jednostavni trikovi

Živcira vas kad narezano voće pocrni? Evo kako to spriječiti

| Autor: Šarlota Brnčić
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Da biste spriječili ili ograničili prirodni proces oksidiranja koji je prisutan u svom voću i nekom povrću, prilikom rezanja i izlaganja njihove pulpe svjetlu i zraku, evo nekoliko jednostavnih trikova.

1. Uroniti u zakiseljenu vodu

Narezano voće i povrće uronite na nekoliko minuta u zakiseljenu vodu (od limuna ili bijelog octa) jer kiselost pomaže u inhibiciji djelovanja enzima odgovornih za oksidaciju.

Doze su: pomiješajte 1 litru vode s 3 kapi limuna ili 2 žličice octa.

2. Operite u vodi i sodi bikarboni

Voće također možete oprati u 1 litri vode i 1 žlici sode bikarbone kako biste podigli pH otopine i usporili aktivnost enzima koji uzrokuju oksidaciju i ubrzavaju sazrijevanje voća.

Za učinak je dovoljno 10-15 minuta uranjanja!

3. Dodajte prirodne antioksidanse

Dodajte prirodne antioksidanse kao što je askorbinska kiselina (vitamin C) u vodu ili izravno u voće.

1/3 čajne žličice askorbinske kiseline u prahu dovoljna je za blokiranje oksidativnog procesa i očuvanje prirodne boje pulpe.

4. Poprskati limunovim sokom

Limunov sok čini isto što i askorbinska kiselina, samo poprskajte polovicom limuna već izrezano voće i ovaj prirodni antioksidans zaustavlja proces.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter