MIRNI PROSVJED

Oštre međusobne optužbe bivših i sadašnjih članova, sudski procesi i izbacivanja Udruge gluhih i nagluhih Istarske županije

| Autor: Zoran Oljača
Mirni prosvjed ispred prostorija Udruge u Anticovoj ulici u Puli

Mirni prosvjed ispred prostorija Udruge u Anticovoj ulici u Puli


Nekadašnji i aktualni članovi Udruge gluhih i nagluhih Istarske županije, koja ima sjedište u Puli, svoje nesuglasice odlučili su rješavati prosvjedom, ali i putem medija. U redakciju Glasa Istre javila se bivša predsjednica Udruge gluhih i nagluhih Istarske županije, Svetlana Cukerić, te u svom dopisu ozbiljno optužuje sadašnje vodstvo Udruge, te ih proziva za poniženje i sramotu.

- Ja sam bivša predsjednica Udruge gluhih i nagluhih Istarske županije u Puli. Pišem u svoje ime kao i ostalih gluhih i nagluhih članova, koji su 9. srpnja doživjeli poniženje i sramotu na ulazu u zgradu svoje Udruge i zbog toga smo održali mirni prosvjed i želimo da se u javnosti sazna kako nikada još u dugoj povijesti, a to je 75 godina, članovi Udruge gluhih i nagluhih nisu doživjeli ovako nešto, da su nasilno spriječeni da uđu u svoju Udrugu, ističe bivša predsjednica Cukerić i nastavlja:

Kap koja je prelila čašu

- Dana 19. srpnja održana je izvanredna Skupština Udruge zbog ostavke predsjednika. Tajnica Alma Zulim pozvala je zaštitare kako bi spriječila ulazak članova koji njoj nisu po volji. Ne može reći da je to zbog članarine, jer dio osoba i jesu platili godišnju članarinu, pojedinci je nisu platili zbog neprofesionalnog i arogantnog ponašanja tajnice i drugih razloga. Također, pozive za skupštinu nisu svi dobili, nego samo odabrani. Ovo je samo kap koja je prelila čašu, jer ima toga još o čemu bi mogli pričati. Već tri godine dio članova trpi nepravdu. Čak smo i izbačeni, doslovno na ulicu, samo zato što ne odgovaramo tajnici. Dio članova je iz sportskog društva, dio članova je namjeravao platiti godišnju članarinu ali ih je tajnica odbila. Udruga je po Statutu čl. 1. dragovoljna, nestranačka i neprofitna Udruga koja okuplja sve osobe oštećena sluha (gluhe, nagluhe i gluhoslijepe). Svrha je promicanja kvalitetnijeg života osoba oštećena sluha u ostvarivanju i zaštiti njihovih pojedinačnih i zajedničkih interesa. Skraćeno. Prema tome, uskraćena su naša prava. Tko ima pravo odlučiti hoće li nekome biti uskraćen ulazak ili ne? Tajnica?, upitala se bivša predsjednica Svetlana Cukerić i dodala kako tajnica, po Statutu, obavlja uredski posao za Upravni odbor i ostale članove te da nikako nema pravo donositi odluke.

(Arhiva Glasa Istre)Tajnica Udruge Almu Zulim (Arhiva Glasa Istre)

- Vrhunac ovog događaja od petka šokirao nas je, jer je na ulazu, uz zaštitara, bila prevoditeljica hrvatskog znakovnog jezika koja pomaže pa, kao, ona odlučuje tko će ući, a tko ne. Gdje je etički kodeks prevoditelja po kojem se ne smije miješati u rad udruge. Njezin posao je samo prevoditi i pomagati članovima u svakodnevnim situacijama. Meni su osobno poslali odluku o doživotnoj kazni i isključenju. Zbog čega? Ja sam 15 godina radila i pomagala članovima jer sam nagluha, i još uvijek rado pomognem dobrovoljno. Predsjednik Sportskog društva Zdravko Radić također je dobio doživotnu kaznu. Članovi odbora koji su me podržavali, kao predsjednicu, također su kažnjeni. Nitko ne daje kazne nakon što je prošlo tri godine. To je apsurdno, navodi bivša predsjednica Udruge, koja je istaknula da se na fotografiji s prosvjeda nalazi tek 15 osoba i dodala kako ih ima još ali nisu svi došli na prosvjed jer žive daleko.

Etički kodeks

Odgovore na optužbe na račun sadašnjeg vodstva Udruge dobili smo upravo od spomenute tajnice Alme Zulim.

- Gospođa Svetlana Cukerić pogrešno navodi da piše u svoje ime i ostalih gluhih i nagluhih članova, da oni nisu mogli ući u svoju Udrugu i da su doživjeli poniženje i sramotu je: nisu mogli ući u svoju Udrugu. Prije svega, Udruga gluhih i nagluhih Istarske županije nije njihova udruga, oni nisu sadašnji članovi i cijela ta grupa je manjina u odnosu na članove Udruge. Nadalje, od svih tih 15 prisutnih osoba članarinu je za 2024. godinu platilo samo njih troje, od toga dvoje je pod suspenzijom i imaju zabranu ulaska. Za jednu osobu koju, odlukom Upravnog odbora, nismo stavili na spisak je razlog što je suprug jedne članice koju on sustavno uznemirava, a isto tako ometao je rad zadnje skupštine Udruge. Posljednje, ta se grupa u vrijeme održavanja izborne skupštine Udruge okupila u »mirnom prosvjedu« ispred sjedišta Udruge, ponašajući se neprimjereno. Uznemiravali su članove Udruge koji su dolazili na Skupštinu, vukli ih za rukav, govorili i dobacivali pogrdne riječi članovima i prevoditeljici hrvatskog znakovnog jezika, kaže između ostalog Alma Zulim te ističe da je prevoditeljica hrvatskog znakovnog jezika bila uz zaštitara samo u službi komunikacijskog posrednika, da može pomoći u komunikaciji gluhih osoba sa zaštitarom, prilikom ulaska u prostorije Udruge.

- U potpunosti je poštovala Etički kodeks. Zaštitara nisam unajmila ja, tajnica Udruge, nego je to odluka Upravnog odbora Udruge zbog najave i prijetnji da će se opstruirati rad skupštine pa i nasilnim putem. Upravni odbor je tako odlučio da bi se osigurao nesmetani rad skupštine s obzirom da se trebao izabrati novi predsjednik Udruge. Zbog višegodišnjih istupa putem društvenih mreža i pisanjem na razne adrese znalo se da ta grupa bivših članova nema dobre namjere i moralo se postupiti na način da se omogući nesmetani rad Skupštine. lz tog je razloga angažirana zaštitarska služba. Udruga se financira putem projekata koje raspisuju nadležna ministarstva, zaklade, Istarska županija, gradovi i općine i za normalno funkcioniranje i financiranje bilo je potrebno hitno sazvati Skupštinu jer je predsjednik dao ostavku.

Pogrešni su navodi da tajnica radi po svojoj volji i da nije profesionalna, jer su rezultati vidljivi te Udruga gluhih i nagluhih ima stabilno poslovanje. Dobila je i licencu da provodi socijalnu uslugu komunikacijskog posrednika za gluhe i nagluhe osobe. U svom radu tajnica se rukovodi Statutom Udruge i svim zakonskim propisima koji su relevantni za rad Udruge. Udruga redovito prilaže izvještaje o svom poslovanju i za dobivene projekte. Nikad do sada nije bilo primjedbi. Gospođa Cukerić poziva se na odredbe Statuta, a ne spominje da svaki član uz prava preuzima obavezu i odgovornost koji proizlaze iz zakona i drugih pravnih propisa, Statuta i drugih akata Udruge te da članovi Udruge stegovno odgovaraju za povredu članskih obaveza i odgovornosti. I njoj je, kao i nekim od osoba koje su se okupile, izrečena stegovna mjera isključenja od strane Upravnog odbora Udruge zbog toga što su nanijeli ogromnu štetu Udruzi. Gospođa Cukerić navodi da ne zna zbog čega je kažnjena. Zaboravlja da je nakon tri godine od optužnog prijedloga pokrenut sudski postupak protiv nje kao tadašnje predsjednice tj. odgovorne osobe Udruge, kao i protiv Udruge kao pravne osobe. Taj je postupak mogao biti jako štetan za opstanak Udruge. Zbog toga i zbog ostalog svog djelovanja na štetu Udruge, za vrijeme svog mandata, odlukom Upravnog odbora isključena je trajno, a ne »doživotno« kako ona sama navodi. Ostali članovi su odlukom Upravnog odbora kažnjeni privremenom suspenzijom zbog povrede obveze i odgovornosti propisanih Statutom, tj. narušavanja ugleda Udruge, kaže Zulim i dodaje da su sve izrečene stegovne mjere, trajne i privremene, podložne promjenama s novim odlukama Upravnog odbora Udruge.

Pozivi za Skupštinu

- Vezano za pozive na Skupštinu, oni su upućeni svim redovnim članovima koji prema Statutu čine članove Skupštine. Udruga je otvorena prema svim osobama oštečena sluha dobre volje, bez obzira jesu ili nisu članovi Udruge, uvijek spremna pomoći i pružiti usluge kako bi se olakšala komunikacija svim članovima. Važnu ulogu u ostvarivanju ovih ciljeva imaju djelatnici Udruge, komunikacijski posrednici i tajnica, te predsjednik Udruge. Važnu ulogu u informiranju, povezivanju, suradnji i poboljšanju kvalitete međuljudskih odnosa među članovima ima predsjednik Udruge, dok tajnik i ostale osobe koje su zaposlene rade administrativne i poslove komunikacijskog posrednika. Ja, kao tajnica Udruge, poštujući zakone i Statut, ni u jednom trenutku, niti u bilo kojoj situaciji, nisam odbila članove koji su namjeravali uplatiti godišnju članarinu. Isto tako gospođa Cukerić poziva se i na Zdravka Radića, predsjednika Sportskog društva gluhih »Pula« koji nikako ne prihvaća da su on i svi članovi DGP-a proglašeni nominalnim članovima, i to važećim Statutom koji je donesen kada je gospođa Cukerić bila predsjednica Udruge. Kako gospodin Radić već godinama stalno vrši pritisak, preko raznih osoba i institucija, da se njihov status promijeni i postanu redovni članovi, redovito opstruira rad udruge iznoseći netočne činjenice, neovlašteno je koristio sjedište Udruge pa je time povrijedio nekoliko odredbi Statuta te je odluka Upravnog odbora bila stegovna mjera isključenja. Važno je napomenuti da bi se svi problemi i nesporazumi trebali rješavati unutar Udruge, a ne po kuloarima ili na društvenim mrežama, te da bi kvalitetna komunikacija u rješavanju trebala biti dvosmjerna uz uzajamno uvažavanje. Ja, Alma Zulim, kao prozvana osoba u dopisu, radim u Udruzi gluhih i nagluhih Istarske županije kao tajnica, komunikacijski posrednik u ostalim sustavima komunikacije i koordinatorica za projekte koje provodi Udruga. Isto tako članica sam Izvršnog odbora Hrvatskog saveza gluhih i nagluhih te na nacionalnom nivou borim se za prava gluhih i nagluhih osoba. Sudjelujem na međunarodnim konferencijama i skupštinama organizacija nagluhih osoba. S obzirom da Udruga već nekoliko godina uspješno djeluje na području Grada Pule i Istarske županije, prepoznata je kao jedna od najboljih udruga na nacionalnom nivou u Hrvatskom savezu gluhih i nagluhih osoba. Jako me neugodno iznenadio ovaj dopis. Osobno sam i sama članica Udruge tako da razumijem poteškoće i potrebe članova te im u zakonskom okviru nastojim pružiti svaku pomoć i uslugu za koje imam ovlasti. Kroz projektne aktivnosti nastojim članovima omogućiti uspješnu inkluziju i socijalizaciju, te osnažiti ih kao punopravne članove društvene zajednice, ističe Alma Zulim.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter