u 19.30 sati na Seini počinje svečanost otvaranja

Što se Pariza tiče, Igre mogu početi

| Autor: Davor Petrović
Danas u 19.30 sati na Seini počinje svečanost otvaranja (Foto: Reuters)

Danas u 19.30 sati na Seini počinje svečanost otvaranja (Foto: Reuters)


Večerašnje svečano otvaranje Olimpijskih igara u Parizu 2024. trebalo bi ući u povijest kao nešto do sada neviđeno. Umjesto tradicionalnog mimohoda sportaša i delegacija zemalja na stadionu, inovativni Francuzi odlučili su se za potpuno drugačiji koncept, i to na vodi. Svečanost otvaranja počinje u 19.30 sati.

Kako bi to rekli domaćini, rijeka Seina bit će pretvorena u živopisnu pozornicu za ovaj veliki spektakl. Naime, cilj je dovođenje igara u srce Pariza, i zbog toga će parada sportaša biti održana na plovilima, čime se gledateljima želi priuštiti jedinstveni doživljaj u okruženju kulturnih znamenitosti. A svi znamo da u Gradu svjetlosti toga ima u neograničenim količinama.

Svaka nacionalna delegacija bit će predstavljena za vrijeme plovidbe Seinom, na ruti koja prolazi pokraj nadaleko poznatih mjesta, kao što su, između ostalih katedrala Notre-Dame i muzej Louvre. Svečano otvaranje kulminaciju će imati na Trocaderu, nasuprot Eiffelovog tornja, gdje će paljenjem olimpijskog plamena službeno biti označen početak Igara.

Kultura i povijest

Francuzi su na ovaj način odlučili razbiti uobičajeni kalup svečanog mimohoda na stadionu jer smatraju da će plovidba Sienom u okruženju koje prikazuje bogatu povijest i kulturu Pariza donijeti »dinamičnije i vizualno zadivljujuće iskustvo za sve uključene«. K tome, ta živopisna ruta proteže se na šest kilometara, a tolika distanca do sada nikada nije bila pokrivena u povijesti svečanih otvaranja.

U skladu s duhom modernih vremena, organizatori također ističu da ovakav format ne samo da pojačava spektakl, već naglašava povezanost sportaša s gradom te pristupačnost i inkluzivnost. Zbog toga je podijeljeno oko 220 tisuća besplatnih ulaznica za praćenje spektakla s donje obale Siene, kako bi žitelji Pariza i turisti i posjetitelji mogli sudjelovati u ovom povijesnom trenutku. Isto tako, u prodaju je pušteno 104 tisuće ulaznica za gornju obalu rijeke.

Doduše, prvotne projekcije su se kretale iznad brojke od 600 tisuća gledatelja duž svih šest kilometara svečanog otvaranja, ali od toga se odustalo zbog sigurnosnih razloga. Premda je, grubo gledajući, ta brojka prepolovljena, s velikom sigurnošću se može pretpostaviti da će to biti spektakl za dugo sjećanje, pogotovo kada se u obzir uzme procjena prema kojoj će izravan televizijski prijenos pratiti 1,5 milijardi gledatelja diljem svijeta.

Nacionalni ponos

Naravno, u cijeloj priči je nezaobilazna i umjetnička komponenta koju je osmislio tim oko Thomasa Jollyja koji je zadužen za taj dio ceremonije. Prema najavama domaćina, tu će biti uključeni elementi francuske kulture i kreativnosti, prikazujući, uz sportaše, i nadarene domaće umjetnike, pretvarajući svečano otvaranje u veliku proslavu sportskih dostignuća i nacionalnog ponosa. Najjednostavnije rečeno, Francuzi su uvjereni da će svojim pristupom redefinirati način na koji se slavi duh olimpizma.

Budući da je novac uvijek aktualna tema, nije na odmet spomenuti da se kompletni trošak organizacije ovih Olimpijskih igara procjenjuje na sedam i pol milijardi eura. U tu cifru ne ulaze oko tri milijarde eura uloženih u gradsku infrastrukturu, odnosno renoviranje autocesta, željezničkih pruga i stanice, zračnih luka i brojnih hotela. Francuzi su uvjereni da će se ta investicija isplatiti jer pve projekcije govore da im kroz iduća dva tjedna u goste stiže oko petnaest milijuna turista. Pri tome nije na odmet istaknuti da je već prodano dva i pol milijuna ulaznica za sve sportove. Ukratko, što se Pariza tiče, Olimpijske igre mogu početi!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter