sad

Slijedi republikanska konvencija samo par dana nakon pokušaja atentata na Trumpa

| Autor: Hina
(Reuters)

(Reuters)


Američka Republikanska stranka u ponedjeljak počinje nacionalnu konvenciju, pripremajući teren za službenu potvrdu Donalda Trumpa kao stranačkog kandidata za predsjedničke izbore u studenom, samo nekoliko dana nakon što je pucano na njega.

Trump bi trebao objaviti ime svog kandidata za američkog potpredsjednika na događaju u gradu Milwaukeeju u američkoj državi Wisconsin na kojem će službeno postati kandidat stranke.

Četverodnevna konvencija otvara se samo dva dana nakon što su meci ispaljeni prema Trumpu na  predizbornom skupu izazvali šok u Sjedinjenim Državama, nekoliko mjeseci uoči Trumpovog revanša s vjerojatnim demokratskim kandidatom sadašnjim predsjednikom Joeom Bidenom 5. studenog.

Na predizbornom skupu u Butleru u Pennsylvaniji u subotu napadač se popeo na povišeno mjesto s jurišnom puškom i ispalio nekoliko hitaca prema Trumpu, izazvavši paniku među okupljenim pristalicama.

Trump je pogođen metkom u uho i vidjelo se da je krvario.

Vatrogasac koji je bio gledatelj na skupu poginuo je, a još dvoje je teško ozlijeđeno.

Dužnosnici FBI-a kasnije su rekli da je počinitelj, kojeg su ubili agenti Tajne službe, 20-godišnji Thomas Matthew Crooks iz Bethel Parka u Pennsylvaniji.

Njegov motiv još nije jasan, a FBI-eva istraga je u tijeku.

Nakon napada predsjednik Biden je naložio Tajnoj službi da preispita sigurnosne mjere za republikansku konvenciju.

Prema američkim medijima na konvenciji će se izbjeći kontroverzne teme koje bi mogle odbiti neke republikanske birače, poput stajališta stranke o pobačaju ili napada Trumpovih pristaša na Capitol u siječnju 2021.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter