repriza prošlogodišnjeg finala

Carlos Alcaraz obranio naslov na Wimbledonu: "Osvojiti ovaj trofej je moj san"

| Autor: Hina
(Foto: Reuters)

(Foto: Reuters)


"Osvojiti ovaj trofej za mene je san", rekao je španjolski 21-godišnji tenisač Carlos Alcaraz u pobjedničkom govoru nakon što je u reprizi prošlogodišnjeg wimbledonskog finala svladao Srbina Novaka Đokovića sa 6-2, 6-2, 7-6 (4) i tako obranio naslov na najprestižnijem teniskom turniru. 

"U intervjuu, kad mi je bilo 11 ili 12 godina, rekao sam da je moj san bio osvojiti Wimbledon, tako da ponavljam svoj san. Želim nastaviti, jer je sjajan osjećaj igrati na ovom prekrasnom terenu i podići ovaj nevjerojatan trofej. Ovo je najljepši turnir, najljepši teren i najljepši trofej", rekao je Alcaraz uz ovacije s tribina središnjeg terena.

Alcaraz je pobjedom u nedjeljnom finalu postao tek deveti tenisač u Open eri koji je uspio barem dvije godine zaredom osvojiti wimbledonski trofej, a kako je prije mjesec dana po prvi put osvojio i Kup mušketira u Roland Garrosu, pridružio se petorici velikana koji su u istoj godini osvajali Grand Slam naslove na zemljanoj i travnatoj podlozi, Rodu Laveru, Bjoernu Borgu, Rafaelu Nadalu, Rogeru Federeru i Novaku Đokoviću.

"Velika mi je čast biti dio onih igrača koji su osvojili Roland Garros i Wimbledon u istoj godini. Oni su veliki šampioni. Još se ne smatram prvakom, ne kao oni, ali nastavit ću svoje putovanje, graditi svoj put."

Alcarazu je ovo bilo četvrto finale na Grand Slam turnirima i još uvijek nema poraz u mečevima s najvećim ulogom. Osim njega, u Open eri je to uspjelo još samo Rogeru Federeru. Švicarac je prvi poraz doživio tek u svom osmom Grand Slam finalu, 2006. u Roland Garrosu od Rafaela Nadala.

Kao što je to učinio prošle godine u All England Clubu, Alcaraz je ponovno spriječio Novaka Đokovića da se domogne 25. Grand Slam trofeja i postane apsolutni rekorder u toj kategoriji u kojoj, zasada, još uvijek dijeli rekord s legendarnom australskom tenisačicom Margaret Court. Za razliku od prošle godine, kad su vodili bitku u pet setova, Đoković je u ovogodišnjem finalu ostao bez osvojenog seta.

"Očito ovo nije rezultat koji sam želio, a pogotovo u prva dva seta, u kojima moja igra nije bila na dovoljno visokoj razini. Svaka čast Carlosu, jer u njegovom tenisu nije bilo slabosti. S osnovne crte, na servisu, danas je sve imao posloženo. Pokušao sam ga pritisnuti i spasio sam tri meč-lopte, malo produžio meč, ali danas mi doista nije bilo suđeno. Bio je apsolutno zasluženi pobjednik danas. Čestitam mu na nevjerojatnom tenisu", čestitao je Novak Đoković svom 16 godina mlađem suparniku.

Tenisačima je trofeje uručila britanska princeza Catherine, koja se nedavno vratila u javnost nakon dužeg izbivanja zbog liječenja od raka.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter