privremeno ostaje na funkciji

Francuska vlada podnijela ostavku

| Autor: Hina
(Reuters)

(Reuters)


Francuski centristički premijer Gabriel Attal i njegova vlada podnijeli su ostavku u utorak, ali će privremeno ostati na funkciji dok nova vlada ne bude imenovana.

Privremena vlada vodit će tekuće poslove u drugom po veličini gospodarstvu eurozone, ali ne može predložiti nove zakone parlamentu niti provesti veće promjene, kažu stručnjaci.

Njezina će uloga uključivati osiguravanje da Olimpijske igre, koje počinju 26. srpnja, proteknu glatko.

"Rješavanje tekućih poslova znači provedbu mjera o kojima je već odlučeno i upravljanje hitnim slučajevima koji se pojave. Ni više ni manje", rekao je Mathieu Disant, profesor prava na pariškom sveučilištu Panthéon-Sorbonne.

"Vlada na odlasku lišena je svih svojih ovlasti. To joj potpuno, i sasvim logično, oduzima bilo kakvu mogućnost političkog djelovanja.", dodao je.

U Francuskoj su i prije postojale privremene vlade, ali nijedna nije ostala duže od nekoliko dana. Ne postoji određeno ograničenje koliko dugo može djelovati kao vršitelj dužnosti, a parlament ju ne može prisiliti na ostavku.

Stroga pravila o podjeli vlasti obično ne dopuštaju ministrima u Francuskoj da istovremeno budu i zastupnici.

Ipak, njihove ostavke, čak i ako ostanu u privremenoj vladi, omogućit će Attalu i drugim članovima vlade da sjede u parlamentu i sudjeluju u izboru predsjednika skupštine kada se sastane u četvrtak, kažu stručnjaci.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter