URBANO OZELENJAVANJE

Nedostatak zelenila gradovi pokušavaju nadomjestiti sadnjom stabala: Pula na putu da "potopi" urbane toplinske otoke

| Autor: Zoran Oljača
Trg kralja Tomislava - nekada potopljeno parkiralište, danas jedna od zelenih oaza grada i mjesto okupljanja (Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)

Trg kralja Tomislava - nekada potopljeno parkiralište, danas jedna od zelenih oaza grada i mjesto okupljanja (Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)


Opasni UHI efekt stigao u Hrvatsku! Naslov je to kojim je u veljači ove godine popraćena vijest o rezultatima do kojih je istražujući za svoj diplomski rad radnog naziva "Očekivano toplinsko opterećenje Dubrovnika, Osijeka, Rijeke, Zadra i Zagreba prema projekcijama regionalnih klimatskih modela" došla Mia Agapito, studentica fizike-geofizike zagrebačkog PMF-a, a na koji je upozorio njezin mentor, meteorolog Ivan Güttler, glavni ravnatelj DHMZ-a.

Grad Pula je već iskoristio mogućnost financiranja zelene infrastrukture putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Kako je navedeno na njihovim web stranicama, na poziv Fonda Pula je u listopadu 2022. aplicirala s dvije prijave i za obje je odobren 788.581,31 euro od maksimalno mogućih 796.336,85 eura te je u skladu sa zelenim politikama u ovogodišnjem proračunu osiguran novac za nastavak devet projekata koji su započeti prošle godine, a koji se, osim gradskim, sufinanciraju i novcem dobivenim od Fonda.

Na gradskim web stanicama taksativno su navedeni projekti te status svakog od njih na početku ove godine.

Formiranje urbane šume Monvidal, gdje je projektom planirana sadnja 116 stabala te 259 sadnica visokog grmlja, vrijedan je 311.518,64 eura, a Fond ga sufinancira s 211.458,85 eura. Osim ozelenjavanja, na ovom je prostoru planirano i postavljanje klupa i stolova, stalaka za bicikle, koševa za smeće, oglasnih ploča te uređenje komunikacija unutar prostora sa zastorima od rizle ili drugog prirodnog materijala.

Realizacija ovoga projekta očekuje se tijekom ove godine. Prošle godine započelo je i uređenje novog parka na Hidrobazi u kojemu će biti posađena 132 pinija, gledičija, judića, javora i jasena, 970 sadnica visokih i niskih grmova te 1.131 sadnica različitih trajnica i ukrasnih trava.

Cijeli projekt vrijedan je nešto više od 219 tisuća eura, s time da oko 130 tisuća eura osigurava Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Izrađeno je početkom godine bilo i idejno rješenje za izradu zelenih nadstrešnica.

Plan je postaviti betonske vaza uz poleđinu, a tamo gdje je moguće i bočno, postojećih nadstrešnica na autobusnim stajalištima u koje će biti posađene biljke penjačice. U betonske vaze je predviđena ugradnja čelične konstrukcije koja će se pričvrstiti na postojeće nadstrešnice i po kojoj će biljke penjačice prianjati i rasprostirati se po stranicama i krovu nadstrešnica. Iako je bio plan da se sve ovo završi u prvoj polovini godine, natječaj za izbor izvođača radova raspisan je 15. srpnja, a rok za dostavu ponuda je 6. kolovoza.

Ukupna vrijednost projekta procijenjena je na 66.361,40 eura, a Fond ga sufinancira s 45 tisuća eura.

Kako bi se ozelenila javna parkirališta i pješačke staze na Verudeli, planirana je i sadnja približno 25 sadnica stabala, 50 sadnica visokog i srednje visokog grmlja kao i 400 sadnica niskog grmlja i trajnica, sve ukupne vrijednosti oko 68.677 eura, uz sufinanciranje Fonda u iznosu od 28.832 eura, a početkom godine krenulo je i uređenje zelene površine Palisina/cesta Prekomorskih brigada gdje je projektom vrijednim 141.746 eura, od kojih oko 70 tisuća eura sufinancira Fond, planirana sadnja 19 stabala i 78 sadnica visokog grmlja.

(Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)Pulski urbani vrtovi također su "brana" negativnim učincima klimatskih promjena (Foto Grad Pula)

Na dobrom putu

Među projektima je i postavljenje javnih slavina, ukupne vrijednosti oko 16 tisuća eura, od čega je oko 11 tisuća eura novac iz Fonda, kao i uređenje urbanih vrtova na novoj lokaciji na području MO-a Vidikovac u Lošinjskoj ulici, gdje je planirana sadanja sadnja 50 sadnica stabala te oko 1.000 sadnica grmlja.

Već početkom godine za to je područje bila izrađena geodetska podloga, očišćeno je i odrađeno pripremno malčiranje, analiza tla, te vodni priključak sa četiri vodomjera. Vrijednost ovog projeka je 79.684,36 eura, a iznos sufinanciranja: 42.333,27 eura, a 1. srpnja je pulski gradonačelnik donio odluku o utvrđivanju Liste kandidata za davanje vrtnih parcela na korištenje u sklopu ovih urbanih vrtova.

Treba reći i da je Puli u travnju ove godine kroz Nacionalni plan za oporavak i otpornost odobreno financiranje Strategije zelene urbane obnove do 2030. godine u ukupnom iznosu od 30.526,24 eura.

Strategiju je Gradsko vijeće prihvatilo u veljači i predstavlja stratešku podlogu koja omogućava povezivanje sustava prostornog i strateškog planiranja, odnosno izrađena je upravo zbog razvoja zelene infrastrukture, integracije na prirodnim sustavima, unapređenja kružnog gospodarenja prostorom i zgradama.

- Dobro je da Grad ima tu strategiju jer je to jedan od ključnih dokumenata kojim se mogu ostvarivati kratkoročni i dugoročni ciljevi. S druge strane, rekao bih da je Grad Pula preko odjela za hortikulturu napravio značaj iskorak u smislu poboljšanja hortikulturnih uvjeta i zelene infrastrukture.

Grad Pula može reći da je na dobrom putu, kaže poznati istarski biolog i predavač na Fakultetu prirodnih znanosti u Puli, dr. sc. Neven Iveša. - O tome se baš ne priča, a ovdje govorim o mladim ljudima. Sve su to posljedice topline, zaključio je dr. sc. Iveša.

(Snimio Duško Marušić Čiči/Glas Istre)Dr. sc. Neven Iveša (Snimila Doria Mohorović)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter