PROJEKT DOLCEVITA

Dovršena fasada na zgradi u Stankovićevoj

| Autor: Doria Mohorović
(Snimila: Doria Mohorović)

(Snimila: Doria Mohorović)


U novom ruhu zasjala je fasada u Stankovićevoj ulici u Puli, uređena u sklopu projekta Dolcevita koji provodi Grad Pula. Zanimljivo je da je to stota zgrada obnovljena u sklopu ovog programa, kojim se iz Grada Pule sufinanciraju obnove pročelja i krovišta zgrada važna za očuvanje povijesnog i arhitektonskog identiteta grada.

Dovršeno u pet mjeseci

Uklanjanjem skela i zaštitnog platna nakon petomjesečnih radova otkrila se »pomlađena« impozantna građevina. Nešto svjetlija krem nijansa zamijenila je prljavo žutu, a na njenom su pročelju sanirani oštećeni i napuknuti dijelovi. Jučer, kad smo obišli zgradu, radnici su dovršavali posljednje radove i farbali ormarić od struje na kojem su bili iscrtani grafiti.

Riječ je o stambenoj zgradi na adresi Stankovićeva 7, na križanju sa Zadarskom ulicom, koja je pod upravljanjem Eki inžinjeringa. Kako navode iz pulske gradske uprave, projekt obnove pročelja ove stambene zgrade dio je sufinanciranja obnove uličnih pročelja i pročelja vidljivog s ulice, a iznos obnove iznosi 62.202,50 eura s PDV-om. Također, projekt obnove uključuje i obnovu stolarije, odnosno ulaznih vrata i roleta, što iznosi oko 13 tisuća eura s PDV-om.
- Obnova uličnih pročelja i postranog pročelja vidljivog s ulice na adresi u Puli, Stankovićeva 7 bit će sufinancirana u iznosu do 70 posto opravdanih troškova ulaganja, a za obnovu stolarije, sufinanciranje je u iznosu do 40 posto opravdanih troškova ulaganja, ističu iz Grada.

(Snimila: Doria Mohorović)Neugledno pročelje prije adaptacije (Snimila: Doria Mohorović)

Prije dva mjeseca obnovljena je i fasada na stambenoj građevini u istoj ulici, na adresi Stankovićeva 22, smještena u »Zoni prioriteta 2«. Grad Pula očekuje da će u četiri godine mandata, do kraja 2025., obnoviti 66 pročelja. Podsjetimo, projekt »Dolcevita«, koji je započeo 2012. godine s energetskom obnovom zgrada i obiteljskih kuća, a predstavlja korak naprijed u zajedničkom nastojanju da se unaprijedi urbana infrastruktura, graditeljski fond, poveća energetska učinkovitost i poboljšaju životni uvjeti za lokalne stanovnike Pule.

U proračunu 800 tisuća eura

U ovogodišnjem proračunu za Program obnove pročelja Dolcevita osigurano je 800 tisuća eura, a iz Grada Pule podsjećaju da je ovaj program namijenjen obnovi građevina koje su od važnosti za očuvanje povijesnog i arhitektonskog identiteta grada, neovisno o njihovom smještaju na području Grada Pule, stoga apeliraju na vlasnike i/ili suvlasnike građevina koje nemaju upravitelja da je, ukoliko njihova građevina zadovoljava navedene parametre, program namijenjen i njima. Sve informirmacije mogu se dobiti kod stručnih službi u Pododsjeku za energetsku učinkovitost Grada Pule gdje mogu dobiti detaljne informacije o prijavi i cjelokupnoj proceduri do konačne isplate sufinanciranja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter