ljetno voće

Ako volite jesti lubenice, zanimat će vas ove informacije

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Lubenica je mnogima omiljeno ljetno voće. Ona je slatka i osvježavajuća te predstavlja idealan obrok za opuštanje od vrućina. Kao i drugo voće i povrće, konzumiranje lubenice ima određeni utjecaj na tijelo, a dijetetičarke Maddie Pasquariello i Cara Harbstreet otkrile su kakav je utjecaj ovog popularnog voća, prenosi Index.hr.

"Lubenica je slatko, hidratantno, sočno voće koje za mnoge ljude budi nostalgiju", kaže za Parade Pasquariello. Iako konzumiranje lubenice uglavnom ima pozitivan učinak na tijelo, pretjerana konzumacija može imati i negativne strane.

Bit ćete više hidrirani

Poznato je da lubenica sadrži puno vode. Pasquariello ističe da lubenica "sadrži više od 90 posto vode, pa može biti osvježavajući način za izbjegavanje dehidracije, s dodatnom prednošću elektrolita".

Iako je lubenica odličan način za hidriranje, to ne znači da biste tijekom ljetnih mjeseci jedenje lubenice trebali zamijeniti pijenjem vode. "Pobrinite se da uz jedenje lubenice pijete dovoljno vode", dodaje dijetetičarka. Jedan od najboljih načina kako možete provjeriti pijete li dovoljno vode je prema boji urina. 

Bolje probavno zdravlje

"Vlakna u lubenici s udjelom vode mogu pomoći kod redovitog pražnjenja crijeva i podržati ukupno zdravlje crijeva", kaže dijetetičarka Cara Harbstreet.

Kako prenosi Parade, prema USDA, jedan mali dio lubenice sadrži 1,14 grama vlakana, što nije pretjerano puno, ali s više pojedenih komada, u tijelo se unosi i više vlakana.

Pojačani osjećaj nadutosti

Vlakna imaju svoje prednosti i mane. "Zbog visokog sadržaja vode, konzumiranje velike količine lubenice odjednom može vas učiniti sitima ili čak pomalo nadutima", kaže Pasquariello i dodaje: "Obratite pažnju na signale vašeg tijela i, kao kod svega, trudite se ne pretjerivati do točke osjećaja mučnine". 

Mogući gubitak ili povećanje apetita

Voda i vlakna u lubenici mogu biti toliko zasitni da konzumacija velike količine između obroka može smanjiti apetit. Međutim, koliko god lubenica bila hranjiva, stručnjaci kažu da ne sadrži sve što je tijelu potrebno za optimalno funkcioniranje, prenosi Parade. 

"Mogli biste propustiti ključne makronutrijente poput proteina i masti, kao i druge mikronutrijente iz druge hrane", tvrdi Harbstreet. Međutim, konzumiranje lubenice može imati i suprotan učinak te povećati apetit.

Pasquariello objašnjava da lubenica "ne sadrži puno proteina ili masti, pa vjerojatno nećete biti potpuno siti. Ugljikohidrati se brzo probavljaju. Kada ih tijelo sagori, trebat će vam više prehrane.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter