stečaj

Novi manevar malteške tvrtke u borbi za Uljanikovu kasarnu u centru Pule

| Autor: Orjana ANTEŠIĆ
(Snimio Srećko Niketić/Pixsell)

(Snimio Srećko Niketić/Pixsell)


Ne staju peripetije i borbe razlučnih vjerovnika za što bolje pozicije uoči najavljene prodaje zgrade Uljanikove Kasarne u Puli.

Nakon što je Trgovački sud u Pazinu početkom studenog donio rješenje o nastavku postupka prodaje ovog impozantnog nekretninskog kompleksa u središtu Pule, smještenog tik do brodogradilišta s jugoistočne strane, od punomoćnika malteške tvrtke LNS International Limited, na koju je Danko Končar, odnosno njegova Kermas energija krajem prošle godine prebacila založno pravo u iznosu od 12,6 milijuna eura, stigao je podnesak u kojem se predlaže da svaki od dva suvlasnička udjela u idealnim omjerima ove nekretnine prodaje - zasebno.

Suvlasnički omjeri

Iz sadržaja podneska vidljivo je da je glavni razlog tome namjera Končareve Kermas energije, odnosno danas LNS International Limited, u kojoj se kao direktorica vodi Danica Žagmešter, da iskoristi svoje pravo prijeboja tražbine i na taj način dođe do vlasništva nad jednim dijelom ove nekretnine.

Zgrada Kasarne, ukupne bruto površine od 20.000 četvornih metara, naime, u zemljišnim je knjigama podijeljena na dva suvlasnička dijela u idealnim omjerima - otprilike jedna trećina odnosi se na prvi dok je ostatak zaveden kao drugi suvlasnički dio. Konkretno, u zemljišnoknjižnom izvatku to je suvlasništvo utvrđeno u omjerima 3540/10000 i 6460/10000.

Višegodišnji sudski proces, zbog kojeg je prodaja ovog nekretninskog kompleksa u stečajnom postupku Uljanik brodogradilišta bila obustavljena, vodio se oko redoslijeda upisa hipoteke na drugom, većem suvlasničkom udjelu. Danko Končar, odnosno njegova tvrtka Kermas energija, pokrenula je spor, tražeći da se prvoupisana hipoteka Privredne banke Zagreb na tom suvlasničkom dijelu briše, međutim, u tome nije uspio, jer je prema pravomoćnoj presudi pazinskog Trgovačkog suda, to pravo po sili zakona prešlo na Republiku Hrvatsku koja je, kao solidarni jamac, namirila potraživanja banke osiguranih ovim založnim pravom.

Končar je spor izgubio, i po prvostupanjskom i drugostupanjskom rješenju, Visoki trgovački sud u proljeće ove godine odbacio mu je i prijedlog za dopuštenjem revizije, a prema odluci pazinskog suda, Končar je bio dužan tuženicima nadoknaditi oko 260.000 eura sudskih troškova: po 100 tisuća eura PBZ-u i Uljanik brodogradilištu u stečaju te 66.000 eura državi, koja se u postupak uključila kao umješač na strani tuženika.

Prijebojem do vlasništva

Punomoćnik tvrtke LNS International Ltd, zagrebački odvjetnik Ante Dragičević, u podnesku pazinskom sudu sada se poziva na argument da je ta malteška tvrtka razlučni vjerovnik prvog reda na suvlasničkom udjelu 3540/10000 te ima namjeru koristiti pravo koje mu omogućuju odredbe Ovršnog zakona.

Između ostalog, da napravi prijeboj svojih potraživanja, drugim riječima, da svoja hipotekarna prava u postupku prodaje pretvori i u stvarno vlasnička, barem što se tiče suvlasničkog dijela 3540/10000.

Još tamo 2020. godine, Danko Končar i njegov pravni tim iskazivali su namjeru da će iskoristiti mogućnost prijeboja potraživanja i na taj način preuzeti svih 20.000 četvornih metara zemljišta i zgrade na njoj u punopravno, jedan kroz jedan vlasništvo, no pojavila se "kvaka" koja je omela te planove jer Končar na sudu nije uspio ishoditi brisovno očitovanje prvoupisane hipoteke PBZ-a na drugom suvlasničkom dijelu, dapače, prema odluci suda ista je samo prešla na Republiku Hrvatsku.

Na taj način Končaru je izbijena mogućnost da za 12,6 milijuna eura, koje je 2018. godine pozajmio Uljaniku, postane formalnim vlasnikom cijelog kompleksa Kasarne s obzirom na to da je ta nekretnina od strane ovlaštenog sudskog vještaka ujesen 2019. godine bila procjenjena da vrijedi 8,9 milijuna eura odnosno tadašnjih 66,8 milijuna kuna.

Dva zaključka

- Razlučni vjerovnik je suglasan da stečajni upravitelj odmah pristupi izradi procjene, odnosno reviziji postojeće procjene ako ista postoji, a sve po sudskom vještaku po vlastitom izboru ili da zatraži mišljenje od razlučnih vjerovnika na ročištu ukoliko to smatra potrebnim. U odnosu na samo utvrđenje, predlaže se procijeniti cijelu nekretninu, a zaključcima o prodaji odrediti razmjerno cijenu sukladno suvlasničkim omjerima, odnosno 3540/10000 (suvlasnički udio 1.) prema 6460/10000 (suvlasnički udio 2.).

Iz navedenog razloga predlaže se zajedno radi ekonomičnosti izvršiti procjenu i utvrditi vrijednost, međutim, predlaže se pristupiti prodaji dvama zaključcima o prodaji, a pogotovo iz razloga jer namirenje u odnosu na dva suvlasnička dijela ima sasvim različitu sudbinu, a očito i samo unovčenje s obzirom na mogućnost prijeboja tražbine s kupovninom, navodi se, između ostalog, u podnesku koji je LNS International Ltd uputio Trgovačkom sudu u Pazinu, koji se o tome sada mora očitovati.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter