Triptih "Most"

U pripremi oratorij, poema i simfonija

| Autor: Vanesa Begić
Glazbeno-scenski događaj (Privatna arhiva)

Glazbeno-scenski događaj (Privatna arhiva)


Prošle smo godine na Malom rimskom kazalištu prisustvovali koncertnoj večeri songova iz mjuzikla "Most", koji je u nastajanju. Glazbu za taj projekt napisao je pulski odvjetnik Emir Kulenović, a tekstove pjesnikinja Slavica Lončarić Đugum. U projektu je sudjelovao veliki broj umjetnika iz Pule, Istre, ali i raznih drugih krajeva. Gotovo pa istovremeno tiskana je knjiga "Most" Slavice Lončarić Đugum, gdje je govora o snazi ljubavi, koja može pobijediti sve prepreke i granice.

"Most", grupa senzibilnih istomišljenika, okupila se sada u realizaciji tri djela. Svojevrsni triptih čine: oratorij "Put za nikuda", poema "Za prijatelje" i simfonija "Monarhija".

Glazbu je napisao Emir Kulenović, aranžmane Aleksandar Valenčić, tekstove Voljen Grbac, Fahrudin Kučuk, Antun Zanetti te Slavica Lončarić Đugum.

- Djelo se snima u Budimpešti s tamošnjom filharmonijom i solistima. U suradnji s Ivnom Bevanda-Strah i Saschom Petrovićem, upriličit će se izvedba simfonije ‘Monarhija’ s bečkom Straussovom filharmonijom. ‘Put za nikuda’ je nastao kao naša reakcija na ganutljivo promatranje egzodusa prognanih, nevinih ljudi na putu za nikuda. Kroz to promatranje, rodila se emocija prema identičnim događajima na našim prostorima, gdje su mnogi prijatelji odlazili nenadano, bez pozdrava, u žurbi. Kao kontrapunkt gromovima i olujama, patnjama i nedaćama, a kao želja vjerovati u dobro, rodila se ideja o monarhiji kao nekom utočištu, gdje je u neka uljuđenija vremena, bilo dobro i prognanima i prijateljima i neprijateljima; u vremenu, koje je ostavilo upečatljiv trag na našim prostorima u arhitekturi, kulturi, svevremenskoj glazbi, gracioznosti i uzvišenosti. Slijedom navedenog, poruke glazbenog, scenskog i narativnog karaktera, nemaju namjeru ocjene evaluacije niti jednog povijesnog, političkog ni teritorijalnog aspekta bilo kojeg vremena, već poticanje na promišljanje i doživljaj, vele Lončarić Đugum i Kulenović.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of