ISTRA 1961

PULJANI NADIGRALI ŠIBENČANE i zasluženo slavili

Odigrali smo pravu prvenstvenu utakmicu i zasluženo stigli do pobjede jer smo bili bolja momčad od Šibenika. Šibenčanima je novi trener u ovu utakmicu krenuo bez ikakvog taktiziranja, dok smo se mi odlučili na one koje trenutno imamo na raspolaganju. Izostalo nam je nekoliko bitnih igrača, ali i bez njih smo bili bolji od protivnika, rekao je Mateo Lisica

| Autor: Ivica CEROVAC
Marin Žgomba (Snimio Dejan Štifanić)

Marin Žgomba (Snimio Dejan Štifanić)


Na osmom izdanju "Arena Cupa 2022" zaključeno je natjecanje u grupi Ceja. Posljednji susret donio je dvoboj dva hrvatska prvoligaša u kojem je Istra 1961 s 2:1 svladala Šibenik i tako osvojila drugo mjesto te će u subotu, s početkom u 11 sati, igrati dvoboj za brončana odličja protiv drugoplasiranog kluba iz grupe Finera. Šibenčani će dan ranije igrati susret za peto mjesto, a u finalu će nastupiti srpski drugoligaš Žarkovo, koji je nakon dvije pobjede u prva dva kola, jučer odigrao miroljubivih 0:0 protiv rumunjskog trećeligaša Foreste.

Sraz "zeleno-žutih" i "narančastih" bio je, s druge strane, sve samo ne miroljubiv. S obzirom na to da će snage u prvenstvu odmjeriti tek krajem veljače, nije bilo potrebe za skrivanjem karata i novi šibenski strateg Ferdo Milin poslao je na teren svoju najbolju postavu te je tamo ostavio više od sat vremena. Što se tiče Gonzala Garcije, on nije mogao računati na Bandea i Mahmouda koji se nalaze u Kamerunu na Afričkom kupu nacija, rekonvalescente Navarra i Matića te Blagojevića koji je u ponedjeljak izišao iz samoizolacije, a nije bilo niti Galilee, koji je osjetio lagano zatezanje i stoga je dobio poštedu.

Usto, nije se željelo previše riskirati niti s Beljom koji je preležao koronu, pa su on, novopridošli Brazilac Martins i Iličić odradili svaki po 30 minuta na poziciji centralnog napadača. Perera i Marin odigrali su prvo poluvrijeme, dok su ostali starteri zamijenjeni nakon 60 minuta, kad se iz startnih 4-3-3 prešlo u formaciju 3-4-3, a ono što može veseliti urugvajskog trenera to je činjenica da su njegovi puleni u tih sat vremena u potpunosti nadigrali protivnike. Izostali su u prvom poluvremenu tek golovi, ali "zeleno-žuti" su bili puno bolji od "narančastih", koje su sveli na dvije polu-prijetnje nakon kornera.

Početkom nastavka Caseres je napokon okrunio terensku inicijativu, a kad su Šibenčani iskoristili jednu pogrešku i poravnali s "bijele točke", Puljane to nije uzdrmalo i uspjeli su, s momčadi sastavljenom pretežno od golobradih mladića, još jednom zatresti protivničku mrežu za pobjedu. Ono što veseli je da je strijelac drugog pogotka bio Ivančić, a zabio ga je točno šest mjeseci nakon utakmice s Hrvatskim dragovoljcem, njegove jedine prvenstvene u ovoj sezoni.

Krenulo je prilikom "zeleno-žutih" u devetoj minuti. Luka Marin izveo je korner, Mišković bio najviši u skoku i glavom poslao loptu u rašlje, a Rogić je odličnom intervencijom sačuvao svoju mrežu. "Narančasti" su osam minuta kasnije uzvratili na isti način, ubačajem iz kuta Antonija Marina koji je naciljao Perićevu glavu, ali pokušaj stopera Šibenika završio je pokraj gola. U 21. minuti još je jednom u prvom planu bio raspoloženi Mišković, koji je odigrao dupli pas s Beljom i potom uzdrmao vratnicu, ali čak i da je bio malo precizniji rezultat se ne bi promijenio, jer je pomoćni sudac signalizirao nedozvoljenu poziciju. U 24. minuti Beljo je nakon solo akcije zatresao mrežu, ali s vanjske strane, da bi tri minute kasnije Lisica s lijeve strane ušao u kazneni prostor i ubacio oštru loptu na peterac, na koju je požrtvovano uklizao Bilić i izbio je u korner. U 30. minuti još su se jednom ukazali Šibenčani, opet nakon kornera. Izveo ga je ovom prilikom Marin Jakoliš, Antonio Marin je glavom prebacio loptu, a Bilić nogom pucao preko gola. Uzvratili su "zeleno-žuti" u 34. minuti idealnim ubačajem Miškovića za Lisicu koji je uletio iz drugog plana i iz voleja poslao loptu iznad grede. I za kraj prvog dijela stigla je još jedna prilika Istre 1961 koju je inicirao Mlinar udarcem s 20-ak metara kojeg je Rogić kratko odbio, pravo na nogu Martinsa koji je uzdrmao gredu. Signalizirali su Puljani da je lopta pritom prešla gol-liniju, ali glavni djelitelj pravde samo je odmahnuo rukom da se igra nastavi, a nije bilo VAR-a koji bi ispravio njegov eventualni propust. I u narednoj akciji skočili su "zeleno-žuti" tražeći kazneni udarac, no sudac Turčin niti ovom prilikom nije vidio ništa sporno te je prvo poluvrijeme okončano s početnih 0:0.

Taj se rezultat promijenio već u četvrtoj minuti nastavka, kad je Lisica još jednom probio desnu stranu i poslao oštar ubačaj na peterac, na koji je uklizao Caseres i uzdrmao gredu od koje se lopta odbila u mrežu. Četiri minute nakon pogotka "zeleno-žuti" su izborili slobodan udarac s 25 metara iz kojeg je Mišković za malo bio neprecizan, a onda je uslijedila "hokejaška" izmjena Gonzala Garcije i dok se devet novih igrača aklimatiziralo na teren, Šibenik je stigao do poravnanja. Praktički u prvom kontaktu s loptom kardinalno je pogriješio Tomić, koji ju je nepotrebno izgubio na svojoj polovici terena, što su iskoristili "narančasti" da u dva poteza dođu do kaznenog prostora, gdje je Hmura neopreznim startom skrivio kazneni udarac. Delić je s "bijele točke" bio siguran i u 65. minuti vratio stvari na početak, no već devet minuta kasnije "zeleno-žuti" su nakon lijepe akcije opet poveli. Serderov je izbacio Acquaha na lijevoj strani koji je ubacio za Ivančića, a ovaj s deset metara svladao Rogića koji je imao loptu na ruci, no udarac je bio prejak da bi ga uspio zaustaviti. U završnici susreta Šibenčani su pokušali izbjeći poraz, ali udarac Antonija Marina Collao je "iščupao" ispod grede i izbio u korner, dok je pokušaj glavom Škugora nakon ubačaja s desne strane završio tik pokraj vratnice te je ostalo 2:1.

- Odigrali smo pravu prvenstvenu utakmicu protiv prvoligaške momčadi i zasluženo stigli do pobjede jer smo bili bolja momčad od Šibenika. U prvom poluvremenu smo baš dominirali, stvorili nekoliko stopostotnih prilika i prava je šteta što nijednu nismo iskoristili. Jednu sam ja propustio nakon odlične lopte Miškovića, kad sam htio lobati golmana i nije baš najbolje ispalo. Pucao sam kao da sam kicker u američkom nogometu, sa smiješkom je priliku iz 34. minute komentirao Mateo Lisica, koji se za taj promašaj iskupio asistencijom za prvi pogodak Istre 1961. - Prošao sam po desnoj strani i gađao drugu vratnicu gdje uvijek stoji neki od suigrača, koji onda samo treba postaviti nogu. Ovom prilikom bio je to Caseres i okrunio tu akciju. Puno više od rezultata i konačnog plasmana na turniru važnije nam je da se što je moguće bolje uigramo za Goricu, s kojom igramo već za deset dana, a slično su razmišljali i Šibenčani. Njima je došao novi trener koji treba puno toga posložiti u kratko vrijeme i stoga je u ovu utakmicu krenuo bez ikakvog taktiziranja, dok smo se mi odlučili na igrače koje trenutno imamo na raspolaganju. Izostalo je nekoliko bitnih igrača, ali i bez njih smo bili bolji od protivnika.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter