Sounkamba Sylla

Francuskoj atletičarki zabranjena svečanost otvaranja zbog hidžaba

| Autor: Hina
Sounkamba Sylla, prva slijeva (Foto: Reuters)

Sounkamba Sylla, prva slijeva (Foto: Reuters)


Francuska atletičarka Sounkamba Sylla objavila je na društvenim mrežama kako joj je zabranjen pristup ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara u petak jer nosi hidžab.

"Odabrani ste za Olimpijske igre koje se organiziraju u vašoj zemlji, ali ne možete sudjelovati na ceremoniji otvaranja jer nosite maramu”, napisala je 26-godišnja atletičarka.

Francuski olimpijski odbor je objavio kako se s njom radi na pronalaženju rješenja, a čak je kontaktirana i tvrtka koja odijeva francuske sportaše.

Predsjednik Francuskog olimpijskog odbora David Lappartient je istaknuo kako su francuske olimpijke vezane sekularnim načelima koja se primjenjuju na radnike u javnom sektoru u Francuskoj, odvajanjem države i crkve, što uključuje zabranu nošenja hidžaba.

"To možda ponekad nije razumljivo u drugim zemljama u svijetu, ali to je dio našeg DNK ovdje u Francuskoj. Ne sumnjam da se rješenje može pronaći. Nadamo se da će svi moći sudjelovati u ceremoniji otvaranja," prenose njegovu izjavu francuski mediji.

Francuska ministrica sporta Amelie Oudea-Castera prvobitno je najavila zabranu u rujnu prošle godine, a nekoliko dana kasnije Oudea-Castera, koja je bila gošća francuske političke emisije Dimanche en Politique, potvrdila je da nijedna žena u delegaciji njezine zemlje neće nositi maramu tijekom Olimpijskih igara u Parizu.

Syllin post izazvao je potporu njezinih kolega sportaša, uključujući članove francuskog olimpijskog tima, koji su izrazili svoje ogorčenje.

Skakačica s motkom Marie-Julie Bonnin komentirala je "Ne mogu vjerovati" na Syllinu objavu, a kolega u štafeti Muhammad Abdallah Kounta dodao je "sloboda, jednakost, bratstvo kako kažu. Molimo podijelite ovo. Ovo nije normalno."

Sylla će na OI nastupiti na 400 metara, te u mješovitoj štafeti, a do sada je s crnom maramom na glavi nastupila na Svjetskim prvenstvima 2022. i 2023.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter