POBJEDNIČKI FILMOVI LIBURNIA FF-A

Liburnia Film Festival uplovljava u Dokukino Kic: LENIĆEVO "MESO" PREMIJERNO U ZAGREBU

| Autor: Zoran ANGELESKI
"Meso" o svinjokolji / prašćini u Istri

"Meso" o svinjokolji / prašćini u Istri


U "Mesu" autor prati tradicijske običaje Istre, pjev, gastro užitke, u drevnom ritualu svinjokolje/prašćine, otvarajući pitanja što nam danas znači meso i možemo li odustati od njegove utilitarne rudimentarnosti uslijed političkih, ekoloških, nutricionističkih i ostalih suvremenih trendova

Pobjednički filmovi lanjskog 16. Liburnija FF-a, festivala hrvatskog dokumentarnog filma koji se svako ljeto održava u Opatiji, stižu i do Zagreba, uz prisustvo svih autora.

Pobjednik festivala, 18-minutni film "Meso" pulskog redatelja Elvisa Lenića premijerno će se prikazati zagrebačkoj publici u subotu u 19 sati u Dokukinu KIC, a zatim slijedi projekcija 24-minutnog filma "Patrola Uran" Lovra Mrđena (nagrada žirija za najbolju režiju) i jednosatnog filma "Bebe Na Vole" u režiji Vladimira Gojuna i Ane Jurčić. Večer ranije, u 21 sat, na rasporedu je 56-minutni "Pusti Dobre pusti" Vlatke Vorkapić, koju je u Opatiji publika ocijenila najboljim.

U "Mesu" Lenić prati tradicijske običaje Istre, pjev, gastro užitke, u drevnom ritualu svinjokolje/prašćine, otvarajući pitanja što nam danas znači meso i možemo li odustati od njegove utilitarne rudimentarnosti uslijed političkih, ekoloških, nutricionističkih i ostalih suvremenih trendova.

"Meso" je svojom suptilnošću i kompletnošću prošlog ljeta oduševio LFF-ov žiri koji je   ustvrdio da "film koji govori o sitnim stvarima može biti velik", a dobio je još dvije važne nagrade - nagradu za najbolji regionalni film te nagradu za dizajn zvuka koji potpisuje Martin Semenčić, pohvaljen zbog "dimenzije filma koja se nalazi izvan ekrana, za dramaturgiju, okus, njuh i osjet koji progovaraju putem zvuka".

Elvis Lenić je član umjetničke skupine Šikuti Machine, snimatelji su Lenić i Matija Debeljuh, potonji je i montažer, dok je producentica Dijana Mlađenović i njen Kinematograf.

Elvis Lenić (Pula, 1971.), redatelj i filmski kritičar, diplomirao je strojarstvo na Tehničkom fakultetu u Rijeci, neko vrijeme radio je u brodogradilištu Uljanik, a sada predaje strojarsku grupu predmeta u Tehničkoj školi Pula.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter