euro 2024.

Turska uzela tri boda protiv Gruzije nakon kišne oluje

| Autor: Hina
(Foto: Reuters)

(Foto: Reuters)


Nogometaši Turske svladali su Gruziju sa 3-1 (1-1) u utakmici prvog kola u skupini F Europskog prvenstva, koja je u utorak odigrana na stadionu BVB Dortmund.

Turska je povela u 25. minuti golom Mereta Muldura. U 32. minuti je izjednačio Georges Mikautadze. Pobjedu Turskoj u drugom poluvremenu donijeli su Arda Guler pogotkom u 65. minuti te Kerem Akturkoglu golom za konačnih 3-1 u sedmoj minuti dodatka. 

Uvertira ovom dvoboju nije bila nimalo vesela. Kišna oluja koja je prošla iznad Dortmunda, donijela je toliku količinu padalina, da je se voda u slapu slijevala s krova stadiona i zalijevala navijače na dva dijela tribine koji su najbliži travnjaku.

Kad je kiša stala, ozračje su zakuhali naratoborniji među navijačima u oba tabora, koji su se našli vrlo blizu jedni drugima na dva kraja tribina pa su pokušali započeti tučnjavu. Prema snimkama objavljenim na platformi X, sukob nije eskalirao u nešto opasnije zahvaljujući brzoj reakciji zaštitara.

Vatrena atmosfera s tribina ubrzo se pretočila u nogometno sadržajno prvo poluvrijeme, u kojem su turski nogometaši bolje započeli utakmicu protiv debitanata na Europskom prvenstvu. Već u 10. minuti centimetri su djelili Tursku od vodstva. Kaan Ayhan je na povratnu loptu pucao sa 20-ak metara. Gruzijski vratar Giorgi Mamardašvili samo je pogledom pratio loptu koja je pogodila vratnicu i prošla usporedno s crtom na drugu stranu te završila u gol-autu.    

Gruzijci su odgovorili u 12. minuti i samo zahvaljujući odličnoj reakciji turskog vratara Gunoka, momčad Willyja Sagnola nije uspjela doći do vodstva. Kviča Kvartskelia je pripremio priliku za udarac Anzora Mekvabišvilija sa 20-ak metara po sredini. Na putu prema vratima lopta je pogodila turskog braniča Bardakcija i promijenila smjer, ali se Gunok uspio zaustaviti u kretanju, baciti u drugu stranu i odbiti loptu u korner.

Na novo veliko uzbuđenje čekali smo do 25. minute, kad je nastala euforija na dijelu tribina s turskim navijačima, jer je momčad koju vodi Vincenzo Montella došla do prednosti.

Turska je po lijevoj strani uspjela probiti gruzijsku obranu i ubaciti loptu do Kadioglua koji je ubacio prema sredini, a Dvali glavom izbio. No, samo do ruba kaznenog prostora, gdje se namjestio Mert Muldur i iz voleja snažno i precizno pogodio gonji lijevi kut gruzijskog gola. Još jedan kandidat za najljepši pogodak prvog kola.

Već u sljedećem napadu Turaka lopta je ponovno završila u gruzijskoj mreži, a među turskim navijačima je nastao delirij. No, radost navijača, strijelca Kenana Yildiza i njegovih suigrača nije dugo trajala. Iz VAR sobe je došla poruka da je strijelac bio u zaleđu, što je argentinski sudac Facundo Tello pokazao visoko podignutom rukom.

Grafički prikaz je pokazao da je Yildiza od pogotka dijelilo tek nekoliko centimtara, jer je u zaleđu bio za vrh kopačke i to one noge kojom nije postigao pogodak.

Pet minuta poslije, već otprije pokisli turski navijači doživjeli su još jedan šok. Gruzija je izjednačila. Dugo su Gruzijci pleli mrežu oko turske obrane, a onda se po desnom boku probio Giorgi Kočorašvili i poslao povratno dodavanje na 6-7 metara, gdje je spreman bio Georges Mikautadze i uspio iz prve pogoditi prostor između vratara Gunoka i vratnice za prvi pogodak Gruzije u povijesti na europskim prvenstvima.

Mogao je isti igrač u 36. minuti postati prvi na ovom Euru s dva pogotka, ali je njegov udarac s ruba kaznenog prostora bio neprecizan tek toliko da lopta prođe uz vratnicu, ali s krive strane, što se Gruzijaca tiče.

Ni drugo poluvrijeme nije donijelo ništa manje uzbuđenja. I u njemu su Turci bili opasnija momčad. U 47. minuti je Muldur dobio priliku za novi pogodak, ali nije se onako dobro snašao kao u 25. minuti kod sjajnog prvog pogotka. Deset minuta poslije zaprijetio je iz slobodnog udarca kapetan Hakan Čalhanoglu, ali je Mamardašvili to lakoćom obranio.

Gruzijci su čekali svoju priliku iz kontranapada. Jedan takav izveli su u 63. minuti, ali Kvaratskelia nije uspio dobro završiti akciju. I onda je uslijedila strašna kazna na drugoj strani.

Zablistao je Arda Guler. Primio je loptu na desnoj strani, namjestio loptu na lijevu nogu, naciljao i opalio. Lopta je munjevito letjela i završila u maloj mreži uz suprotnu vratnicu. Kompjuter je izračunao da je udaljenost od gola bila 26 metara. Nova kandidatura za najljepši pogodak u prvom kolu.

Prema poučku iz prvog poluvremena, Gruzija je umalo izjednačila samo nekoliko minuta poslije. Asistent kod prvog gruzijskog pogotka Kočorašvili probio se u 70. minuti u srce kaznenog prostora krroz tursku obranu, prebacio vratara Gunoka, ali je pogodio gredu.

Turska je blizu trećem pogotku bila u 87. minuti, ali je udarac glavom Yazicija Mamadaršvili uspio obraniti i skrenuti u korner.

Turci su se u sučevom dodatku zatvorili i umalo pogriješili. Gruzija je u tri navrata bila na pragu izjednačenja. U 94. minuti su Kočorašvili i Mikautadze zasmetali jedan drugome i upropastili odličnu priliku. Dvije minute poslije je Kvaratskelia gotovo s 30 metara poslao loptu u kazneni prostor koju nitko nije uspio zahvatiti pa se odbila od vratnice. Natrčao je na nju Davitašvili, a Akaydin glavom spriječio pogodak Gruzijaca.

Sve su Gruzijci pokušali ne bi li došli do izjednačenja pa su poslali i vratara na posljednji ubačaj iz kuta. No, to je loše završilo za Gruziju, jer su Turci to iskoristili za treći pogodak, kad je Keem Akturkoglu prošao gotovo cijelom dužinom terena u sprintu i poslao loptu u nebranjenu mrežu za konačnih 3-1 i potvrdu turske pobjede.  

TURSKA - GRUZIJA 3-1 (1-1)

Dortmund. Stadion: BVB Dortmund. Sudac: Facundo Tello (Argentina).

Strijelci: 1-0 Mert Muldur (25), 1-1 Georges Mikautadze (32), 2-1 Arda Guler (65), 3-1 Kerem Akturkoglu (90+7)

Žuti kartoni: Bardakci, Calhanoglu (Turska); Kvirkvelia (Gruzija) 

Crveni kartoni: 

TURSKA: Gunok; Muldur (od 85. Čelik), Akaydin, Bardakci, Kadioglu - Ayhan (od 79. Demiral), Čalhanoglu (od 90+2 Ozcan) - Guler (od 79. Yazici), Kokču, Yildiz (od 85. Akturkoglu) - Yilmaz. Izbornik: V. Montella.

GRUZIJA: Mamardašvili - Kakabadze, Kvirkvelia (od 85. Zivzivadze), Kašia, Dvali, Citaišvili (od 74. Ločošvili) - Kočorašvili, Mekvabišvili (od 89. Altunašvili), Čakvetadze (od 74. Davitašvili) - Kvaratskelia, Mikautadze. Izbornik: W. Sagnol.

SKUPINA F
1. kolo
Turska - Gruzija       3-1 (Muldur 25, Guler 65, Akturkoglu 90+7 / Mikautadze 32)
Portugal - Češka       (21.00)
2. kolo
Gruzija - Češka        (22.6., 15.00)
Turska - Portugal      (22.6., 18.00)
3. kolo
Gruzija - Portugal     (26.6., 21.00)
Češka - Turska         (26.6., 21.00)

Ljestvica:
1. Turska      1  1  0  0   3-1   3
2. Portugal    0  0  0  0   0-0   0
3. Češka       0  0  0  0   0-0   0
4. Gruzija     1  0  0  1   1-3   0

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of