NEIZVJESNOST

Poduzetnici zahtijevaju brza rješenja za preživljavanje krize: TREBALO BI ZAMRZNUTI PLAĆANJE NEPOREZNIH NAMETA I DAVANJA

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
Vlasnicima nekretnina koje su zatvorene upućen je apel da iziđu u susret svojim najmoprimcima (Aldo POKRAJAC)

Vlasnicima nekretnina koje su zatvorene upućen je apel da iziđu u susret svojim najmoprimcima (Aldo POKRAJAC)


Vlada je prihvatila molbe poslodavaca koji sada imaju jasniju sliku kako planirati svoje poslovanje, a radnici veću sigurnost da će sačuvati svoja radna mjesta i prihode. U ovom trenutku, poručili su iz HUP-a, uz prioritet da se usvojene mjere efikasno provode, važno je da država ostane financijski disciplinirana i da se drži striktnog plaćanja u rokovima  

Kako preživjeti koronakrizu, ali i dulje razdoblje neizvjesnosti i oporavka koje nesumnjivo dolazi nakon nje pitanja su koja ovih dana opsjedaju misli najvećeg dijela domaćih poduzetnika. Jednadžbe su to s previše nepoznanica, pa se usprkos nizu mjera koje se poduzimaju na državnoj, ali i s lokalnih razina nastavlja val upozorenja i apela koja stižu iz raznih strukovnih udruženja i inicijativa. Iz Hrvatske udruge poslodavaca jučer su poručili da je drugi paket ekonomskih mjera pomoći gospodarstvu pogođenom posljedicama pandemije koronavirusa pokazao da je Vlada prihvatila molbe poslodavaca koji sada imaju jasniju sliku kako planirati svoje poslovanje, a radnici veću sigurnost da će sačuvati svoja radna mjesta i prihode. U ovom trenutku, poručili su, uz prioritet da se usvojene mjere efikasno provode, važno je da država ostane financijski disciplinirana i da se drži striktnog plaćanja u rokovima.

Osiguravaju nesmetane isporuke

- Veliki broj poduzetnika radi s centralnom i lokalnom državom te osigurava nesmetane isporuke potrebnih dobara i usluga i u vremenu krize. Veledrogerije, ljekarne i ugovorni zdravstveni subjekti pod posebnim su pritiskom uslijed epidemije te ulažu ogromne napore da održe ne samo poslovanje nego i likvidnost. Stoga je iznimno važna financijska disciplina jer bi upravo kašnjenje države moglo generirati opću nelikvidnosti, a u slučaju veledrogerija i otežanu opskrbu lijekovima koja je u ovom trenutku ključna za zdravstveni sustav, poručio Davor Majetić, glavni direktor HUP-a.

Poslodavci će, kažu iz te udruge, učiniti sve da daju svoj doprinos u očuvanju radnih mjesta, uz zadržavanje srži svog poslovanja, tako da se nakon krize može brže i efikasnije pokrenuti gospodarski oporavak.

- S Vladom ćemo nastaviti i razgovore i o daljnjim mjerama, prije svega o parafiskalnim nametima na nacionalnoj i na razini jedinica lokalne samouprave. Neporezna davanja i nameti su dugogodišnja boljka našeg gospodarstva. Sada bi u krizi trebalo zamrznuti plaćanje što većeg broja tih nameta i odmah krenuti u reviziju kako bi se dio napokon trajno ukinuo, a dio značajno smanjio, poručili su iz Hrvatske udruge poslodavaca.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter