britanski fizičar

Osobna i znanstvena arhiva Stephena Hawkinga dostupna u knjižnici

| Autor: Hina
(Foto AP)

(Foto AP)


Osobna i znanstvena arhiva poznatog britanskog fizičara Stephena Hawkinga, uključujući njegova pisma upućena članovima obitelji, u potpunosti je katalogizirana i dostupna javnosti u knjižnici sveučilišta Cambridge, piše u petak njemačka agencija dpa.

Autor bestselera "Kratka povijest vremena: od velikog praska do crnih jama" umro je 2018. u dobi od 76 godina.

Njegova obitelj je donirala veliku zbirku njegovih predmeta 2021., a njegova je znanstvena i osobna arhiva sada u potpunosti katalogizirana i javno dostupna na sveučilištu Cambridge.

Arhiva od 113 kutija se sastoji od desetaka tisuća stranica vezanih za njegov rad te fotografija i scenarija za filmove i televizijske serije poput "Simpsona", "Dosjea X" i "Futurame", ali i uspomena na njegove susrete s papama, predsjednicima i javnosti.

U pismu svojim roditeljima iz 1986., koje započinje riječima "Draga majko i oče", Hawking je tekst diktirao koristeći svoj poznati sustav za komunikaciju koji je nabavio nakon što je iste godine operirao dušnik.

"Pišem ovo pismo na mom novom računalu koje također govori, no malo poput Daleka (vanzemaljske rase iz znanstvenofantastične serije Doctor Who) s američkim naglaskom", rekao je u pismu.

"Veoma je korisno za komunikaciju, no preveliko je da bi ga se nosilo okolo. Međutim, imam drugo koje možda uspijem fiksirati za svoja kolica".

Pisma iz arhive također naglašavaju njegovo zalaganje za znanstvene kolege zarobljene iza željezne zavjese tijekom hladnog rata kao i za prava osoba s invaliditetom.

Hawkingu je 1964., kada su mu bile 22 godine, dijagnosticirana amiotrofična lateralna skleroza, paralizirajuća bolest koja uzrokuje slabljenje tjelesnih mišića pa je veći dio života proveo u kolicima.

U pismu Kraljevskoj opernoj kući u Londonu iz 1978., Hawking je napisao da "uopće nema uvjeta za osobe s invaliditetom" te je zahtijevao bolji pristup zgradi.

Arhivistkinja Susan Gordon, koja je 28 mjeseci provela katalogizirajući zbirku, rekla je da dokumenti iz arhive pružaju uvid u to kako su Hawkingovi napori da približi znanost općoj publici pretvorili u "pop ikonu".

"Papiri također otkrivaju kako je ista žilavost, koju je Hawking pokazivao u svojoj profesionalnoj karijeri, također primijenjena na ciljeve u koje je vjerovao, uključujući prava osoba s invaliditetom", kazala je.

"Arhiva će biti jedinstven izvor za istraživače zainteresirane za Hawkingov znanstveni rad i akademski život, njegov osobni život, popularizaciju znanosti, prava osoba s invaliditetom, pomoćne tehnologije i zvijezde".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter