gradonačelnik revoltiran

Zoričić: IDS za Rivu traži referendum, a 2011. su si službenim karticama kupovali tenisice

| Autor: Zoran Oljača
(Foto Grad Pula)

(Foto Grad Pula)


Valkane su prva tema danas održane konferencije za novinare pulskog gradonačelnika Filipa Zoričića. Ono što je on morao reći, najprije politički, jest da će Grad poslati dokumentaciju, pretvorbeni spis plus dokument Inicijative za Lungomare, na Pravni fakultet u Zagrebu i tražiti jedno neutralno mišljenje. Po tom izvješću sazvat će se tematska sjednica gradskog vijeća.

- Ono što želim politički reći je da je očito kako platforma Možemo opet truje grad, opet ga dijeli, izmišlja argumente. Sličan je scenarij kao i za teren na Valkanama. Opet koriste aktiviste i aktivizam u svoje političke svrhe. Ja i svi mi u gradskoj upravi ponašamo se itekako odgovorno.

Suprotno mišljenju Ministarstva koje je dalo uredno suglasnost na sve planove obračamo se DORH-u, iako je on već reagirao, tražimo nezavisne autoritete, a gospoda iz platforme Možemo, bez ikakve odgovornosti, u svom stilu nonšalantnosti i glasnog vikanja bez argumenata izmisle temu bez obzira kakav zaključak bio, rekao je gradonačelnik Zoričić i njih pozvao na dostavu dokumentacije, ako je imaju.

- Zamolit ću ih ovim putem da javno meni ne govore što je u javnom interesu. Ja kao gradonačelnik ne miješam se u struku ljudima, a ono što mogu vidjeti, što Dušica Radojčić redovito govori, jest da je ona i arhitekt i geodet i pravnik i ekonomist. To je zapravo svima postalo smiješno.

Vidjeli ste da u medijima optužuje geodete da kradu, a također i arhitekte. Također, svi su planovi i GUP i UPU i izjmene tog UPU-a donešeni puno prije nego sam ja postao gradonačelnik. Zakon je predvidio mogućnost financiranja planova od strane investitora. Ministarstvo kontrolira zakonitost svakog koraka u izradi planova i da zakon to nije predvidio ne bi bilo pola urbaniziranih područja u Republici Hrvatskoj.

Također, moram reći da nitko godinama, 32 godine, nije postavljao ovo pitanje na ovakav način. Poštujem svakoga da pita ali ne čekajući mene koji sam kriv za sve. To neće proći. Ne žele priznati što smo napravili u tri godine. Niti ih zanima pravo niti ih zanima istina. To je obično strančarenje i mislim da je to javnosti jasno.

Dosta je s podjelom u našem predivnom gradu, dodao je Zoričić i kazao da kada se dobije mišljenje Pravog fakulteta onda će se na gradskom vijeću o tome raspravljati. Zoričić je naveo da prema Zakonu o šumama, a kasnije i kroz sudsku praksu, utvrđeno da su šume i šumska zemljišta, na dan stupanja na snagu Zakona o šumama, postala vlasništvo Republike Hrvatske.

Zato, prema njemu, država postupa eks lege. Zakon o sportu je također jako važan jer da bi se jedinica lokalne samouprave uknjižila na sportske terene ta JLS je trebala donijeti odluku koje su mu sportske građevine od značaja.

- U našem slučaju to Grad nije učinio, a isto tako kao korisnik nije bila upisana niti jedan sportska organizacija koja se eventualno u tom slučaju mogla upisati. Slijedom toga, u postupku pretvorbe i privatizacije knjižilo se na društvo koje je u društvenom vlasništvu bilo upisano kao korisnik.

Sam se zakon po tom pitanju više puta mijenjao. Tih 90-tih godina izostala je odluka Grada. Obzirom da je krajnji rok za reviziju okončan 30. rujna 2006. godine daljnje revizije idu kroz odgovarajuće kaznene postupke koje su već pokrenute kroz Inicijativu za Lungomare, koliko je poznato, dodao je Zoričić.

Druga tema o kojoj je govorio je pulska Riva. IDS je, kaže, otvorio oči kao i kolega Valter Boljunčić pa ih Zoričić podsjeća.

- Oni kao hoće referendum. Valjda bi pitanje u njemu glasilo "Jeste li za proširenje Rive ili niste". Međutim, prije 14 godina kada je počela tema Rive, kada je to IDS promovirao nije bilo govora o referendumu. Po gradu su bili plakati, plakete, prezentacije.

Kolega Boljunčić je bio član ocjenjivačkog suda 2011. godine. Potom je zadnjih osam godina bio predsjednik upravnog vijeća Lučke uprave Pula i eto sada slušaju građane i žele referendum, rekao je Zoričić i napomenuo da kada je u pitanju IDS u kosturnici ima puno stvari.

- Gospoda su si kupovala tenisice preko službene kartice 2011. godine. Lijepe NIKE-ice, a ja ću to sve u miru pripremiti. Službene kartice su se koristile. Ima tu puno toga. Račun po račun, ima tu puno tema.

Jedva čekam, dodao je Zoričić. Gradonačelnik se osvrnuo i na Paradu ponosa koja će u Puli biti u subotu. Kaže da smo svi dužni zaštiti manjinske skupine, a ne samo jedna politička opcija i nada se ta će ona proći u miru. Njegova četvrta tema bili su vrtići.

- U dvije i pol godine plaće su povećane gotovo 30 posto. Deset godina se nisu dirale plaće u vrtićima. To su činjenice. Trebaju ljudi prosvjedovati. Zakon je takav da se plaće trebaju izjednačiti. Pozvao sam udrugu Sidro, pozvao sam Sindikat na sastanak i kroz nekoliko dana zajedno želimo ići prema Zagrebu neka Ministarstvo, već kada je donijelo zakon prema kojemu plaće odgajatelja i učitelja budu jednake, za taj dio razlike pomogne i neka da za plaće.

Mi ne možemo pratiti taj ritam. Nama treba 2,5 milijuna eura što bi generalno za upravu godišnje bilo 6,5 milijuna eura. Neupitno je da želimo razgovarati, kazao je Zoričić te nastavio rekavši kako je revoltiran obirom da su u javnosti u proteklo vrijeme izašle brojne laži.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom