Ilustracija
Sirove slastice odlična su poslastica za ljeto! Osim što ne zahtijevaju uporabu tople pećnice, brzo su gotove, a u to su neodoljivo ukusne.
U nastavku donosimo zamaman recept za sirovu tortu od kikirija s bloga Prekratak dan koji će oduševiti vaše okusne pupoljke.
Biskvit:
? 1 šalica neslana kikirikija
? pola šalice datulja
? četvrtina šalice kakao praha
? 1 žlica meda ili javorovog sirup
Krema 1:
? 1 šalicu indijskih oraščića močiti preko noći ili 4-5 sati
? 3 žlice maslaca od kikirikija
? 3 žlice meda ili javorovog sirupa
? 5 žličica nezaslađenog bademovog mlijeka
Krema 2:
? 1 šalicu datulja natopiti na sat vremena
? četvrtina šalice vode ili mlijeka od badema
? 1 žličica ekstrakta vanilije
? prstohvat sol
? 2 žlice maslaca od kikirikija
Glazura:
? 2 reda čokolade s visokim postotkom kakaa
Za biskvit miksati kikiriki, datulje, kakao prah i med dok se ne dobijete tijesto, ako vam je pretvrdo dodajte žlicu ili dvije hladne vode. Staviti tijesto u mali kalup za torte koji ste obložili prozirnom folijom, promjera 18 cm.
Ocijedite indijske oraščiće i stavite ih u miješalicu zajedno s maslacem od kikirikija, bademovim mlijekom i medom.
Miješajte 5-7 minuta dok ne dobijete glatku smjesu. Prelijte preko biskvita i stavite u frižider. Ocijedite datulje i stavite ih u mikser zajedno s vanilijom, vodom, soli i maslacem od kikirikija. Miješajte dok smjesa ne postane glatka.
Izvadite kalup iz frižidera i stavite sloj datulja na kremu od oraščića, zagladite i vratite u frižider. Rastopite čokoladu i prelijte preko torte te ukrasite kikirikijem. Tortu možete staviti u zamrzivač na sat, dva da vam je lakše rezati.
Dobar tek!