svjetska tržišta

Neizvjesnost trese azijske burze, kupuju se zlato i trezorci

| Autor: Hina
(Foto: Pixabay)

(Foto: Pixabay)


Na azijskim tržištima kapitala u srijedu najvažniji dionički indeksi imali su različite predznake, dok investitori izbjegavaju poduzimati rizičnije investicije prije nego vide rezultate tijesne predsjedničke izborne utrke u SAD-u, pri čemu su tečaj dolara, cijena zlata i prinosi na trezorce nastavili uspon.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko 6,30 sati bio je u plusu 0,06 posto, dok je tokijski Nikkei biou  minusu jedan posto. I australski ASX 200 bio je u minusu, ali svega 0,03 posto, dok je indijski Nifty bio u plusu od 0,09 posto. Znatnije su porasle i kineske burze, za otprilike jedan posto, na krilima obećanja tamošnje vlade da će poduzeti mjere za oživljavanje posustalog gospodarskog rasta.

Izmijenjena očekivanja o tome koliko će brzo Fed snižavati kamatne stope također je ojačala averziju prema riziku, jer tržišni sudionici sada očekuju da će američka središnja banka biti umjerena u tome. U cijenu imovine ugrađuju se očekivanja od 90 posto da će Fed sniziti kamatne stope u studenome za svega 0,25 postotnih bodova, nakon rujanskog snižavanja za pola postotnog boda.

"Volatilnost cijena dionica u uskom rasponu sve više postaje norma, dok se tržišta pripremaju za ključne tjedne koji su pred nama, uključujući predsjedničke izbore u SAD-u i sezonu objava korporativnih zarada", rekao je Anderson Alves, trgovac iz ActivTradesa.

Sve veća vjerojatnost da će novi američki predsjednik ponovno biti Donald Trump već je neko vrijeme u fokusu investitora, a s njegovim politikama koje uključuju carine i ograničenja na nedokumentirano useljavanje imigranata očekuje se da će inflacija jačati. To je zauzvrat podržalo tečaj dolar, jer se očekuje da bi kamatne stope u SAD-u mogle ostati relativno visoke dulje od očekivanog razdoblja ukoliko se inflacija intenzivira.

Trumpovi izgledi da pobijedi potpredsjednicu Kamalu Harris, demokratsku kandidatkinju, nedavno su porasli na web stranicama za klađenje, iako ankete pokazuju da je utrka za Bijelu kuću i dalje pretijesna da bi se išta moglo zaključiti. Uz manje od dva tjedna do američkih izbora 5. studenog, ulagači su zabrinuti zbog volatilnosti na tržištima.

Stoga rastu prinosi na trezorske zapise, koji služe kao utočište za kapital u neizvjesnim vremenima. Prinos na 10-godišnje američke trezorce jutros na azijskim burzama iznosi 4,216 posto, nakon što je tijekom noći dosegnuo najvišu razinu u tri mjeseca od 4,222 posto. Cijena zlata, pak, dosegnula je novi povijesni rekord od 2.749 dolara za uncu.

Smanjena očekivanja o daljnjem brzom tempu snižavanja kamatnih stopa u SAD-u podurpla su tečaj dolara, pa je dolarov indeks, koji mjeri izvedbu američke prema košarici šest svjetskih valuta, dotaknuo 104,18 bodova, najvišu razinu od 2. kolovoza, ojačavši u odnosu na dan ranije za 0,11 posto. 

Pritom je tečaj jena kliznuo na najnižu razinu u tri mjeseca prema dolaru te se njime trguje po 151,94 jena za dolar, dok je tečaj eura dotaknuo 1,0792 dolara, najnižu razinu od 2. kolovoza.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter