sporni novi zakon 

IDS predao sedam prijedloga za spas malih iznajmljivača od porezne represije

| Autor: Hina
(Press IDS)

(Press IDS)


IDS je u srijedu predao sedam prijedloga za spas malih iznajmljivača od porezne represije, priopćili su iz te stranke uoči zatvaranja javnog savjetovanja o poreznoj reformi.

Predsjednik IDS-a Dalibor Paus ističe da su u javno savjetovanje uputili sedam prijedloga za zaštitu malih, obiteljskih iznajmljivača koji su najviše pogođeni najavljenom poreznom reformom. Obiteljski iznajmljivači su okosnica hrvatskog turizma pa ih treba obraniti od ekstremnih poreznih povećanja.

IDS smatra da treba jasno definirati tko je iznajmljivač u domaćinstvu i napraviti razliku u poreznom opterećenju između njega i rentijera. 

"S obzirom na lokalne prilike i specifičnosti, treba omogućiti da jedinice lokalne samouprave odrede maksimalan broj dozvoljenih kreveta u paušalnom načinu oporezivanja u rasponu od 10 do 20 postelja, ovisno o lokalnim prilikama i odluci jedinice lokalne samouprave".

IDS predlaže određivanje paušalnog poreza na dohodak po krevetu na temelju zona, a ne isključivo na temelju indeksa turističke razvijenosti.

Također treba omogućiti općinama i gradovima da odrede manji iznos poreznog opterećenja za iznajmljivače u domaćinstvu koji imaju najviše 10 do 20 postelja, ovisno o lokalnim prilikama.

Osim toga, porez na nekretnine ne bi se trebao plaćati na nekretninu u kojoj vlasnik živi, a dio iznajmljuje kratkoročno, i to najmanje tri godine od trenutka utvrđivanja poreza na nekretnine, te da u objektu iznajmljuje najviše 10 do 20 ležajeva.

"S obzirom da se radi o velikim promjenama za tu kategoriju iznajmljivača, treba odrediti prijelazno razdoblje od godinu dana za uvođenje novih odredbi kako bi iznajmljivači mogli prilagoditi svoje poslovanje", poručuje IDS.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter