uvrede, omalovažanje, netrpeljivost...

GONG je proveo analizu rada političkih stranaka na društvenim mrežama. Rezultati ispod svake razine

| Autor: Olga Monika Menčik
(Snimio Davor Kovačević)

(Snimio Davor Kovačević)


Ruski agenti, ruski diverzanti, ruski igrači, rusofili, Putinovi mališani, putinofili – samo su neki od naziva kojima je HDZ častio svoje političke suparnike od početka rata u Ukrajini, uključujući i kampanje za parlamentarne i europske izbore, pokazala je Gongova analiza političke komunikacije na Facebooku.

Gong je analizirao službene Facebook stranice političkih stranaka, s ciljem utvrđivanja koliko se tema rata u Ukrajini koristi u političkom prostoru.

Pokazalo se da se u obračunavanju s političkim suparnicima često koristi optužba za ruski utjecaj, u čemu prednjači HDZ.

SDP, Možemo i MOST pak referiranjem na rusku invaziju optužuju HDZ da koristi Ukrajinu kao izliku da izbjegne kritike za svoje korupcijske afere, dok Domovinski pokret i Pravo i pravda spominjući rusku invaziju promiču antiglobalističke i suverenističke pozicije.

Rezultati pokazuju da HDZ već dulje od dvije godine prikazuje opoziciju kao antizapadnjačkog, anti-EU, antihrvatskog te antiukrajinskog aktera, koji svjesno ili nesvjesno radi za interese Rusije te koji će svojim idejama i politikama izolirati Hrvatsku na međunarodnoj političkoj sceni.

U 100 objava na službenim Facebook stranicama HDZ-a oporba je nazivana “ruskim igračima”, “ruskim agentima”, “putinofilima” te “rusofilima”.

Predsjednika Zorana Milanovića HDZ je u kampanji za europarlamentarne izbore nazvao “Grbinov proruski, antieuropski stric” i “Vrhovni lažljivac” koji je radio kao konzultant za strane interese.

U istoj kampanji, Možemo je kritizirao ekstremnu desnicu da radi na slabljenju Europe i u korist europskim rivalima, kao što je Rusija.

SDP, Možemo, MOST, Domovinski pokret te Pravo i pravda su imali daleko manju količinu objava koje koriste rusku invaziju kao sredstvo političkog obračuna.

Najčešće su objavljivali statuse o tome kada bi se branili od HDZ-ovih napada da su “ruski agenti”.

Pritom, u kampanji za parlamentarne izbore, Domovinski pokret i Pravo i Pravda se sadržajem razlikuju od ostalih triju oporbenih stranaka, jer su u svojim referiranjima na ukrajinski rat promovirali antiglobalističke i anti-EU narative.

– Svaka politička stranka samostalno odlučuje o stilu svoje političke komunikacije, no važno je da svojim diskursom zagovaraju, promoviraju i jačaju demokraciju, demokratske vrijednosti, političku kulturu i politički pluralizam, a ne da srozavaju politiku i vraćaju društvo u tribalizam, konflikte i polarizaciju – sve u svrhu kratkoročnog dizanja vlastitog političkog rejtinga.

Rezultati Gongove analize pokazuju da je od strane HDZ-a itekako prisutna tendencija netrpeljive i polarizirajuće političke komunikacije prema političkim suparnicima.

Učestalo optuživanje oporbe da predstavlja “ruske igrače i agente” predstavlja tek jedan aspekt omalovažavajuće i grube političke komunikacije HDZ-a.

Na službenoj Facebook stranici HDZ-a se već tri godine objavljuje sadržaj obilježen diskursom u kojem se učestalo omalovažava, ismijava i proziva niz političkih aktera jezikom koji više nalikuje anonimnim internetskim komentarima.

A da je politička komunikacija HDZ-a na Facebooku promišljena govori činjenica da jezik i ton korišteni u HDZ-ovoj TikTok kampanji ne odgovaraju njihovom vrijeđalačkom diskursu protiv svih oporbenih stranaka na Facebooku, naveo je Gongov projektni koordinator Matej Mikašinović-Komšo.

Cilj takve političke komunikacije, u kojoj se tema ruske invazije zloupotrebljava u svrhu vrijeđanja opozicije, je skretanje s tema koje su bitne za budućnost hrvatskih građana, dodao je.

Upravo je oporba, ponajprije SDP, Možemo i Most, kritizirala HDZ da temu ukrajinskog rata koristi za “skretanje pažnje sa svojih afera” te izbjegavanje ozbiljnije rasprave s oporbom.

– Umjesto poticanja konstruktivne rasprave i suparništva u demokraciji – što donosi pozitivne učinke za javnost – HDZ komunicira na način koji je ispod svake razine u demokratskom društvu i ne pokazuje znakove ublažavanja.

Takvom se komunikacijom s političkog vrha normalizira vrijeđanje i omalovažavanje u javnom prostoru, čime se sužava prostor za argumentiranu raspravu o relevantnim društvenim i političkim pitanjima, a potiče netrpeljivost i stigmatizacija, rekao je Mikašinović-Komšo i dodao kako su slobodni i pravedni izbori temelj za pravilno funkcioniranje svake demokracije, dok HDZ optužbama za ‘rusofiliju’ potpiruje sveprisutan strah od stranog uplitanja u izbore.

Gong je analizu sadržaja na društvenim mrežama proveo od 24. veljače 2022. do 16. srpnja 2024. godine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter