Ilustracija (Arhiva Glasa Istre)
Juha od kukuruza brz je, jednostavan i okrepljujući obrok za ljetne dane kada želimo jesti laganu hranu od sezonskih namirnica, piše N1. Neutralnog je, ali pomalo slatkastog okusa pa zbog toga odgovara gotovo svima.
Kukuruz je jedna od ljetnih namirnica koju jedemo na razne načine pa, između ostalog, od njega pripremamo i juhu. Juha od kukuruza je vrlo okrepljujuća, ali i lagana pa u želucu nećemo osjećati težinu nakon što ju pojedemo.
Također, neutralnog je, pomalo slatkastog okusa jer se priprema od konzerviranog kukuruza šećerca pa ju vole i izbirljive osobe.
U ljetnim mjesecima, kada želimo da su nam obroci lagani i jednostavni, u ovu ćemo juhu, uz kukuruz, dodati samo povrće poput krumpira i celera, a u hladnijem razdoblju u nju još možemo ubaciti i prženu slaninu ili kobasice.
Sastojci:
Priprema:
Luk, celer i češnjak nasjeckajte na sitno pa popržite na maslacu dok luk ne postane staklast. Za ovaj će proces trebati otprilike deset minuta pa, nakon toga, sve posipajte brašnom i peršinom.
Sve miješajte otprilike jednu minutu pa dodajte krumpir koji ste narezali na kockice.
Prelijte toplim temeljcem, začinite soli i paprom po ukusu i pričekajte da sve zavrije. Smanjite vatru i ostavite da se kuha 30ak minuta, odnosno dok krumpir u potpunosti ne omekša.
Prije nego je krumpir potpuno kuhan, dodajte kukuruz. Nakon što je juha kuhana, umiješajte vrhnje za kuhanje pa maknite s vatre i ostavite desetak minuta da se malo ohladi i poslužite.
Dobae tek!