"poštujte zakon!"

FOTO & VIDEO / Nakon podjele letaka, odgojitelji donijeli transparente na Forum

| Autor: Jelena Milović


Prosvjed ispred Palače danas su održali su odgojitelji gradskih vrtića. Glasno uz zviždaljke i megafone te bez namjere da se od tamo pomaknu dok god im se netko ne obrati, zahtijevali su uz transparente da se zakoni poštuju. Argumenti kojima izlaze u javnost su male te neusklađene plaće i teški uvjeti rada zbog čega ozbiljno strahuju da uskoro u vrtićima neće imati tko raditi. Stoga prosvjed nazivaju egzistencijalnim, a strpljenje na samom kraju. Podsjećaju da je njihova plaća do 2019. bila usklađena s onom u osnovnim školama, a nakon što su potonji štrajkom izborili povećanje kroz razne dodatke, došlo je do razlike u plaćama koja se do danas nije dostigla. Ispred prosvjednika izašao je pulski gradonačelnik Filip Zoričić, zajedno s pročelnicom Ivanom Sokolov.

- S inicijativom idemo prema Vladi vezano za razliku od 40 posto, a podsjećam da je u ove tri godine plaća povećana trideset posto, dakle nije da se ništa nije povećavalo. Dat je jasan ritam, a mi moramo pronaći dva i pol milijuna eura, za dulje razdoblje i tražimo matematički kako to napraviti u kraćem vremenu. Mi imamo takav način financiranja da ne možemo posegnuti u bilo koji dio proračuna, jer to nije novac na hrpi te postoje zakonske osnove iz čega se može dati novac za tu namjenu - rekao je Zoričić, a Sokolov pojasnila da plaće za odgojitelje idu iz općih prihoda i primitaka.

Gradonačelnik je najavio da će kroz dva tjedna imati konkretniju informaciju o tome koliko država, a koliko Grad, mogu sa svoje strane iznaći načina.

Plaća odgojitelja zaostaje 550 eura za osnovnim školama te s obzirom na sve uvjete i težinu posla, a spomenuto je i drugo osoblje vrtića, u najvećem su zaostatku s usklađivanjem plaća. Ogorčeni prosvjednici najavili su štrajk upozorenja za petak, a otkrili i da imaju veliku podršku roditelja koji u velikoj većini neće tog dana dovesti djecu u vrtiće. Inače, odgojiteljima su na Forumu izlaskom sa sjednice Vijeća podršku dali samo vijećnici Mirković i Fonović (Možemo!), dok su prosvjednici postavili pitanje zašto i ostali vijećnici nisu napravili isto i izašli u znak podrške.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter