BORBA ZA OPSTANAK

KORONA OTRJEŽNJENJE Vlasnica agencije na sjeveru Istre koja organizira ekskluzivne ture za izbirljive goste nadala se da će imati najbolju sezonu dosad, ali… " Sve je otkazano i stornirano do srpnja. NEKE POMAKE OČEKUJEMO TEK U POSEZONI"

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Masaža u prirodi s mirisom tartufa, panoramski let helikopterom... sve je na čekanju/Zdenka Majcan

Masaža u prirodi s mirisom tartufa, panoramski let helikopterom... sve je na čekanju/Zdenka Majcan


Krenuli smo s novim programima, masažama na otvorenom, romantičnim večerama na vrhu Istre, piknicima u prirodi s degustacijom tartufa. Šveđani su se raspitivali koliko bi ih koštala privatna tura helikopterom po Istri. A onda je slijedilo korona otrežnjenje, kaže nam Zdenka Majcan, vlasnica turističke agencije iz Vrha, kod Buzeta

- Masaža u prirodi s mirisom tartufa. Panoramski let helikopterom iznad Istre. Zašto ne? Krenuli smo s novim programima, masažama na otvorenom, piknicima u prirodi na kojima se gostima nudi degustacija tartufa, romantičnim večerama na vrhu Istre. Bilo je već upita za ovu godinu. Šveđani su se raspitivali koliko bi ih koštala privatna tura helikopterom po Istri. Trebala je ovo biti najbolja turistička sezona ikada, a onda je slijedilo korona otrežnjenje, kaže nam Zdenka Majcan, vlasnica boutique turističke agencije Istriana travel sa sjedištem u Vrhu nedaleko od Buzeta i trinaestogodišnjim agencijskim stažem.

- Sada pokušavamo nekako izvući ono što se da. Relativno smo dobro prošli u prvom valu i možemo polako početi s oporavkom, umjereno je optimistična Majcan. Malim turističkim agencijama u unutrašnjoj Istri, veli, i inače nije lako, a sada moraju uložiti ogromne napore da uopće zadrže svoje mjesto na turističkoj karti Istre.

- Sve je otkazano i stornirano do srpnja, a kako u srpnju i kolovozu uobičajeno imamo manje posla, tako će nama koji se bavimo izletima biti dosta prazno sve do rujna. Nekakve pomake očekujem u posezoni. Tek će tada, ukoliko se nastavi ovako stabilno epidemiološko stanje, biti moguće realizirati nešto od individualnih tura, za grupe od pet do deset ljudi koji će moći među sobom održavati udaljenost od metar i pol. Možda bude i nešto sitno "last minute" programa, priželjkuje Zdenka i dodaje da bi u kontekstu cijele ove situacije koja se dogodila s pandemijom koronavirusa i turizma kakvog imamo u Hrvatskoj, možda trebali svi skupa razmisliti da bi uz turizam trebali jačati neke druge grane poput poljoprivrede i proizvodnje koje će podupirati turizam. S obzirom na to da smo u Hrvatskoj dosta orijentirani na masovni turizam, možda bismo se više trebali fokusirati na varijantu turizma koji će biti dugoročno održiv, veli Zdenka.

Od osnivanja agencije vođena je upravo idejom organizacije privatnih i posebnih "a la carte" tura kojima prezentira istarsku baštinu, njene specifičnosti, kulturne itinerere, glagoljicu i freske. U fokusu joj je organiziranje posebno kreiranih i dizajniranih privatnih tura i izleta po Istri, s dozom luksuza, čak i za samo jednog ili dva turista.

- Riječ je o vrlo educiranim i zahtjevnim gostima, pa je udovoljiti njihovim željama doista pravi izazov. Možemo privući goste takve platežne moći, uvjerena je Zdenka, samo se trebamo na to fokusirati.

Iako je agencija prvobitno bila zamišljena da se bavi isključivo privatnim i ekskluzivnim turama, vrlo je mala i mora se preživjeti i izvan turističke sezone, pa u po nudi ima i određene kolaž programe od školskih terenskih nastava i vrtićkih izleta do team buildinga. Pritom Zdenka, kao turistički vodič, pruža i uslugu turističkog vođenja. Lani je organizirala brojne degustacije vina i maslinovog ulja, izlete u Italiju, Austriju, Sloveniju, na Advente i pružala uslugu vođenja za domaće i strane touroperatore za goste s kruzera. No, najviše je fokusirana na privatnim turama što u ovo vrijeme može biti prednost.

Kraj prošle godine bio je dosta dobar i već u prvim danima ove godine planirali smo skijanja i proljetne izlete. Imali smo organizirano skijanje u Italiji za gotovo 90 ljudi, ali smo to putovanje autobusom zbog loše situacije u Italiji morali stornirati. Procijenili smo da je tako najbolje i najsigurnije za naše putnike. U ovoj godini trebali smo krenuti još jače i ozbiljnije i s novim projektima.

Međutim, pojavila se korona i sve je stopirala. Dogodilo se da sam imala pad od gotovo 90 posto prometa, a kasnije i 100 posto. Lani je situacija bila toliko dobra da sam planirala zaposliti još jednog djelatnika no, sada je sve palo u vodu. Trenutno za sebe koristim državne poticaje. Bavim se svime onime što se može napraviti od kuće, marketingom web stranica, stvaranjem nekakvih novih partnerstava, pisanjem blogova, kreiranjem novih izleta i projekata koji bi trebali zaživjeti u 2021. i 2022. godini, kazala je Majcan.

Najbolje i najviše od Istre

Ekskluzivni lov na tartufe, Ročka freskoslikarska radionica, kostimirano turističko vođenje kroz Roč, Aleju glagoljaša i Hum, paragliding, planinarske ture, obilazak vinskih podruma i proizvodnje maslinovog ulja u Istri, privatne ture po želji gostiju, neki su od izleta koje organizira Zdenkina agencija. Turistima nastoji ponuditi najbolje i najviše od Istre. Kada organizira privatne ture najčešći su joj gosti Amerikanci, Kanađani, Australci i Britanci. Svi oni žele upoznati Istru, neki se zadržavaju duže, neki kraće, ali svi su čuli za tartufe i žele ih probati, osjetiti čari tartufarstva i okušati se u pokaznom traženju tartufa.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter