Intervju

DENIS REDIĆ - Direktor festivala Rovinj Photodays, festivala koji slavi fotografiju kroz brojne izložbe, radionice, predavanja i susrete

Cilj je festivala okupljati struku od visoke profesionalne razine konceptualnih suvremenih autora, modnih fotografa, profesionalnih fotoreportera pa do klupske scene i svih ljubitelja fotografije * Prvi dan festivala bit će otvorena i izložba "Velikana hrvatske fotografije '50-ih", koja donosi 40 radova Ante i Zvonimira Brkana, Jose Špralje, Toše Dabca, Nikole Vučemilovića, Milana Pavića, Đure Griesbacha, Fernanda Soprana, Alojza Orela, Andre Damjanića, Ive Tolića, Zlate Laure Mizner, Igora Emilija, Viktora Hreljanovića, Abdona Smokvine i Ervina Debeuca

| Autor: Bojana ĆUSTIĆ JURAGA
Denis Redić: Uvažavamo različite interese publike kako bi na festivalu Rovinj Photodays svatko od posjetitelja našao neki svoj format pogleda na izložene radove i aktivnosti (Snimio Milivoj Mijošek)

Denis Redić: Uvažavamo različite interese publike kako bi na festivalu Rovinj Photodays svatko od posjetitelja našao neki svoj format pogleda na izložene radove i aktivnosti (Snimio Milivoj Mijošek)


Nakon dvije pandemijske godine virtualnih izdanja ove će se godine 15. Rovinj Photodays održati uživo. Od 6. do 8. svibnja cijeli će Rovinj biti u znaku fotografije. Povod je to za razgovor s Denisom Redićem, direktorom festivala.

- Pripremili ste iznimno bogat program. Kakav je osjećaj vratiti se u Rovinj? Što publika može očekivati već na samom otvaranju?

- U ovim danima pripreme gotovo svakodnevno komuniciramo s mnogim partnerima te sa svih strana dobivamo izuzetno pozitivne komentare, tim više što za mnoge naše goste, ljubitelje fotografije, dolazak u magični Rovinj predstavlja doista poseban užitak. Mnogi od njih nas prate gotovo svih 15 godina postojanja, no ima i onih koji će po prvi puta doći u Istru.

Program koji ćemo uskoro i službeno najaviti sastoji se od mnogobrojnih izložbi, radionica, predavanja i susreta. Festival slavi fotografiju te mi kao organizatori tradicionalno uvažavamo različite interese publike kako bi svatko od posjetitelja našao neki svoj format pogleda na izložene radove i aktivnosti. Zahvaljujući glavnom pokrovitelju festivala, Turističkoj zajednici grada Rovinja, moram naglasiti da su svi sadržaji festivala besplatni kao i radionice, predavanja i prezentacije.

- Prvi dan 15. Rovinj Photodaysa označit će i iznimno važna izložba koja se tiče povijesti hrvatske fotografije. Riječ je o izložbi "Velikani hrvatske fotografije '50-ih". Što ovaj postav donosi?

- Izložba je nastala prije nekoliko godina kada sam hodočastio po mnogim nacionalnim galerijama, muzejima, foto klubovima i privatnim zbirkama tražeći naše najistaknutije autore hrvatske fine art fotografije 50-ih . Zahvaljujući kredibilitetu koji imam kao osnivač i direktor Photodaysa nisam imao nikakvih problema s ustupanjem radova te još jednom zahvaljujem svim kustosima i kolegama na zajedničkoj inicijativi promocije radova ove izložbe.

dfscfs

Denis Redić: Uvažavamo različite interese publike kako bi na festivalu Rovinj Photodays svatko od posjetitelja našao neki svoj format pogleda na izložene radove i aktivnosti

Izložba broji 40 radova, a zastupljeni su radovi Ante i Zvonimira Brkana, Jose Špralje, Toše Dabca, Nikole Vučemilovića, Milana Pavića, Đure Griesbacha, Fernanda Soprana, Alojza Orela, Andre Damjanića, Ive Tolića, Zlate Laure Mizner, Igora Emilija, Viktora Hreljanovića, Abdona Smokvine i Ervina Debeuca. I kao što u predgovoru kataloga piše to su "slike nostalgične ljepote, slike potrage za mediteranskim identitetom i izgubljenim vremenom (koje se pretvorilo u mit), slike što otvaraju put u imaginativni život prije 65 godina. To su slike kreativnoga dijaloga s onim čega više nema, a ipak postoji."

Izložba će biti postavljena u Galeriji Lungomare Plaza, na šetnici podno Grand Park Hotela Rovinj od 6.svibnja, prvog dana festivala, sve do konca svibnja.

- I ove godine imate i inozemne goste?

- Tradicionalno nam dolaze partneri iz okolnih zemalja, pretežno iz Italije, Austrije i bivše države koji sudjeluju u samom programu bilo kao članovi ocjenjivačkoga suda godišnjeg natječaja, bilo kao izlagači. Ove godine od stranih izlagača tu su organizatori OMNE Festa iz Bologne koji nam u zgradi rovinjske Zajednice Talijana donose izložbu "In Search of Beauty". Prošlogodišnja dobitnica Grand Prix nagrade Slovakinja Zuzana Pustaiova imat će samostalnu izložbu pod nazivom "One Day Ever Day" u CVU "Batana".

Stižu nam i ovogodišnji finalisti, autori koji su svoje mjesto zaslužili na velikoj izložbi najboljih ovogodišnjih radova koja je ujedno i najvažnija izložba festivala. Njihova imena ćemo uskoro i službeno objaviti kroz rezultate koje svi jedva očekuju.

Između ostalih, naš će gost biti i predstavnik Rotlichfestivala iz Beča koji će u centru Rovinja u subotu 7. svibnja postaviti šator magičnih portreta s pozivom doživljaja svakog koraka jedinstvenog fotografskog procesa razvijanja, učvršćivanja i lakiranja.

- Na ovogodišnjem festivalu gostuju foto-društva iz nekoliko hrvatskih gradova, a tu su i "Prijatelji mora"?

- Festival ima za cilj okupljati struku od visoke profesionalne razine konceptualnih suvremenih autora, modnih fotografa, profesionalnih fotoreportera pa do klupske scene i svih ljubitelja fotografije.

Važan dio medijske kulture kojoj festival pripada ima zadaću organizirati i edukativne aktivnosti te svojim partnerima otvarati neke nove mogućnosti. Stoga su tradicionalna gostovanja i susreti članova foto klubova od izuzetne važnosti. Prvog dana festivala na susretu foto klubova članovi međusobno razmjenjuju nova iskustva i inicijative, dok će na trgu u Rovinju na velikom Led displayu formata 5x3m čak četiri foto kluba iz Zagreba, Rijeke, Motovuna i Sv. Lovreča predstaviti svoje autore.

Uz to, ovogodišnja radionica pod nazivom "Arhitektura, dizajn, svjetlo" upravo je pravi mamac i jedan od vrlo zanimljivih sadržaja za sve članove foto klubova koji žele napredovati.

Što se "Prijatelja mora" tiče, radi se o serijalu izložbe na otvorenom koji ove godine bilježi 12 godina izlaganja na turneji kroz deset gradova Istre i Primorja, a svake godine kroz četiri ljetna mjeseca na trgovima i rivama vidi je rekordan broj posjetitelja.

Budući je festival RovinjPhotodays osnivač i producent ove izložbe, ona svake godine kreće upravo iz Rovinja. Cilj ove izložbe na otvorenom je pokazati domaćim i stranim posjetiteljima zavidnu medijsku kulturu kroz turističku fotografiju, koja temom u zadanom vremenu na osebujan način prikazuje more u njegovoj čudnovatoj, čarobnoj prirodi. Fotografska izvrsnost odabranih autora očituje se u njihovom poimanju likovne estetike. Radove je selektirao stručni tim RovinjPhotodaysa, a izlažu Petar Trinajstić, Ivo Pervan, Mario Romulić i Dražen Stojčić.

- Vraća se u program i Foto maraton? O čemu je riječ?

- Rado se sjećamo velikog interesa i odličnog odaziva na naše Foto maratone te stoga i ove godine organiziramo Foto izazov pod nazivom "Arhitektura- dizajn -svjetlo". Od sudionika očekujemo   kreativne radove koji reflektiraju osobni stav spram tradicionalne i moderne arhitekture kojima Rovinj doista obiluje. Vašem se oku s jedne strane nude magične ulice, kale, fasade, krovovi, volte, prozori, vrata, dimnjaci…, dok se na drugoj strani protežu hoteli puni atraktivnih staklenih površina u okružju inovativne moderne arhitekture u zelenim oazama ekskluzivne turističke zone Rovinja.

fgbhsdr

Uz Photodayse cijeli je Rovinj u znaku fotografije (Snimio Milivoj Mijošek)

Foto maraton je otvoren svim ljubiteljima fotografije, bez naplate kotizacije, a pobjednicima, koji će biti proglašeni na after partyju Festivala, bit će dodijeljene nagrade. Glavna nagrada je pisač Epson model EcoTank L8180 – A3 color photo printer, a tu su i ostale nagrade: kamera Insta 360 one R by Yelow store , vikend u Rovinju za dvoje by Maistra, večera za dvoje by Maistra i posebna nagrada Festivala kroz prezentaciju u off programu slijedeće godine.

Sve upute i prijave bit će uskoro objavljene na našim službenim stranicama.

- Festival ima nove programe ali i otvara nove lokacije?

- Po prvi smo puta na festivalu jednu izložbu pozicionirali izvan Rovinja i to u Off programu u Galeriji Pet kula u Motovunu u organizaciji Udruge fotografa Fotovun . Izložba pod nazivom "Neusporedivo plavo" prikazuje ljepote i zanimljivosti podmorja hrvatskoga Jadrana te s temom podmorja na vrhu Motovuna na svoj način utjelovljuje vizualnu poveznicu Mare-Monti. Izložbu će tjedan dana uoči festivala, u petak 29. travnja u Galeriji Pet kula u Motovunu predstaviti njeni autori Danijel Frka i Marino Brzac, višestruko nagrađivani dvojac na međunarodnoj podvodnoj fotografskoj sceni.

Kako se vizualna umjetnost često povezuje s glazbom ove smo godine za sve akreditirane uzvanike organizirali Večer vina, gitare i fotografije - Show koncert pod nazivom "Moć gitare" gitarističkoga virtuoza Damira Halilića Hala. Koncert će se održati na otoku Sv. Andrija u Island Hotelu Istra, u petak 6. svibnja.

- Što publika nikako ne smije propustiti?

- Svakako treba vidjeti sve izložbe a posebno onu u rovinjskom Multimedijalnom centru koja predstavlja najbolje radove sudionika godišnjeg natječaja u suvremenoj fotografiji. Treba napomenuti da svi radovi s izložbe odlaze u stalni fundus Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Rijeka te da će se likom i djelom navedenih autora u naredih godina baviti kustosi muzeja što je svakom autoru i najvažnija nagrada festivala.

Kako živimo u digitalnom dobu mislim da je najbolje za publiku da kroz nekoliko dana posjeti našu web stranicu www.photodays-rovinj.com kada ćemo objaviti detaljan program festivala te potom svatko sebi može odabrati prioritete.

Moram istaknuti da se akreditacija, kao i prijave na radionicu te fotomaraton ne naplaćuju uz prijavu na službene mail adrese festivala: [email protected] i [email protected]

Prijave se zaprimaju do konca travnja 2022., odnosno do popune ograničenog broja sudionika.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter