MONTE LIBRIĆ

Direktorica festivala dječje knjige Slavica Ćurković o ovogodišnjem izdanju: KOMBINACIJA ON LINE I ŽIVIH SADRŽAJA ODRŽAVAJU DUH FESTIVALA

  Uređenje knjižare povjerili smo našem dugogodišnjem suradniku, svestranom umjetniku Matiji Ferlinu, koji je posebnu pažnju posvetio stvaranju poticajne atmosfere, dok je Matko Plovanić bio zadužen za vanjsko označavanje knjižare: za stablo u prirodnoj veličini koje se nalazi na Gardinima, ispred knjižare, te za sam ulaz, točnije stepenice čije oznake vode prema mjestu gdje se ljubav prema čitanju dijeli s najmlađima

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Slavica Ćurković (snimio Manuel Angelini)

Slavica Ćurković (snimio Manuel Angelini)


O ovogodišnjem festivalu dječje knjige Monte Librić razgovarali smo s njegovom direktoricom Slavicom Ćurković.

- Ovogodišnje izdanje Monte Librića ima novi termin i održat će se u hibridnom izdanju.

- Što se organizacijskih i programskih mogućnosti tiče, ovogodišnji se Festival dječje knjige Monte Librić mogao održati u svom uobičajenom, proljetnom terminu. No, kako našim životima od početka prošle, 2020. godine, upravlja mali, živahni virus, nije bilo moguće uskladiti epidemiološke mjere i planove koje smo imali. Svjesni, dakle, da problem s kojim smo se suočili na proljeće nema rok trajanja, odlučili smo se na jedino moguće: prilagodbu novonastalim okolnostima i kombinaciju on line i živih sadržaja koji, u tom zanimljivom koktelu, održavaju duh Festivala, čuvaju njegov kontinuitet, ali nadasve osiguravaju zdravlje naše publike. Kada već nismo mogli birati puno toga, odabrali smo nešto, recimo tako, neuobičajeno: produljili smo i multimedijski razvili ovogodišnji Monte Librić koji se u jednom svom segmentu dešava paralelno sa Sajmom knjiga, od 22. do 27. studenog, a u drugom segmentu traje puno duže, već od 5. studenog, kada planiramo otvoriti Dječju knjižaru među krošnjama koja će se nalaziti u prostoru Kluba-knjižare Giardini 2.

Poticajna atmosfera

- Najveća novost je otvaranje dječje knjižare ispod krošanja?

- Zapravo smo u Godini čitanja – kako je Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske nazvalo ovu, 2021. - jedan mjesec odvojili za djecu i njima namijenjenu literaturu, smještenu u ambijent koji potiče na istraživanje i upoznavanje s književnošću, što je prvi korak u stvaranju buduće odrasle publike, čitatelja i čitateljica koji će, sigurni smo, povećati broj onih koji uživaju u dobroj poeziji i prozi. Uređenje knjižare povjerili smo našem dugogodišnjem suradniku, svestranom umjetniku Matiji Ferlinu, koji je posebnu pažnju posvetio stvaranju poticajne atmosfere, dok je Matko Plovanić bio zadužen za vanjsko označavanje knjižare: za stablo u prirodnoj veličini koje se nalazi na Gardinima, ispred knjižare, te za sam ulaz, točnije stepenice čije oznake vode prema mjestu gdje se ljubav prema čitanju dijeli s najmlađima i gdje je umjetnost ključni dio pripovijedanja. Ilustraciju za plakat izradio je ilustrator i grafičar Dominik Vuković.

- Kako će funkcionirati knjižara izvan Monte Librića i kakve će programe imati?

- U Dječjoj knjižari među krošnjama izložili smo oko 3.000 naslova, organiziranih na policama po visini, uz posebne oznake za svaki žanr. Taj je postav djelo Vlatke Balinčić, Denisa Brandeisa Fiala i Dunje Milin. Osim što će naši posjetitelji imati veliki izbor djela i kutove za čitanje, moći će uživati u pričama koje će im povremeno čitati naše knjižarke. Uz to smo napravili i poseban odabir literature za roditelje – psihološke slikovnice koje obrađuju takozvane teške teme, zatim literaturu za nastavnike, pedagoge, odgojitelje. Uglavnom, od početka studenog pokazujemo ili potvrđujemo, svejedno je, kako je moguć suvremeni, aktualni pristup knjigama koji u digitalnoj eri prokazuje navodnu staromodnost nje kao predmeta, te književnost predstavlja kao vrlo važan aspekt u dječjem stvaralaštvu. Kreiranjem ove jedinstvene, dječje knjižare, nismo samo pomirili preporuke Stožera civilne zaštite, želju da ne prekidamo Librić do boljih vremena i potrebe naše publike, već smo započeli s novim projektom, sa stvaranjem forme i sadržaja koji mogu trajati cijelu godinu i kontinuirano privlačiti najmlađe ljubitelje književnosti, odnosno one koji će to postati u ambijentu koji miri ozbiljnu umjetnost i neophodnu, prvo dječju pa artističku razigranost.

Suvremeni talijanski autori

- Monte Librić donosi i program posvećen Danteu Alighieriju u povodu 700. obljetnice njegove smrti.

- U stvaranju Librića sudjeluju i naši partneri: Zajednica Talijana Pula, a talijanska komponenta festivala, odnosno njegova dvojezičnost, čine nas jedinstvenim u Hrvatskoj. Programske selektorice, Liana Diković i Tamara Brussich, svake nam godine dovode izvrsne suvremene talijanske autore, kazališne predstave, filmove i inovativne radionice na talijanskom jeziku. No, ove godine, i taj dio programa prilagodio se novim pravilima i pratit će se uglavnom na internetskim platformama. Ipak ''uživo'' ćemo u našoj Knjižari među krošnjama predstaviti izvrstan izbor talijanske dječje knjige zahvaljujući suradnji s knjižarom Nero su Bianco iz Trsta. Piu' che una storia kao zasebna programska cjelina, ove godine posvećena je Dante Alighieriju, točnije sedam stotoj godišnjici njegove smrti.

- Predstavite nam online goste Monte Librića.

- U nemogućnosti organiziranja susreta djece s autorima i autoricama koji stvaraju za njih – a prema preporuci Stožera Civilne zaštite - dio programa ovogodišnjeg Monte Librića smo adaptirali za on line platforme. U suradnji s redateljem Tomislavom Fiketom snimili smo susrete s autorima i autoricama u igrano-narativno-animiranoj formi i njih će HRT emitirati na svom Trećem programu, ali će putem platforme vimeo biti dostupni i svim školama koje zatraže link. Posebnu dinamiku ovim formatima dali su glumci Akademije za umjetnost i kulturu iz Osijeka koji su pod mentorstvom svojih profesora Hrvoja Seršića i Nenada Pavlovića izvodili lutkarske etide. Autori koje u digitalnoj formi predstavljamo na ovogodišnjem Monte Libriću su: Ante Tomić, Tomislav Torjanac, Anita Smolčić, Hana Lukas Midžić, Ljerka Rebrović, Ivana Pipal, Dominik Vuković i Zoran Ferić, a djela o kojima je riječ su - "Đuro Hodalica", "Priča o plavom stablu", "Ptica rugalica", "Svjetlana i sni o letu", te "Suze svetog Lovre". Taj, on line dio Monte Librića, dakle osim Piknika s autorima – odnosno snimljenih razgovora s autorima, čine još i stream prijenos Priča za laku noć te talijanski dio programa Piu' che una storia.

- Planovi za budućnost Monte Librića?

- Zasad možemo reći da smo očuvali kontinuitet i održali vezu onih što pišu za djecu i njihove publike koju je, možda i više nego starije, pogodila pandemija sa svim svojim neželjenim pojavama. Nadamo se, da ćemo se upravo s njima, već iduće godine susretati u uobičajenim terminima i na onaj stari, neposredni, veseli način. Imamo još toliko tema, sadržaja i programa za djecu koje želimo ostvariti. Nema straha za budućnost Librića. Čekamo samo bolje okolnosti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter