bogata vitaminom b1

Ova hrana snižava krvni tlak, a ima i odličan utjecaj na pamćenje

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Vitamin B1 ili tiamin vrlo je važan biološki spoj o kojem ovisi funkcionalnost mnogih organa, piše Index.hr. Prvo, on može stimulirati rad mozga. Zahvaljujući vitaminu B1, poboljšavaju se kognitivni procesi i osobe koje ga unose dovoljno, puno lakše pamte sve informacije.

Vitamin B1 blagotvorno djeluje na kardiovaskularni sustav, može regulirati krvni tlak, smanjujući ga na željenu razinu. Osim toga, tiamin je potreban za rast mišićnog i koštanog tkiva.

"Teško je precijeniti prednosti vitamina B1 za tijelo", vjeruje doktorica Maria Alekseeva.

Ona ističe da se vitamin B1 ne mora uzimati kao dodatak prehrani ako unosimo dovoljno pivskog kvasca, suncokretovog brašna, riže i svinjetine. Tvrdi da su to namirnice s najvećim udjelom vitamina B1, a njihova konzumacija osigurat će ga u dovoljnim količinama za zdravo funkcioniranje organizma. 

Simptomi nedostatka vitamina B skupine najčešće su mišićna slabost, opći umor, gubitak apetita, problemi s probavom i različiti problemi s kožom. Nedostatak vitamina B može uzrokovati i nesanicu, razdražljivost, mučninu, povraćanje, stalne glavobolje, a nerijetko i depresiju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter