisnim. U agenciji baš za drugu godinu imamo turu četiri kaštela, i to kombinirano s gastronomijom, pa mi je obilazak buzetskog kaštela Petrapilosa posebno zanimljiv", rekla je Kotur Lovreković.

Direktor Turističke zajednice Buzeta Hari Vidović više je nego zadovoljan reakcijama.

- To je jedan od ciljeva ovakvih projekta da promoviramo svoj kraj, turističke sadržaje koje nudimo i da turističke agencije uvrste buzetske destinacije u svoju ponudu, izjavio je Vidović.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter