za ljubav prema pisanoj riječi

FOTOGALERIJA / Na Forumu snimljena milenijska fotografija "Pula čita"

| Autor: Vanesa BEGIĆ


Kako poticati ljude na čitanje, da zavole knjigu, da se rodi ljubav prema pisanoj riječi, da knjiga postane vjeran prijatelj i pratitelj? Dan-danas postoje brojne inicijative, a pulska Gradska knjižnica i čitaonica osmislila je program naslovljen "Pula čita". Na pulskom Forumu u srijedu ujutro bilo je vrlo dinamično i živahno, pulski učenici, studenti, knjižničari, građani stvorili su, svi u bijelim majicama, riječi "Pula čita" za milenijsku fotografiju koju je snimio Šime Strikoman. Uz pomoć vatrogasaca i dizalice, u nešto manje od pola sata nastala je ovaj hommage čitanju.

Šime Strikoman (1957.), diplomirani je filmski i televizijski snimatelj, a profesionalno se bavi i snimanjem fotografija još od studentskih dana. Učinio je niz milenijskih fotografija, među kojima i milenijsku fotografiju u Splitu na Poljudu za stogodišnjicu Hajduka (2011.), i 2012. fotografiju u obliku crvene ruže posvećene Valentinovu.

Manifestacija Pula čita! osmišljena je s ciljem promicanja knjige, informiranja i educiranja o važnosti književnog i kulturnog nasljeđa te podizanja kulturne i obrazovne razine društva u cijelosti umrežavanjem kulturnih institucija, udruga i pojedinaca, svojim raznolikim programom namijenjen kako najmlađima tako i starijoj generaciji.

- Na svoj poseban način, ali sa zajedničkim nazivom, Pula se pridružuje drugim knjižnicama koje provode projekt istog imena čiji je zajednički cilj i djelatnost poticanje i promocija čitanja i književnosti umrežavanjem građana i institucija, kazala je ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Pula Nadia Bužleta.

Od 26. do 28. travnja Gradska knjižnica i čitaonica organizator je, naime, manifestacije "Pula čita".

Manifestacija je otvorena najprije čitanjem dobrodošlice ispred Gradske knjižnice Pula, a nakon svečanog otvorenja u 11 sati, u 11.30 će u središnjoj dvorani knjižnice bit će održan program "Čitam, dakle postojim", o čemu će govoriti prof. dr. sc. Renata Šamo iz pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile. Svake večeri održavat će se susreti s autorima s početkom u 19 sati u dvorani knjižnice. U srijedu, 26. gostuje Ivica Prtenjača, u četvrtak, 27. Stipe Božić, a u petak, 28. Amir Alagić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter