KUHAJTE S GLASOM ISTRE

Recept dana: Savršen ljetni recept za salatu s mesom koja osvježava i čini vas sitim

| Autor: Novi list
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Ljeto , sa svojim ugodnim večerima i divnim zalascima sunca, savršeno je za roštiljanje. Osim krumpira, graha i grčke salate, stol s prilozima može biti i malo raznolikiji. Što kažete na istočnjačku salatu s bulgurom i mljevenom govedinom? Ovo jelo može savršeno poslužiti i kao predjelo i kao originalan prilog.

Kombinacija svježih namirnica, izdašnog mljevenog mesa i začinjenog bulgura osvaja osjetila, a feta i slatko-kiseli preljev od soka limuna i meda uspješno kontriraju glavnim sastojcima salate i savršeno se slažu sa svježim peršinom i mentom.

Sastojci (za četiri porcije):

  • 500 ml goveđeg temeljca
  • 250 g bulgura
  • 500 g mljevene junetine
  • 60 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • Sol i papar
  • 1 žličica čili pahuljica
  • 1 svježi krastavac
  • 2 paprike
  • 5 rajčica ili 500 g cherry rajčica
  • 1 vezica mladog luka
  • 1 vezica svježeg peršina
  • ½ vezice svježe mente
  • 2 režnja češnjaka
  • 100 ml soka od limuna
  • 2 žlice meda
  • 180 g feta sira

Priprema:

Zakuhajte temeljac u loncu. Zatim dodajte bulgur. Poklopite i ostavite na laganoj vatri da bubri desetak minuta. Zagrijte malo maslinovog ulja u tavi i pirjajte mljeveno meso na srednjoj vatri oko 5 minuta, dok ne postane mrvičasto. 

Začinite solju, paprom i čilijem. Stavite na stranu. Krastavac operite, narežite na četvrtine i sitno nasjeckajte. Papriku prepolovite, očistite od sjemenki i operite. Zatim ju narežite na kockice. Operite i prepolovite rajčice. Mladi luk očistite, operite i narežite na sitne kolutiće. Peršin i metvicu operite i osušite, otrgnite listove i sitno nasjeckajte. Ogulite i protisnite režnjeve češnjaka.

Pomiješajte limunov sok, sol, papar, med, češnjak i preostalo ulje kako biste napravili preljev. Stavite bulgur, mljeveno meso i povrće u veliku zdjelu za salatu. Preko toga prelijte preljevom i sve dobro promiješajte. Fetu narežite na kockice i umiješajte. Najbolje je salatu ostaviti u hladnjaku nekoliko sati ili preko noći kako bi se sve arome stopile.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter