utrka se zakuhtava

Brojni demokrati podržali Harris, no Pelosi i Obama se ne izjašnjavaju

| Autor: Hina
(Reuters)

(Reuters)


Brojni američki demokrati u nedjelju su pohitali podržati potpredsjednicu Kamalu Harris za stranačku protukandidatkinju Donaldu Trumpu nakon što se predsjednik Joe Biden povukao iz izborne utrke, no ne i neki moćni stranački ljudi, poput bivšeg predsjednika Baracka Obame i nekadašnje predsjednice Zastupničkog doma Kongresa Nancy Pelosi.

Sam Biden je podržao svoju potpredsjednicu, ne u pismu u kojem je objavio da odustaje od kandidature, nego u odvojenoj izjavi. Uslijedili su utjecajni klub crnih zastupnika u Kongresu, neki moćni demokratski zastupnici i senatori, nekoliko ključnih donatora te moćne aktivističke organizacije.

Bivši predsjednik Bill Clinton i bivša državna tajnica Hillary Clinton, oboje demokrati, također su podržali Harris.

Ipak, drugi su, uključujući Pelosi i Obamu zahvalili Bidenu na njegovu patriotizmu, ali nisu stali iza Harris ili nekog drugog kandidata.

"Idućih ćemo dana ploviti nemirnim vodama", napisao je Obama u priopćenju. "Ali sam čvrsto uvjeren da će lideri naše stranke biti u stanju osmisliti proces koji će dati odličnog kandidata".

Senator Peter Welch, prvi demokratski senator koji je pozvao Bidena da odstupi, pozvao je na otvoren postupak nominiranja stranačkog kandidata.

Demokrati bi trebali imati "otvoren proces kako bi, tko god bio nominiran, uključujući Kamalu, imao iza sebe snagu procesa koji pokazuje konsenzus stranke", rekao je. "Demokratska stranka treba debatu o tome tko može nastaviti ondje gdje je stao predsjednik Biden i pobijediti Trumpa".

Predsjednik Demokratskog nacionalnog odbora Jaime Harrison priopćio je da će stranka idućih dana "pokrenuti transparentan i uređen proces kako krenuti naprijed kao ujedinjena Demokratska stranka s kandidatom koji u studenome može pobijediti Donalda Trupma".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter