(Foto: KAJAKIKI)
Gazpacho, porijeklom iz Andaluzije, hladna je juha na bazi rajčica koja je stekla popularnost ne samo u španjolskoj kuhinji već i u cijelom svijetu.
S obzirom na to da je idealno osvježenje za vruće dane, donosimo četiri recepta koja će vas zasigurno oduševiti.
Težina: Jednostavno
Vrijeme pripreme: 20 minuta + vrijeme hlađenja
Sastojci za 4 osobe:
Priprema:
Gazpacho pripremite ujutro ili ranije poslijepodne kako bi se do večeri mogao ohladiti i poslužiti kao predjelo. Rajčice oprati i narezati na veće komade, očistiti i narezati češnjak i luk. Paprike oprati, ukloniti im sjemenke i narezati na komade. Krastavac oguliti i kušati, ako je malo gorak mogao bi pokvariti okus jela. Krastavac zatim narezati na ploške. Kruh namočiti u vodi i dobro ocijediti. Sve sastojke staviti u blender i miksati dok smjesa ne postane glatka. Kušati i začiniti prema vlastitom ukusu. Prebaciti u posudu i staviti u hladnjak do posluživanja. Poslužiti s krutonima od kruha ili narezanim rajčicama, paprikama ili krastavcima. Tko voli, uz gazpacho može poslužiti i tvrdo kuhano jaje narezano na ploške.
Težina: Jednostavno
Vrijeme pripreme: 20 minuta + vrijeme hlađenja
Sastojci za 6 do 8 osoba:
Priprema:
Rajčice oprati i narezati na komade. Papriku i krastavac očistiti i narezati. Ljubičasti luk oguliti i narezati na komade. Kruh namočiti u vodi i ocijediti. Avokado narezati na ploške. Sve sastojke ubaciti u bledner i izraditi dok smjesa ne postane glatka. Staviti u hladnjak i nakon nekoliko sati poslužiti.
Težina: Jednostavno
Vrijeme pripreme: 20 minuta + vrijeme hlađenja
Sastojci za 6 do 8 osoba:
Priprema:
Krastavce oguliti i narezati na ploške. Luk očistiti i narezati, a peršin nasjeckati. U blender ubaciti sve sastojke i dio maslinovog ulja. Miksati i postepeno dodati ostatak ulja. Gustoću juhe regulirati hladnom vodom. Po potrebi dosoliti. Ostaviti u hladnjaku nekoliko sati i poslužiti s krastavcem narezanim na ploške ili kocke.
Težina: jednostavno
Priprema: 30 min
Sastojci za 4 osobe:
Priprema:
U blender staviti narezanu lubenicu, narezane rajčice i očišćenu i narezanu papriku i luk srebrenac. Izblendati dok ne postane kremasto. Po želji procijediti. Začiniti octom, maslinovim uljem, solju, paprom te dodati mljevene bademe. Promiješati i staviti u hladnjak na sat vremena. Ovaj gazpacho može se poslužiti uz kozji sir narezan na kockice, popržene listiće badema, mentu i par kapi slatkog vrhnja.