Odličan napad golovima priča ližnjansku bajku

Klub s juga Poluotoka osvajanjem Prve ŽNL pojačao je istarsku koloniju četvrtoligaša

| Autor: Boris Vidulin
NOVI ČETVRTOLIGAŠ - NK Ližnjan (Foto: Facebook/NK Ližnjan)

NOVI ČETVRTOLIGAŠ - NK Ližnjan (Foto: Facebook/NK Ližnjan)


 Nakon "Covid-19 godine" kada su uvjerljivo na posljednjem mjestu završili polovicu prvenstva koje je prekinuto, na Šaraji su napravili zaokret i NK Ližnjan krenuo je prema samom vrhu. Na mjesto trenera doveden je Zoran Moravac, presložio se igrački kadar, kako seniorski, tako i u mlađim dobnim kategorijama, te je započet put prema gore. Prve godine zaostali su za prvakom iz Banjola tek tri boda, druge godine za Funtanom četiri te, mada su imali prilike napredovati u viši rang, odbili su tu mogućnost.

- Samo ako i kada budemo prvi - bile su riječi upućene iz kluba.

Treća godina po dolasku Zorana Moravca bila je najuspješnija. Osvojeno je prvo mjesto u Prvoj ŽNL te kako je uprava i obećala, prijavili su za igranje u Četvrtoj ligi NS Rijeka.

Veliki niz

- Početkom ove sezone napravili smo određene promjene u kadru, otišlo je dosta igrača, došli su novi, ciljano smo ih doveli smatrajući da su nam baš oni potrebni i da će baš oni podignuti kvalitetu naše igre. Moram istaknuti da je jedan od osnovnih uvjeta bio da osim nogometaša budu prije svega ljudi jer smo imali jaki kolektiv, odličnu atmosferu koju nismo htjeli narušiti. Smatram da je baš u tome naša snaga koja daje rezultat. To će potvrditi da smo imali jako mali broj opomena, a niti jedno isključenje. Krenuli smo dobro u sezonu, imali problema s ozljedama, ali smo se izvukli i za jedan jedini gol postali jesenski prvaci. To nas je podiglo, dalu još veću vjeru u vlastite mogućnosti u koje nismo niti sumljali, i osjetili smo da možemo biti prvi. Konkurencija je bila jaka, mislim da je prvih pet ili šest momčadi moglo biti prvak, nijanse su odlučivali, ali naš veliki niz nepobjedivosti na proljeće učinio je da to budemo upravo mi. Izgubili smo tek u Svetvinčentu kada smo bili dobro prorijeđeni, kada smo bili već prvaci pa na to ne treba gledati kao na nešto negativno - rezimirao je trener Ližnjana Zoran Moravac, naglasivši da ga veseli što je sve bilo čisto, bez spornih situacija kako na domaćem terenu tako i na gostovanju.

Najradije bi poimence spomenuo baš cijeli igrački kadar, na upit tko ga je iznenadio, ili koga bi izdvojio.

- Teško je sada govoriti konkretno o određenom imenu kada smo mi to ostvarili kao izvrstan kolektiv gdje baš nitko nije iskakao. Smatram da imamo odličan napad o kojem ne treba govoriti ništa, oni su ti koji govore na terenu i svojim golovima pričaju priču. U sredini terena su ordinirali iskusni Čude i Licardo koji imaju iskustva i igraju na konstantnom nivou te svojom igračkom kvalitetom, ali i ljudskim stavom, doprinose jačanju kolektiva. Obranu smo ove zime pojačali s Macan Stanićem i Pavićem, koji su podigli određeni nivo zadnje linije, a ako se zna da su tu s njima bili i Popović te Radović, uz nezaobilaznog mladog vratara Percana, onda smatram da smo sve linije popunili s pravim i karakternim igračima. Napravili smo i određeni pomak s mladima, rade dobro, stasaju i sada u višem rangu sigurno je da će im dobro doći iskustvo od ove sezone. Poglavito ovi koji su bili dio udarne jedanaestorice, ali imao mi i u pričuvi još pravih dečki. Imamo ih i u juniorima koji su dobri, sve to sugerira da nema straha za budućnost i igranje višeg ranga - smatra trener Ližnjanaca.

Ipak, morao je Moravac izdvojiti jedno ime.

- Kada sam već počeo govoriti onda ne bi bilo u redu ne spomenuti Sašu Uroševića, koji je proglašen i najboljim igračem lige, ali on nama vrijedi puno više od toga. Odradio je sezonu maksimalno i to je bilo vidljivo svake minute koje je proveo na terenu, ali samo mi znamo koliki je njegov značaj mladim igračima i na svakom treningu jer on sa svojim iskustvom, ali i pristupom, napravi jako puto pozitivnog, a to sve u konačnici utjeće ne rezultat kojeg smo ostvarili - nije Moravac odolio, a da ne spomene najiskusnijeg igrača u svojim redovima.

Izbalansirani

Kadar nije velik, ne obiluje s puno igrača pa je zbog toga uspjeh još i veći.

- Iskreno mislim da u županijskog ligi ne treba duplati svaku poziciju jer bi se to moglo negativno odraziti na igrače. Bolje je malo više raditi s njima i pokušati da napreduju u smislu igranja na više pozicija. Malo nas je, ali smo izbalansirani, imamo određeni kostur momčadi, minimalno se rade promjene i to je bio jedan od ključeva uspjeha. Mislim da niti sljedeće sezone neće biti nekih bitnih promjena u tom smislu. Naravno da se moramo pojačati s dva ili tri igrača, ali nećemo se prekrcati. Ponavljam, imamo naše mlade igrače, imamo juniore i njima je ovo prilika, a smatra da možemo biti daleko od posljednjih mjesta u ligi. Znam da će nam na početku biti malo teže, taj deveti mjesec kada je još sezona i kada ne treniramo punim kapacitetom, bit će nova liga pa treba proći određeni proces privikavanja na nove protivnika, suce, terene, ali uvjeren sam da će nakon toga sve biti jako dobro. Dakle, već sada, unaprijed, molim malo strpljenja kod naših navijača, deveti bi mjesec mogao biti čudan, a nakon toga ponovo će to biti onaj stari LIžnjan kakvog su navikli gledati posljednje tri godine - najavio je trener Ližnjana Zoran Moravac.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter