pretrčali 227 kilometara

Ultramaratonci iz Vukovara stigli u Srebrenicu, odaju počast žrtvama genocida

| Autor: Hina
(Snimio Armin Durgut/Pixsell)

(Snimio Armin Durgut/Pixsell)


Sudionici ultramaratona Vukovar-Srebrenica, kojim se već godinama obilježavaju obljetnice genocida počinjenog nad Bošnjacima 1995., stigli su u srijedu na odredište nakon što su od 6. srpnja pretrčali 227 kilometara, koliko su udaljena ta dva grada koja su postala simbolima stradanja u ratovima 90-ih godina.

Hrvatski su ultramaratonci pretrčali pet etapa od Vukovara preko Vinkovaca, Brčkog, Janje i Zvornika do Srebrenice. Ove su godine maraton započeli Dražen Ćućić, Miroslav Dudić - Lovrić, Boban Pantović, Mirsad Softić i Duško Štrbac, a tijekom zahtjevne i teške utrke po velikim vrućinama u različitim etapama pridružilo im se još desetak sudionika koji su zajedno s njima stigli do memorijalnog kompleksa u Potočarima.

Najmlađi među njima bio je 17-godišnji Hamza Hamzić iz Sapne kod Zvornika, koji je po dolasku u Potočare kazao kako mu je ovo bilo neizmjerno važno iskustvo. 

"Velika mi je čast biti najmlađi i sudjelovati u ovome", kazao je Hamzić.

Draženu Ćućiću iz Osijeka ovo je bio već 11 istrčani ultramaraton. Po dolasku u Srebrenicu kazao je kako su vremenski uvjeti u kojima se trči iz godine u godinu sve teži, no oni ne odustaju, a istaknuo je kako kao sportaši-amateri ne trče radi pokala nego radi zagrljaja majki Srebrenice.

"Mi krećemo iz doline križeva i dolazimo u dolinu nišana. Ono što nas na žalost veže to je ta ista sudbina  da su u nesretnom ratu ubijani civili bez obzira koje nacionalnosti", kazao je Ćućić novinarima.

Ultramaraton Vukovar-Srebrenica organizira Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba, a ove su godine pokrovitelji bili hrvatski predsjednik Zoran Milanović, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i članovi Predsjedništva BiH Denis Bećirović i Željko Komšić.

"Kroz ultramaraton od Vukovara do Srebrenice nastojimo povezati dvije rane hrvatskog i bošnjačkog naroda, povezati dvije države, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu te poručiti da se ne zaboravi i da se nikada nikome više ne ponovi", kazao je na startu ovogodišnje utrke Armin Hodžić, zastupnik bošnjačke nacionalne manjine u Hrvatskom saboru.

Američki veleposlanik u BiH Michael Murphy također je stigao u srijedu u Srebrenicu uoči središnje komemoracije zakazane za 11. srpnja te je podsjetio na važnost sjećanja na žrtve genocida.

"Poruka za sve političare u Bosni i Hercegovini, ali i globalno, jest da imamo odgovornost priznati činjenice o tome što se zbilo u Srebrenici u srpnju 1995., učiti istini o tome što se zbilo, poštovati žrtve i podržati sve koji traže svoje nestale, kao i rad onih koji pokušavaju dovesti počinitelje zločina pravdi. To je obveza, koja se odnosi na BiH, regiju i sve nas", izjavio je Murphy novinarima.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter