kuhajte s glasom istre

Škola kuhanja by The Outlaw Chef: Spaghetti alla orto di Eden

| Autor: The Outlaw Chef


Sa babilonskih glinenih pločica i njihovog "klinastog pisma" pohranjenih na američkom sveučilištu Yaleu, koje potječu negdje oko 1740. godine prije Krista, znanstvenici/arheolozi dešifrirali su tekst i dobili otprilike ovakvu priču, koja bi se mogla smatrati početkom "gurmanstva" kod nas ljudi i početkom "nekakve gurmanske biblije".

Priča glasi ovako: "Na početku svijeta, ljudi s jedne strane nisu imali ni kruha, ni mesa, ni odjeće te su nagi hodali uokolo, jedući travu i pijući vodu iz lokvi na tlu. S druge strane, božanstva Anunakiji sjedila su na svetom brdu gdje su se susreli nebo i zemlja, gosteći se i živeći u blagostanju.

Za jednu gozbu Anunaki su odlučili stvoriti Ovcu i Zrno (ja pretpostavljam zrno biljke ječma, neke žitarice i slično…), ali nakon nekoliko zalogaja veliki bogovi nisu bili oduševljeni pa su ih dali bogovima Enkiju i Enlilu da ih odnesu ljudima. Ljudi koji su navikli jesti travu, bili su manje izbirljivi i zavoljeli su nove sastojke koje nisu rabili samo za hranu nego i za izradu piva, odjeće čak i oružja…"

Ovih sam dana po nalogu liječnika ostao kod kuće na oporavku. Patim od nesanice, zujanja u ušima, glavobolje i pritiska u donjem dijelu leđa. Ne znam zašto ali bez obzira na propisanu terapiju koju uzimam, svake se noći probudim od 1 h ujutru pa ostanem budan sve do 4, 5h ujutro…

Šetkam malo po kući pokušavam se umiriti i razmišljam… Tako sam i ovog jutra oko 1 h ustao uz zujanje u ušima i laganu glavobolju… Razmišljao pomalo o svemu, pa oko 4 ujutro otvorio vrata koja vode u stražnje dvorište kuće. Vani je još bio polumrak obasjan mjesečinom, a ja sam osjetio:

Zvuk vjetra u vinovoj lozi.
Zvuk vjetra u listovima smokve.
Zvuk vjetra kroz listove limuna.
Šum vjetra kroz palmine listove, isprepleten vrlo tankim narančastim sunčevim zrakama.
Šapat vjetra kroz krošnju od masline.
Svježi jutarnji zrak koji prolazi kroz moje tijelo, kroz moj um, kroz moj duh.
Okus slobode i mir unutar svojeg uma.
Miris bosiljka i listova pomidora potaknuti jutarnjom rosom.

Čista harmonija svega unutar frekvencije ničega…

Savršenstvo je ništavilo iz kojeg proizlazi sve… Sve nama neželjene i željene kombinacije koje putuju u eteru vremena u prostora jako daleko, i opet se stapaju u ništa… Beskonačno ništavilo - izvor svega.

U mojemu se umu rodila misao kako od sveg ovog raslinja koje me jutros okružuje mogu napraviti spaghette, a da su okusi ovih različitih listova u savršenoj harmoniji sa ljudskim nepcem i svemirom koji ga okružuje…

Spaghetti alla orto di EdenSpaghetti alla orto di Eden

Sastojci za jednu štabelu osobu

  • 12 dkg spaghetti No. 5
  • 3 čajne žličice livadnog meda
  • pola čajne žličice crnog friško samljevenog papra
  • 1/3 čajne žličice cvijeta morske soli
  • list vinove loze
  • list smokve
  • list limuna
  • nekoliko "pera" od palmine grane
  • 4 do 5 listova od masline
  • 3 do 4 lista bosiljka
  • 3 do 4 lista od pomidora
  • 2 jušne žlice maslinovog ulja

Opis

1) Navedene listove u sastojcima oštrim nožem nasjeckajte na što sitnije, baš kao da sjeckate peršin.
2) Iscijedite sok od pola limuna. 
3) U mužaru izdrobite pola čajne žličice papra u zrnu.
4) Na zagrijanome maslinovom ulju u tavi, na srednje jakoj, vatri pržite mix sitno nasjeckanih listova.
5) Nakon 60-ak sekundi prženja i miješanja dodajte tri čajne žličice meda, trećinu čajne žličice cvijeta morske soli i pola čajne žličice crnog friško samljevenog papra. Miješajte na laganoj vatri dvije do tri minute.
6) Kada smjesa postane kompaktna, nakon par minuta dodajte još pola deci vode i kuhajte dok voda ne ishlapi, a smjesa postane dovoljno gusta da dobije srukturu šalše ili umaka.
7) U tu smjesu zatim ubacite skuhane i procijeđene špagete "al dente" koje ste stavili kuhati u lonac sa slanom kipućom vodom s par kapi maslinova ulja paralelno kad ste sravili nasjeckane listove u tavu.
8) Izmiješajte ih dobro na srednje jakoj vatri oko 120 sekundi pa ih maknite zatim s izvora topline i ostavite ih pet minuta da odstoje.

Slaganje tanjura

Na veliki plitki tanjur položite špagete iz tave koje ste namotali velikom kuhinjskom pincetom ili velikom vilicom, pa zatim po njima pospite ostatak umaka iz tave, po svemu još naribajte malo tvrdog kravljeg sira…

I evo ga, vaši spaghetti iz rajskog vrta spremni su za konzumaciju. Uživajte u blagim slankasto-slatkastim okusima koji su u interakciji s blagom eterikom smokve, masline, bosiljka, limuna, lista pomidora i palme.

Gorčina listova otišla je kroz paru i dim u eter i pretvorila se u ugodne mirise za vaše nosnice dok je ostatak okusa ostao da osvježi vaš duh i pruži vašem umu osjećaj sreće preko vašeg cijenjenog nepca… To su čisti okusi Mediterana… Ako je rajski vrt bio negdje na Mediteranu imao je ovakav okus…

Dobar Vam tek dragi moji ljudi, Vaš Outlaw…

The Outlaw Chef

Damjan Bistričić, u svijetu gastronomije poznatiji kao The Outlaw Chef,  profesor je talijanistike, kuhar, chef de cuisine...

Svake subote The Outlaw Chef donosi vam novi recept u sklopu Gastro Specijala subotom samo na portalu Glasa Istre.

U svom kulinarskom izričaju primjenjuje "art brut" stil kuhanja, kojeg je ujedno i začetnik, a inspiraciju za svoje kulinarske kreacije nalazi upravo u likovnom smjeru "le art brut".

Na svom Instagram profilu svakodnevno objavljuje razne zanimljivosti i kulinarske savjete

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter