dodatna pristojba sad ipak za cijelu godinu

HRT bez upozorenja ili obavijesti iznajmljivačima promijenio pravila

| Autor: Petra Stefanović
(Snimio: Grgo Jelavic/Pixsell)

(Snimio: Grgo Jelavic/Pixsell)


Neugodna »čestitka« stigla je na vrata jedne pulske iznajmljivačice sredinom srpnja. Naime, kako nam govori, kao iznamljivači apartmana su po sezoni, točnije, dok su se apartmani iznajmljivali (dakle tri do četiri mjeseca godišnje), plaćali HRT-ovu pristojbu za dodatni uređaj u iznosu od 10,62 eura mjesečno. Tako je i bilo i ove godine te je prvotno dobila tri uplatnice - za lipanj, srpanj i kolovoz. No, nekoliko dana kasnije na adresu joj je stiglo još šest uplatnica s iznosom 10,62 eura, naslovljenih na nju kao vlasnicu apartmana. Ista stvar dogodila se i njenoj sestrični koja također iznajmljuje apartmane preko ljeta.

Promjena uredbe

Iznajmljivačica se telefonski javila HRT-u, a od njih je dobila odgovor da se od 1. srpnja uredba promijenila te da svi vlasnici apartmana, ma koliko dugo iznajmljivali svoje nekretnine, moraju pristojbu za dodatni uređaj plaćati cijele godine. Naknadno je uložila i pismeni prigovor putem e-pošte, no odgovor i dalje nije dobila.

Pokušali smo pronaći dokument u kojem je objavljeno da ovakva odluka stupa na snagu 1. srpnja, a pronašli smo jedino dokument naslovljen »Odluka o izmjeni Odluke o kontroli plaćanja mjesečne pristojbe i načinu odjave prijamnika, lipanj 2024.«, te smo im se i mi javili s pitanjem da nam pojasne gdje je ova odluka objavljena.

(Snimila: čitateljica Glasa Istre)(Snimila: čitateljica Glasa Istre)

U odgovoru su naveli članke (1., 33. i 34.) i stavke Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji na koje su se pozvali prilikom pojašnjenja odgovora. Pojašnjenje je sljedeće: »Iz gore navedenih članaka vidljivo je da je plaćanje mjesečne pristojbe mjesečna obveza regulirana Zakonom o HRT-u, te da Zakon o HRT-u ne razaznaje sezonsku obvezu plaćanja mjesečne pristojbe, niti je predviđeno izuzeće od plaćanja mjesečne pristojbe izvan turističke sezone«.

Nemaju novaca

S istim pitanjem HRT-u su se javili i iz Hrvatske udruge za zaštitu potrošača. Odgovor je više-manje isti, s nekoliko članaka Zakona više, no i jednim podužim pasusom. »HRT se nalazi u teškoj financijskoj situaciji kojoj je posljedica stagnacija (zamrzavanje) mjesečne pristojbe u iznosu 80,00 kn od 2012. godine, a sve do danas kada iznosi 10,62 €, te slijedom toga, unatoč razumijevanju za značaj turističkog sektora za gospodarstvo Republike Hrvatske kao i spoznaju da dobar dio turističkih iznajmljivača ne posluje redovito tijekom cijele godine, dužni smo naplaćivati mjesečnu pristojbu svakome tko ima ili posjeduje prijamnik tijekom cijele godine«, stoji u obrazloženju.

Mirko Bulić, predsjednik Hrvatske zajednice udruga obiteljskog smještaja, u razgovoru za medije je kazao kako je HZUOS s HRT-om imao dogovor da iznajmljivači koji ne iznajmljuju smještaj tijekom cijele godine plaćaju pristojbu samo za mjesece u kojima se i bave iznajmljivanjem.

Stoga ni ne čudi da se bez upozorenja, dopisa ili obavijesti iznajmljivačima »nametne« obveza plaćanja jer, kako HRT sam kaže, nemaju novaca. Još je gore što se u razgovoru s iznajmljivačima pozivaju na promjene i nove odluke, dok u pismenoj komunikaciji opovrgavaju da je takva praksa ikada postojala, što je, kao što se vidi iz napisanog, laž.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter