KUHAJTE S GLASOM ISTRE

Recept dana: Jeste li čuli za gazpacho? Ova hladna juha iza Andaluzije idealna je za vruće dane

| Autor: Ana BRAŠKIĆ
(Foto: KAJAKIKI)

(Foto: KAJAKIKI)


Gazpacho, porijeklom iz Andaluzije, hladna je juha na bazi rajčica koja je stekla popularnost ne samo u španjolskoj kuhinji već i u cijelom svijetu.

S obzirom na to da je idealno osvježenje za vruće dane, donosimo četiri recepta koja će vas zasigurno oduševiti.

GAZPACHO

Težina: Jednostavno

Vrijeme pripreme: 20 minuta + vrijeme hlađenja

Sastojci za 4 osobe:

  • 600 g rajčica
  • 100 g crvene paprike
  • 50 g zelene paprike
  • 60 g krastavaca
  • 60 g ljubičastog luka
  • 150 g odstajalog kruha
  • 2 žice octa
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 1 režanj češnjaka
  • sol, papar
  • Po želji – narezane rajčice, krastavci ili paprike te krutoni od kruha

Priprema: 

Gazpacho pripremite ujutro ili ranije poslijepodne kako bi se do večeri mogao ohladiti i poslužiti kao predjelo. Rajčice oprati i narezati na veće komade, očistiti i narezati češnjak i luk. Paprike oprati, ukloniti im sjemenke i narezati na komade. Krastavac oguliti i kušati, ako je malo gorak mogao bi pokvariti okus jela. Krastavac zatim narezati na ploške. Kruh namočiti u vodi i dobro ocijediti. Sve sastojke staviti u blender i miksati dok smjesa ne postane glatka. Kušati i začiniti prema vlastitom ukusu. Prebaciti u posudu i staviti u hladnjak do posluživanja. Poslužiti s krutonima od kruha ili narezanim rajčicama, paprikama ili krastavcima. Tko voli, uz gazpacho može poslužiti i tvrdo kuhano jaje narezano na ploške.

GAZPACHO S BADEMIMA

Težina: Jednostavno

Vrijeme pripreme: 20 minuta + vrijeme hlađenja

Sastojci za 6 do 8 osoba:

  • 1 kg zrelih rajčica
  • 1 srednja crvena paprika
  • ½ krastavca
  • ½ ljubičastog luka
  • 1 dl maslinovog ulja
  • 40 g badema
  • 1 feta odstajalog kruha
  • 3 žlice octa
  • 1 jalapeno papričica
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 zreli avokado
  • sol i papar

Priprema: 

Rajčice oprati i narezati na komade. Papriku i krastavac očistiti i narezati. Ljubičasti luk oguliti i narezati na komade. Kruh namočiti u vodi i ocijediti. Avokado narezati na ploške. Sve sastojke ubaciti u bledner i izraditi dok smjesa ne postane glatka. Staviti u hladnjak i nakon nekoliko sati poslužiti.

Foto: KAJAKIKI

GAZPACHO OD KRASTAVCA

Težina: Jednostavno

Vrijeme pripreme: 20 minuta + vrijeme hlađenja

Sastojci za 6 do 8 osoba:

  • 8 krastavaca
  • 1 luk srebrenac
  • sok 1 limuna
  • 1 žličica soli
  • 1 dl maslinovog ulja
  • 1 do 2 čaše vode
  • sol
  • vezica peršina

Priprema: 

Krastavce oguliti i narezati na ploške. Luk očistiti i narezati, a peršin nasjeckati. U blender ubaciti sve sastojke i dio maslinovog ulja. Miksati i postepeno dodati ostatak ulja. Gustoću juhe regulirati hladnom vodom. Po potrebi dosoliti. Ostaviti u hladnjaku nekoliko sati i poslužiti s krastavcem narezanim na ploške ili kocke.

Foto: SVETLANA BELOZEROVA

GAZPACHO OD LUBENICE

Težina: jednostavno

Priprema: 30 min

Sastojci za 4 osobe:

  • 450 g očišćene lubenice
  • 300 g cherry rajčica
  • 100 g crvene paprike
  • 120 g luka srebrenca
  • 15 g octa
  • 25 g maslinova ulja
  • 60 g mljevenih badema
  • sol, papar
  • Za posluživanje:
  • 150 g kozjeg sira
  • slatko vrhnje
  • sjeckani bademi
  • listići mente

Priprema: 

U blender staviti narezanu lubenicu, narezane rajčice i očišćenu i narezanu papriku i luk srebrenac. Izblendati dok ne postane kremasto. Po želji procijediti. Začiniti octom, maslinovim uljem, solju, paprom te dodati mljevene bademe. Promiješati i staviti u hladnjak na sat vremena. Ovaj gazpacho može se poslužiti uz kozji sir narezan na kockice, popržene listiće badema, mentu i par kapi slatkog vrhnja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter