obrazloženje

Možemo! napustili sjednicu Istarske županije: Nećemo sudjelovati u političkim igrokazima

| Autor: Glas Istre
(Foto Istarska županija)

(Foto Istarska županija)


Vijećnici Kluba Možemo! jučer su napustili sjednicu Skupštine Istarske županije zbog kršenja Statuta i Poslovnika u vezi s nekoliko točaka dnevnog reda, od kojih je najproblematičnija bila neprimjerena i netransparentna promjena ustrojstva županije.

Promjena ustrojstva predložena je u ponedjeljak popodne, bez detaljnog obrazloženja i stručne podloge. Takav način rada onemogućava kvalitetnu raspravu i donošenje informiranih odluka, što je neprihvatljivo kada se radi o tako važnim pitanjima.

Predložene promjene uključivale su spajanje odjela za gospodarstvo i turizam, a i premještanje odsjeka za javnu nabavu u drugi odjel koje uopće nije bilo obrazloženo. Dodatno je stvar zakomplicirao i amandman IDS-a koji je bio protiv spajanja ta dva odjela. Nakon kaotičnog dogovaranja župan je prihvatio IDS-ov amandman. Neobično je da većina koja inače podržava župana stavlja amandman koji u suštini mijenja cijelu odluku, što dodatno komplicira situaciju.

Naglašavamo da ovakav način donošenja odluka, bez adekvatnog obrazloženja i poštivanja poslovnika, nije dopustiv. Apeliramo na župana i sve članove Skupštine da se pridržavaju propisanih procedura i omoguće kvalitetnu raspravu kako bi se izbjeglo donošenje protuzakonitih odluka. Ovdje se radi o opasnom presedanu koji otvara prostor za dovođenje u pitanje same zakonitosti donesenih odluka.

Procedure služe da čuvaju demokraciju od zloupotrebe onih na poziciji moći. Vremena za kvalitetnu raspravu bilo je dovoljno, a nejasno je zašto je dnevni red stigao samo tri dana prije skupštine. Intencija da se o ovim promjenama ne raspravlja temeljito je očita i neprihvatljiva.

Skupština Istarske županije ne smije biti mjesto unutarnjih previranja i obračuna, posebno kada se radi o važnim pitanjima kao što je ustrojstvo županije. Klub Možemo! nastavit će se boriti za transparentnost, pravnu utemeljenost i dobrobit svih građana Istarske županije.

Pozivamo javnost da prati rad Skupštine i zahtijeva transparentnost i poštivanje zakonskih procedura u svim odlukama koje utječu na našu županiju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter