ĐIR PO MRKATU

Ovdje se dođe po povrće i voće i na čašicu razgovora: Na tržnici na Verudi svakog jutra je vrlo živo

| Autor: Doria MOHOROVIĆ, Zoran OLJAČA
(Snimila Doria Mohorović)

(Snimila Doria Mohorović)


Svakog jutra, osim za vrijeme kišnih dana, na tržnici na Verudi vrlo je živahno, kao što to i doliči svakom "trbuhu grada". U tamošnjim kafićima, koji okružuju plato oko tržnice, gotovo je tada nemoguće pronaći slobodno mjesto za stolom.

Kupuju se namirnice za ručak, susreću se prijatelji i poznanici, a potom se, koliko vrijeme i obaveze dozvole, ispija kava ili bićerin u nekom od lokala. I onaj koji dođe sam, često će završiti za stolom s nekime, jer se ovdje gotovo svi poznaju. Glavno je to okupljalište pulskih penzionera, ali i onih koji na stolicama pod suncobranima lokalnih, nepretencioznih lokala pronalaze jutarnji mir.

Usprkos inflaciji na koju se svi žale, kupuje se, saznajemo od tamošnjih prodavačica, gotovo isto kao i ranije, osim penzionera koji su znatno smanjili količinu onoga što kupuju.

Ovih dana tržnicu je obojala zelena boja - nudi se razno lisnato povrće od blitve, špinata, salata, mladog luka, salatine, karfiola. No, na jednom od štandova, ističu se jagode u košaricama zbog kojih se, kako smo primijetili, kupci često zaustavljaju.

(Snimila Doria Mohorović)(Snimila Doria Mohorović)

U điru su jagode

"U điru su sada jagode. Mi proizvodimo domaće jagode, što se može provjeriti i u upisniku. Jagode su top, što već dobro znaju naši ljudi koji ih najčešće kupuju. Imam svoje stalne kupce jagoda, koji već u veljači počinju pitati "kad će jagode?' i kupuju se dok ih ima", rekla nam je Željka iz OPG-a Zohil.

Ističe da najviše prodaju svoj domaći krumpir, a da je ovih dana krenuo i onaj mladi. U odnosu na centralnu tržnicu, odlika placa na Verudi je ta što se prodavač može više fokusirati na kupca, kaže nam prodavačica, dodavši da njima promet nije pao.

"Imam umirovljenike kojima je i euro puno, otkako je valuta euro situacija se drastično promijenila, ali onaj tko je imao novca prije, nije mu problem potrošiti ni danas. Zaposlene mlade mame dođu subotom i kupe veću špežu za cijeli tjedan, pa si rasporede po danima", rekla nam je Željka iz OPG-a Zohil.

(Snimila Doria Mohorović)(Snimila Doria Mohorović)

Druga prodavačica s kojom razgovaramo, Danira Bilić, ističe da se najviše kupuje sezonsko voće i povrće, a najčešće su to namirnice za pripremu ručka - od blitve, zelja, salate, mrkve, nekoliko krumpira. Zanima nas traže li se i delikatese, za koje Puležani izdvajaju veće iznose.

"Još uvijek ima šparuga, ali ne onoliko koliko ih je bilo. Sada su to one kasnije, rekli bismo mekše šparuge koje se beru u grmu. Vrijeme nas nije služilo u zadnje vrijeme, pa nemamo ništa novog ali sad bi, i to sve odjedanput, trebao krenuti mladi radić, salatina, tikvice iz plastenika", kaže nam Bilić. I ona većinom ima stalne kupce.

"Turisti slabije troše, oni naprave svoj đir, pojedu usput panin. Mi živimo uglavnom samo od domaćih ljudi", kaže nam Bilić. Gospođe Anita i Marija ovog su puta na tržnicu došle po cvijeće i piantine, a osim njih, moglo se vidjeti i nekoliko posjetitelja koji su s tržnice otišli s jajima, kruhom, ali i onih s punim vrećicama povrća i voća u rukama.

(Snimila Doria Mohorović)(Snimila Doria Mohorović)

Besplatan WC

Novost na ovoj tržnici je to da je javni sanitarni čvor, koji se nalazi u sklopu tržnice, otprije dva mjeseca besplatan. Ranije su se oko korištenja WC-a, koji se naplaćivao 50 centi za goste kafića i tržnice, vodile bitke između zakupaca zelene tržnice, gostiju i zakupnice sanitarnog čvora.

Uz to, kako nam pokazuje jedna od radnica u objektu na tržnici, iza štandova su redovno ljudi mokrili, pa se, osobito u ljetnim mjesecima, širio nesnošljiv smrad. No, taj je problem, više manje, sada riješen.

Građanima i gostima na raspolaganju je i špina, a od nedavno je ondje postavljena i podizna platforma za osobe s invaliditetom, no, kako nam kažu radnice na tržnici, ne koristi se prečesto. Kritiku, pak, upućuju tvrtki koja upravlja tržnicom jer, kako ističu, skupo plaćaju zakup, a ne dobivaju mnogo zauzvrat.

Čim padne kiša, nadstrešnica, koja ima niz rupi, prokišnjava i onemogućava im rad. Nema tada ni ljudi ni prometa, kažu. Nezadovoljno komentiraju da je niz tržnica dobilo novu vizuru i u manjim mjestima, a oni nikako da dočekaju funkcionalnu novu tržnicu kakva se odavno na Verudi planirala izgraditi.

(Snimila Doria Mohorović)(Snimila Doria Mohorović)

Natječaj za automat

Ovih je dana objavljen javni natječaj u sklopu kojeg se na Tržnici Veruda u jednogodišnji zakup daje prostor u kiosku za automate (poput mlijekomata i jajomata), čija je površina 1.44 kvadratna metra. Početna cijena zakupnine stoji 200 eura bez PDV-a, dok jamčevina stoji 100 eura.

(Snimila Doria Mohorović)(Snimio Zoran Oljača)

Dobra ponuda na pulskoj ribarnici

Svratili smo i do pulske peškerije u centru grada. Ponuda je dobra no kupaca nema baš previše. Iako mnogi vele da je riba skupa, naš nam sugovornik kaže da se po Puli može vidjeti 200 BMW-a, 300 džipova i brojnih drugih skupocjenih vozila tako da u ribarnici nema govora o skupoći.

Zeri se prodaju po cijeni od osam eura, salpe su šest, a isto toliko dođe i kilogram cipli. Kadel stoji 12 eura, škarpine 40, a hlapu se cijena kreće oko brojke 50.

- Trenutno najviše idu divlje ribice. Kadel ili morski pas. On stoji 12 eura, dok kalamare prodajemo po 20 eura, kaže Viktor iz Pule.

- Orade prodajemo za 12 eura po kilogramu. Sipa nam je 13, brancin 12 eura. Losos košta 23, a kozice se kreću po cijeni od oko 20 eura. Lignje su nam 20, a zubatac prodajem po cijeni od 35 eura, rekao nam je Edo iz Pule.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter