SAZNAJEMO

VELIKI POVRATAK IVANA HERAKA: Vrlo vjerojatno će predvoditi listu HNS-a u 8. izbornoj jedinici. Hoće u Sabor, a želi biti i istarski župan

| Autor: Danijela BAŠIĆ- PALKOVIĆ

I dok još traje veliko iščekivanje formalne potvrde Središnjeg odbora stranke već je sasvim izvjesno da će nova HNS-ova akvizicija na parlamentarnim izborima u Istri biti nekadašnji istaknuti IDS-ovac i bivši HSLS-ovac Ivan Herak. Baš njemu će prema svemu sudeći pripasti čast da bude nositelj liste HNS-a u 8. izbornoj jedinici. Vjetar u leđa mu je i nedavno provedeno istraživanje koje je naručio HNS, a po kojem prilično solidno kotira u javnosti i smiješi mu se Sabor.

No, istarski HNS-ovci još sve drže u tajnosti i ne žele ništa komentirati bez središnjice, iako je odluka o Herakovom prisustvu na listi već gotova stvar. Tako predsjednik HNS-a Istre Zvonko Liović nije želio potvrditi, ali ni demantirati da će upravo "nezavisni" Herak dobiti počasno mjesto na HNS-ovoj listi za Sabor. O tome koja bi se još imena od istarskih HNS-ovca mogla naći na listi, Liović nije želio ni zucnuti bez amenovanja središnjice.

Stoga, znatiželjna javnost ostaje poprilično zakinuta za informaciju hoće li se bivšem ministru turizma Heraku pridružiti i HNS-ova posvuduša i wannabe političarka multitasking Kristina Bulešić, koja se svojevremeno kandidirala za istarsku županicu, a imala je ambiciju ući i u Europski parlament pa i biti hrvatska predsjednica i direktorica pulske tržnice.

Neki je najviše pamte po "nezaboravnim seminarima iscjeljivanja i duhovne obnove". Tako je recimo, direktor istarske podružnice HEP-a Zvonko Liović, i predsjednik istarskog HNS-a, svojevremeno svoje zaposlenike poslao na seminar "Čarobna 2020." koji je vodila baš njegova stranačka kolegica Kristina Bulešić, predsjednica pulskog HNS-a.

No dobro, to što je Herak odabrao HNS i nije neko iznenađenje. Kao poseban savjetnik HDZ-ovog ministra turizma Garija Cappellija s kojim je HNS kao prava trgovačka stranka u ljubavi već duže vrijeme, radije je odabrao "liberalniji" HNS. I sam je svojevremeno javno podržao koaliciju HDZ-a i HNS-a rekavši da "svidjelo se to nekome ili ne, na vlasti je trenutno najbolje od onoga što imamo".

O prepoznatljivosti HNS-a u Istri glupo je trošiti riječi jer prepoznatljivost i HNS u jednoj te istoj rečenici jednostavno ne idu skupa. No kadrovske križaljke i dijeljenje sinekura, tu već HNS pliva ko' riba u vodi pa valjda Herak i na to računa. Ne skriva pritom da je u dobrim odnosima s Plenkovićem, ali i sa Zoranom Milanovićem kao i s bivšim predsjednikom HNS-a Ivanom Vrdoljakom koji je pak posebno zaslužan za potpuno srozavanje ove krpelj stranke s mizernim rejtingom.

S druge strane bilo je samo pitanje trenutka kada će Herak indirektno navući politički dres. Izbor je pao na HNS iako je ne tako davno, točno prije osam mjeseci, govorio sasvim suprotno. U razgovoru za Glas Istre u listopadu prošle godine, najavio je izlazak na parlamentarne izbore i stvaranju platforme nezavisnih imena u 8. izbornoj jedinici.

- Mislim da je došlo vrijeme da se u Istri pojave nova lica spremna za izazove i konkretne poruke i politike. Prvenstveno tu mislim na nestranačke ljude i uvjeren sam, poznajući dobro ovaj politički prostor, da je upravo osma izborna jedinica trenutno u situaciji iznjedriti nekoliko kvalitetnih slobodnomislećih osoba koje imaju što ponuditi. Najradije bih išao kao nezavisan kandidat, jer smatram da bi me prisustvo na bilo kojoj stranačkoj listi ograničilo, govorio je Herak prije nekoliko mjeseci i brzo se predomislio.

Tada je rekao da ga na samostalan izlazak na izbore može spriječiti jedino nedostatak financijskih sredstava i kadrovske logistike, a očito da nije našao ni ljude koje bi posložio na svojoj nezavisnoj listi.

I tada smo ga pitali hoće li biti nositelj liste HNS-a za Sabor, ali prekinuo je te spekulacije jer, tvrdio je "ni s kim o tome nije razgovarao niti ga je itko zvao po tom pitanju". Nije HNS-u prognozirao neku svijetlu budućnost, rekavši da je njihova pozicija poprilično neizvjesna te da je teško reći gdje će oni biti kroz godinu dana.

Iznenadni povratak u politički ring Ivan Herak pokušao je probiti s još jednim povratnikom i saborskim veteranom, pa je već u neformalnim razgovorima spominjao da bi se na HNS-ovoj listi mogao naći i njegov prijatelj, još jedan bivši IDS-ovac, Damir Kajin. No od toga ništa, jer Kajin ima neke druge planove za Sabor.

Ovi će mu izbori poslužiti za testiranje birača u Istri, jer Ivan Herak rado bi izašao i na lokalne izbore iduće godine. Želio bi biti i kandidat za istarskog župana, opet vrlo vjerojatno kao neovisni, na listi HNS-a. Iako ga dugo nije bilo na političkoj sceni, bez politike ne može. Političku karijeru započeo je u IDS-u gdje je došao do mjesta potpredsjednika stranke zaduženog za gospodarstvo. 1992. godine ušao je u Hrvatski sabor kao zastupnik spomenute stranke, no 1994. godine je isključen iz IDS-a.

Potom se učlanio u HSLS, a godinu dana kasnije postaje njihov saborski zastupnik i predsjednik saborskog odbora za turizam te direktor i član Maloga Vijeća HSLS-a. Nakon toga, 1999. godine prihvaća ponudu tadašnjeg predsjednika Franje Tuđmana i postaje ministar turizma u Vladi Zlatka Mateše. Tuđman mu je prije toga 1994. godine javno nudio da bude potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske, ali ponudu je odbio. Funkciju ministra turizma obnašao je do 2000. godine, a iz HSLS-a je istupio u prosincu 2010.godine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter