jednostavni savjeti

Srpanjske vrućine su idealne za sušenje začinskog bilja. Evo kako to napraviti

| Autor: Ana Braškić
(Foto: ALLE12)

(Foto: ALLE12)


Srpanjske vrućine idealne su za sušenje začinskog bilja. Ako ste uzgojili veće količine bosiljka, majčine dušice, peršina, imate puno lovora ili ružmarina sada je idealno vrijeme da ih osušite i spremite za zimu.

Iako su začini najbolji kada su svježi, dobro će nam doći i osušeni. Kada se odlučite na spremanje začinskog bilja za zimu, znajte da to morate učiniti neposredno nakon branja. Ako bilje stoji, na njemu se može nakupiti prašina i vlaga.

(Foto: iStock)(Foto: iStock)

Prije nego odaberete metodu sušenja znajte da se ne suši sve začinsko bilje jednako. Biljke sitnih listića poput origana, majčine dušice, kopra i ružmarina prikladnije je za sušenje na zraku, dok biljke poput peršina, metvice i bosiljka bolje sušiti u pećnici ili dehidratoru.

Više je načina sušenja začinskog bilja, a svakako najjednostavniji je sušenje u sjeni. Tako ćete spriječiti gubitak boje listova i cvjetova, a čuvaju se i ljekovita svojstva.

Ovakav način sušenja podrazumijeva da se biljke suše u tankom sloju, najbolje na mreži, a prostor u kojem se suše treba imat stalni protok zraka. Biljke prije sušenja treba očistiti, oprati te prosušiti, a zatim rasporediti na površinu za sušenje.

Prostor u kojem se biljke suše treba biti čist, bez pristupa životinja i zaštićen insekata. Ovisno o bilju koje ste odabrali osušiti trebat će vam 2 do 10 dana.

Vješanje

Popularan način sušenja bilja jest vješanje. Busene odabranog bilja zavežite debljim koncem ili špagom i objesite u tamnu, ali dobro prozračenu prostoriju.

Ako nemate takvu prostoriju, sušiti ih možete na prozoru, ali u tom slučaju zaštitite ih kartonskom vrećicom. Začinskom bilju, ovisno o vrsti, trebat će i do nekoliko tjedana da se potpuno osuše.

Ako nemate prostoriju u kojoj ćete moći osušiti začine, to možete učiniti i u pećnici električnog štednjaka. Začinsko bilje se suši na temperaturi do 50°C.

Sušenje može trajati od 2 do 24 sata. Trebalo bi svakih 15 minuta biljni materijal promiješati, a pleh okrenuti za 180°. Tako će se biljni materijal ravnomjerno osušiti.

Prije sušenja biljke očistite i ako je potrebno operite, ali prije stavljanja u pećnicu ih morate prosušiti kako bi skratili vrijeme sušenja. Valja znati da će biljkama poput bosiljka, mente ili peršina trebati više vremena za sušenje od recimo majčine dušice ili origana.

Ako imate dehidrator, začinsko bilje možete osušiti u njemu. Trajanje i potrebna temperatura će ovisiti o vrsti biljke, a obično će trebati oko četiri sata.

Na koji god se način sušenja odlučili, osušene biljke čuvajte u staklenim posudicama ili teglicama, na hladnom i suhom mjestu, daleko od sunčeve svjetlosti. Ako ste ih dobro osušili, začini se mogu čuvati neograničeno dugo, no zapamtite da sušeno bilje s vremenom gubi svoje hranjive tvari i jačinu okusa.

Spremanje u ulju

Osim sušenjem začine koje ćete koristiti tijekom ostatka godine možete spremiti u ulje. Svježe ubrane biljne začine valja očistiti, odvojiti listove od debljih stabljika i lisnih drški.

Biljke treba oprati i ostaviti kratko na ubrusu da se prosuše. Prosušene listove usitniti pa staviti u prethodno steriliziranu staklenku, koju ćete napuniti do tri četvrtine zapremine.

Uliti ulje i pripaziti da ne ostane mjehurića zraka, a sav biljni materijal treba biti potopljen u ulju.

Poklopiti poklopcem koji ste također sterilizirali. Ovako pripremljene začine i ulje možete koristi za salate, umake, juhe ili variva. Staklenku čuvajte u hladnjaku.

(Foto: VANILLAECHOES)(Foto: VANILLAECHOES)

Ledene kocke

Zgodan način spremanja začina jest u led.

Svježe ubrane biljne začine valja očistiti te odvojiti listove od debljih stabljika. Listiće oprati, nasjeckati, staviti u posudice za led te napuniti vodom.

Ovakav način spremanja odličan je za bosiljak i peršin. Zaleđene kockice ubaciti na kraju jela.

(Foto: QWART)(Foto: QWART)

Usoljeni začini

Još jedan način konzerviranja začina za zimu jest spremanje u soli. Za pripremu začina u soli mogu se koristiti bosiljak, peršin, selen, borač, vlasac…

Svježe ubrane biljke treba očistiti, oprati i prosušiti.

Za ovu metodu koriste se listovi. Omjer je 100 g biljne mase i 30 g soli. Teglice prije punjenja treba sterilizirati, a usitnjeno bilje pomiješati sa solju. Smjesu čvrsto nabiti u teglice te zatvoriti.

(Foto: 5PH)(Foto: 5PH)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter