Nova praksa

Microsoft "priznao" sindikalno organiziranje petstotinjak radnika koji stoje iza video igre World Of Warcraft

| Autor: T. I.
(Foto: Blizzard Entertainment)

(Foto: Blizzard Entertainment)


World of Warcraft je jedna od najpopularnijih, najdugovječnijih i najlukrativnijih online video igara ikad. Od 2004. godine kad ju je lansirala tvrtka Activision Blizzard, odnosno njena podružnica Blizzard Entertainment, „navukla“ je kroz godine milijune korisnika i kroz redovna proširenja samo bildala svoju popularnost i uprihodila kroz godine nestvarnih 9 milijardi dolara.

Iza njenog uspjeha, proširenja paketa i razvoja stoji prava mala vojska zaposlenika, njih petstotinjak. Iako se to možda ne bi očekivalo od informatičkih geekova koji bulje u ekran po cijele dane i programiraju, upravo su se oni odlučili na radničko udruživanje i osnovali sindikalnu podružnicu što je zapravo rijetkost u današnjim (američkim) tehnološkim korporacijama, uglavnom zbog otpora vlasnika ili otvorenog prijezira prema takvom obliku organiziranja kao u slučaju Elona Muska.

Nisu osnovali neki novi sindikat već se kolektivno pridružili nacionalnom Communications Workers of America, sindikatu koji zastupa interese 700 tisuća radnika u javnom i privatnom sektoru. Prema njihovoj izjavi, veliki Microsoft kao vlasnik  Activision Blizzarda, nije radio probleme i priznao je sindikalno udruživanje radnika.

Nije zapravo ni mogao drugačije, mogućnost i „lakoća“ ovakvog organiziranja proizašla je iz inače neoubičajene odredbe ugovora prodaje Blizzarda Microsoftu za krupnih 69 milijardi dolara prije dvije godine. Naime, Microsoft se ugovorom obavezao da će ostati neutralan ako se djelatnici Blizzarda u SAD-u i Kanadi odluče na sindikalno organiziranje. Ta odredba omogućila je sindikalno organiziranje sveukupno 1750 radnika koji rade na razvoju video igara. Zapravo, prema dostupnim podacima to su jedini sindikalno organizirani radnici u Miccrosoftu, koji u SAD-u zapošljava vojsku od 120 tisuća ljudi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter