Američka potpredsjednica

Harris osudila paljenje zastava i pro-Hamasove grafite na prosvjedu u Washingtonu

| Autor: Hina
(Foto: Reuters)

(Foto: Reuters)


Američka potpredsjednica Kamala Harris pridružila se u četvrtak demokratskim i republikanskim čelnicima u osudi prosvjednika koji su u srijedu  u Washingtonu kod željezničke postaje Union Station palili američke zastave i sprejevima ispisali poruke da "Hamas dolazi".  

Prosvjednici su domarširali u blizinu Kapitola u kojem zasjeda američki Kongres, uoči obraćanja izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, prosvjedujući zbog američke vojne pomoći Izraelu u ratu s militantima islamističkog pokreta Hamasa u Pojasu Gaze.

Nakon Netanyahuova govora, neki od prosvjednika okupili su se ispred Union Stationa. Istaknuli su američke zastave ispred legendarne željezničke stanice, zapalili ih i sprejom ispisali riječi "Hamas dolazi" i "Oslobodite Gazu" na velikom spomeniku.

Harris je taj vandalizam nazvala "protudomoljubnim i gnusnim činom".

SAD je stavio Hamas na popis terorističkih organizacija.

"Osuđujem paljenje američke zastave. Ta je zastava simbol naših najvećih ideala kao nacije  i predstavlja obećanje Amerike. Nikada ju se ne bi smjelo na takav način oskrnaviti", rekla je Harris koja bi trebala biti demokratska predsjednička kandidatkinja na predsjedničkim izborima. 

Harris i Biden bi u četvrtak trebali održati odvojene razgovore s Netanyahuom. Očekuju se novi prosvjedi ispred Bijele kuće.

Policija je zbog nasilja koje je izbilo na prosvjedu morala upotrijebiti suzavac i uhitila nekoliko ljudi.

Paljenje američkih zastava i pro-Hamasove grafite oštro su osudili i predsjednik Zastupničkog doma, republikanac, Mike Johnson i vođa demokrata Hakeem Jeffries.

 

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter