razumijevanje samopouzdanja

Zašto neki ljudi teško prihvaćaju komplimente?

| Autor: Novi list
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Jeste li i vi osoba koja, kada primi kompliment, jednostavno ne zna što bi sa sobom, a potencijalno se počnete osjećati i fizični nelagodno te se uznemirite?

Možda će vas utješiti kada kažemo da niste jedini, te iako razloga može biti mnogo, jedan čest leži u osjećaju niskog – ili previsokog samopouzdanja.

Borba sa samopoštovanjem

Jedno od objašnjenja zašto se neke osobe bore s prihvaćanjem komplimenata uključuje samopoštovanje, što je pojam koji opisuje vlastitu vrijednost.

Drugim riječima, radi se o nivou povjerenja koji imate u vlastite sposobnosti, identitet i kompetencije, pa se zato osobe koje pate od niskog samopouzdanja bore sa sumnjom u sebe i strahom od neuspjeha.

Samim time, osobama koje se bore s manjkom samopouzdanja možda i neće biti lako prihvatiti komplimente od drugih upravo zbog poteškoće s primitkom kako negativnih već i pozitivnih komentara.

Da pojednostavimo; čak ni pravi i iskreni kompliment od prijatelja ili voljene osobe možda neće doprijeti do osobe koja smatra da to jednostavno nije u skladu s njihovim unutarnjim stavom i mišljenjem o sebi.

Drugi spektar borbe sa samopouzdanjem može biti i u slučaju kada je ono iznimno visoko.

Tada se često radi o narcizmu, a to itekako može utjecati na primitak komplimenata jer ih se često smatra tetošenjem, a ne ohrabrivanjem.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter