Godišnja svečana sjednica Gradskog društva Crvenog križa Pula

Humanitarna izložba "Zlatna kora": O ožiljcima, ne kao o nečemu ružnom, kao stigmi, već kao o nečemu što je nesavršeno lijepo, što je snaga i prilika za novi život

| Autor: Jelena MILOVIĆ


Godišnja svečana sjednica Gradskog društva Crvenog križa Pula održana je večeras u Europskom centru za mir i razvoj, upravo u Međunarodnom tjednu Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, u čast rođendana osnivača Crvenog križa Henryja Dunanta.

Inače, ovaj tjedan se obilježava od 8. do 15. svibnja svake godine. Nakon kratkog filma, u kojem su se nazočni mogli upoznati s aktivnostima Crvenog križa na svjetskom nivou, krovne organizacije, uslijedio je presjek dokumentiranih trenutaka kroz fotografije svih onih humanitaraca koji čine Gradsko društvo Crvenog križa Pula. Ravnateljica Jasna Vekić u više je navrata istaknula njihov angažman i zahvalila, kako djelatnicima, a posebno volonterima, bez kojih ovakva organizacija ne bi mogla imati rezultate koje ima.

Centralni događaj ovogodišnje svečane sjednice bilo je otvorenje izložbe "Zlatna kora". Naime, kao nastavak akcije "Zlatna ribica", koja je počela u prosincu 2022. i trajala je do ožujka ove godine, u tom se duhu nastavilo i dalje s ovom hvalevrijednom pričom. Podsjećamo, radi se o prikupljanju donacijskih sredstava za povećanje fonda za stipendije za učenike srednjih škola, buduće studente, kao pomoć i podrška pri njihovom daljnjem obrazovanju.

(Snimio Dejan Štifanić)(Snimio Dejan Štifanić)

Autori fotografija su Danijel Bartolić i Marijana Banko.

Izložba je to o ožiljcima, ne kao o nečemu ružnom, kao stigmi, već kao o nečemu što je nesavršeno lijepo, što je snaga i prilika za novi život, osobito u svijetu u kojem je dobar izgled postao imperativ, rekla je inicijatorica izložbe Kristina Iveković, glazbenica i radijska voditeljica, i sama model ove izložbe. Osim nje modeli su Jakov Mareljić, Katarina Trajkovski i Marin Novak.

"Ožiljci su mjesta kroz koje život ulazi u nas", emotivno je komentirala uoči otvorenja izložbe. Poigrala se sa slovima engleske riječi scars - ožiljci, te slovom "t" zamijenila slovo "c" i dobila riječ stars - zvijezde.

(Snimio Dejan Štifanić)(Snimio Dejan Štifanić)

"Neka vam ožiljci budu zvijezda vodilja", poručila je Kristina posvećujući ove riječi svim ljudima s vidljivim i nevidljivim ožiljcima - oku i objektivu. Za ovu priliku premijerno je izvedena posebno dirljiva pjesma istoimenog naziva "Zlatna kora“ za koju je tekst napisala upravo Kristina, njen kolega Nikola Milat iz benda Top Of The Pop uglazbio je, a bend zajednički izveo.

(Snimio Dejan Štifanić)(Snimio Dejan Štifanić)

Dosadašnji rezultati akcije "Mala ribica" su prikupljena sredstva za deset stipendija, za ovu godinu te s već najavljenih deset za sljedeće razdoblje, tako da ova akcija neće stati, već se samo nastaviti, rekao je na otvorenju profesor pulskog Sveučilišta Sven Maričić.

Izložbu, koju svakako morate pogledati, u prostoru Europskog centra za mir i razvoj možete do sljedećeg petka, 19. svibnja, nakon čega izložba seli u Medulin.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter