HOD ZA ŽIVOT/SLOBODU

ISTRA BEZ SVJETONAZORSKIH SKUPOVA - Kliman: Vjerujem da bi se i u Puli hodalo za život / Vajagić: Njihove poruke su štetne za čitavu Hrvatsku


U Puli i u Istri za sada nema dovoljne podrške javnosti za organizaciju "Hoda za život" pobornika zabrane pobačaja, kakav je održan proteklog vikenda u Zagrebu, Rijeci i Splitu, potvrdili su nam neki sugovornici s lokalne desnice, ali to ne znači i da je u najzapadnijoj regiji Hrvatske uskoro neće biti. Ne treba, dakle, odbaciti mogućnost da kroz naredno vrijeme prosvjednici i s pulskih ulica dovedu u pitanje pravo žena na izbor o svom tijelu.

- Pitanje je vremena kada će se organizirati "Hod za život" u Puli. Išlo se na velike gradove, gdje postoji tradicija takvih manifestacija i više aktivista, a logično je da se inicijativa postepeno spušta prema manjim sredinama. Čudi me da nije bio uključen i Osijek, ali bit će - i Pula i Osijek, rekao nam je sugovornik iz redova lokalne desnice i konzervativnih krugova uključen i u građansku inicijativu "Istina o Istanbulskoj".

Ne drži se anonimnosti iz straha od osude javnosti nego se, kaže, ne želi imenom u novine da ga ne bi povezali kao predstavnika "Hoda za život" koji u Istri još nema organizaciju. Podsjeća nas da i u Puli već godinama djeluje grupa "molitelja za život", ali i priznaje da aktivista protiv pobačaja u gradu nema puno.

- Stvari idu postepeno. Ljudi će s vremenom stvoriti mišljenje, pa će odaziv i u Puli moći biti dobar, kaže sugovornik, uvjeren u uspjeh mobilizacije javnosti.

Desnica ispred ljevice

Uostalom, već smo vidjeli da slične svjetonazorske inicijative razvijenim mrežama volontera, nemalim sredstvima i osmišljenom promidžbom daleko lakše artikuliraju svoje stavove nego što to za rukom polazi onima s ljevice ili liberalnih opcija. S te druge strane, proteklog su se vikenda organizirali u protu-manifestaciju "Hod za slobodu".

- To što se tzv. "Hod za život" održao u samo tri grada, ne znači da mu poruke nisu štetne za čitavu Hrvatsku. Sudionici "Hoda za slobodu" čvrsto su stali u obranu teško izborenih prava, kao što su pravo na siguran, dostupan i legalan pobačaj, pravo na različitost, na obitelj u svim oblicima i dostojanstven život u koji se ne upliće kler, poručila je Nataša Vajagić iz Centra za građanske inicijative Poreč, koja je prosvjedovala u Rijeci.

Ako bi se "Hod za život" održao u Istri, nadopunjuje Vajagić, organizatori ne bi odaziv prepustili slučaju jer kaže da se zna da ljude redovito dovoze autobusima na prosvjede. Kaže i da bi u tom slučaju svakako naišli na reakciju CGI-ja, a vjeruje i u podršku drugih organizacija i pojedinaca. Za očekivati je da bi mobilizacija javnosti protiv prava na pobačaj u Istri išla nešto teže nego u drugim krajevima, ali Vajagić upozorava da ni Istra nije cijepljena od, kako kaže, retradicionalizacije i fašizacije društva. (Zvjezdan STRAHINJA)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter