OGROMNE PROMJENE U OPTUŽNICI

Afera Uljanik - 3. maj: Tužiteljstvo odustalo od progona još dvojice bivših direktora, šteta smanjena za 651 milijun kuna

| Autor: Glas Istre
(Snimio Vedran Karuza / Novi list)

(Snimio Vedran Karuza / Novi list)


Ogromne promjene doživjela je optužnica protiv okrivljenih u glavnom procesu na suđenju u "aferi Uljanik - 3. maj", koje se na riječkom Županijskom sudu nastavlja sredinom rujna.

Kako piše riječki portal Burin.hr, Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci je, nakon što je u travnju odustalo od optužbe protiv bivšeg direktora Brodogradilišta 3. maj Domagoja Klarića, sada potpuno odustalo od kaznenog progona još dvojice dosadašnjih optuženika - Silvana Kranjca i Eduarda Milovana iz Pule. Obojica su se dosad teretila da su kazneno djelo zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju počinili kao bivši direktori Uljanik Brodogradilišta.

Ovo ujedno znači i da su tijekom suđenja trojica od 12-orice optuženih, dakle, jedna četvrtina, ekskulpirani i neće se više procesuirati. I dvojica novooslobođenih bivših direktora iz poslovnog sustava Uljanika trebali bi biti svjedoci u daljnjem suđenju ostalim okrivljenicima, a u glavnom procesu su ostala osmorica, uglavnom bivših čelnih ljudi tvrtki Uljanikove grupacije i 3. maja.

Kada je riječ o personalnim promjenama u optužnici i inkriminacijama protiv pojedinih okrivljenika, tužiteljstvo je u prvoj točki optužnice odustalo i od kaznenog progona osim Kranjca koji je ovime potpuno ekskulpiran - Veljka Grpca i Giannija Rosande.

Prva točka optužnice doživjela je promjenu i u tome što se Dragutin Pavletić i Darko Šorc sada više ne terete za poticanje na zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju, nego za pomaganje u tom kaznenom djelu.

Ukupna inkriminirana svota pala s 900 na 249 milijuna kuna

Županijsko državno odvjetništvo je u potpunosti odustalo od druge točke optužnice, a to znači i da se devetorica optuženika više ne terete da su svojim postupanjem Uljanik Brodogradilištu pričinili štetu od 389 milijuna kuna. Tužiteljstvo je u odnosu na petu točnu optužnice odustalo od optužbe protiv Silvana Kranjca, a šesta točka sada sadrži inkriminaciju po kojoj se Rossanda više ne tereti za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju, već za blaži oblik kaznenog djela, pomaganje u tom deliktu.

Optužnica je doživjela dramatičnije promjene promatraju li se inkrimirane svote. Naime, skupina optuženika početno dvanaestorica - dosad se teretila da je umiješana u kaznena djela kojima je počinjena šteta od ukupno oko 900 milijuna kuna. No, nakon najnovijeg redizajna optužnice ta svota se jako smanjila - za čak oko 651 milijun kuna (!). Sada tako ukupna inkriminirana svota iznosi "samo" oko 249 milijuna kuna, piše Burin.hr.

Treba precizirati da je u glavnom procesu - nakon što je razdvojen postupak za "mali Uljanik" u kojem je glavnooptuženi Dragutin Pavletić - s ukupno dojučerašnjih 853 milijuna kuna optuženja, svota smanjena na 202 milijuna kuna štete počinjene kaznenim djelima, za koliko se terete sada osmorica okrivljenih. Dvije točke optužnice, za koje se procesuira Pavletić, zajedno "nose" oko 47 milijuna kuna inkriminacija.

Tužiteljstvo: "Izvedeni dokazi ne potvrđuju dosadašnje tvrdnje"

Do najnovijih izmjena u optužnici su prve dvije točke optužnice bile najteže, obuhvaćale su zajedno oko 736 milijuna kuna, a sadržavale su štetu koja je Uljanik Brodogradilištu pričinjena kroz slučaj gradnje četiriju brodova za prijevoz rasutog tereta koji su u pulskom brodogradilištu građeni od 2010. do 2016. godine za Uljanik plovidbu.

Prva točka je dosad "težila" oko 347 milijuna kuna, no novom izmjenom ona iznosi "samo" oko 84,7 milijuna kuna, a odnosi se na štetu Uljanik Brodogradilištu.

Druga točka sada je izbrisana kao inkriminatorna, a dosad se u njoj spominjalo oko 389 milijuna kuna štete. Točka peta i šesta nisu doživjele promjene u smislu brojki, i dalje se navodi šteta od oko 95 i 22 milijuna kuna.

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci u svom obraćanju riječkom Županijskom sudu s izmijenjenom optužnicom navodi da je ona posljedica "rezultata dosadašnjeg tijeka provedenog dokaznog postupka", te da "izvedeni dokazi ukazuju na izmijenjeno činjenično stanje", piše Burin.hr.

Za drugu točku optužnice, koja više ne postoji, objašnjeno je da "izvedeni dokazi ne potkrepljuju tvrdnje iz optužnice glede inkriminacija" za koje se terete okrivljenici, "odnosno, da u njihovom postupanju nisu utvrđeni svi bitni elementi potrebni za ostvarenje bića kaznenih djela".

U izmijenjenoj optužnici u fokusu šteta nastala preplaćenim dionicama

Tužiteljstvo je predložilo da se u odnosu na Silvana Kranjca i Eduarda Milovana, sukladno odustanku od njihovog kaznenog progona, razdvoji postupak, donese odbijajuća presuda i, po njenoj pravomoćnosti, dvojica pozovu na sud i saslušaju kao svjedoci u ovom procesu.

Ovog tjedna trebale su se rasprave u glavnom procesu održavati svakog dana, ali je rasprava održana samo u ponedjeljak, a onda je suđenje prekinuto i nastavak zakazan za sredinu rujna.

U sudskim kuloarima se, nakon velikih izmjena u optužnici, u komentarima moglo čuti da je, čini se, došlo do promjene pogleda tužiteljstva na glavne inkriminirane događaje, dosad sadržane u prve dvije točke.

Dosad se u prvoj točki optužnice navodilo da je šteta od oko 347 milijuna kuna za Uljanik Brodogradilište nastala "izgradnjom i kupoprodajom brodova Veruda i Stoja". U novoj, izmijenjenoj optužnici navodi se pak da je šteta od oko 85 milijuna kuna vezana za vrijednost dionica koje su preplaćene, piše Burin.hr.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter