"O ČEMU NE GOVORIMO" 

Nova knjiga Slavenke Drakulić progovara o tabuima suvremenog društva - starosti, bolesti i nemoći 

| Autor: Hina
(Snimio Marko Gracin)

(Snimio Marko Gracin)


Knjiga "O čemu ne govorimo" Slavenke Drakulić, u kojoj jedna od najprevođenijih domaćih spisateljica i novinarki piše o starosti, bolesti i nemoći kao tabuima suvremenog društva o kojima se nerado govori, novi je naslov izdavačke kuće Fraktura.

"Svatko zna da je smrtan i da s godinama propada, ali tko se s time može pomiriti? Ne volimo govoriti ni razmišljati o bolesti i smrti, o gubitku i porazu, o izdaji, sramoti, promašaju ili žalosti. Ove teme duboko su skrivene jer današnje vrijeme favorizira mladost, ljepotu, brzinu, uz pregršt veselih i banalnih sadržaja", napominje se u najavi knjige.

Slavenka Drakulić pripovijeda o bračnim odnosima koji se, kako se dodaje, s vremenom dezintegriraju i pretvaraju u sitna predbacivanja i trajnu zlovolju, dodaje se.

Ona progovara i o novootkrivenoj strasti u zrelim godinama, o našoj zarobljenosti u tijelu, o "činjenici da sve naše misli, sva naša kreativnost, sve naše težnje i želje, sav naš psihofizički napredak ovise o vrlo tankoj koži koja naše tijelo drži na okupu." 

"Te priče uzdrmat će vas do srži, provozati na emocionalnom vrtuljku i natjerati vas da si postavite teška pitanja – pa i ono najteže, vlastito trajanje u vremenu", poručuju iz Frakture.

Slavenka Drakulić (1949.), piše na hrvatskom i engleskom, a neke su njezine knjige prevedene na više od dvadeset jezika. U izdanju američke izdavačke kuće Penguin izašlo joj je šest naslova. 

U publicističkim knjigama uglavnom se bavila svakodnevicom u socijalizmu, ratovima u bivšoj Jugoslaviji i Europom, a njezina knjiga "Smrtni grijesi feminizma" (1984.) jedan je od prvih priloga feminizmu u Istočnoj Europi.

Objavila je i knjige "Kako smo preživjeli", "Oni ne bi ni mrava zgazili", "Cafe Europa", "Balkan Express", "Tijelo njenog tijela" i "Basne o komunizmu". Knjiga "Cafe Europa" dobila je i nastavak "Cafe Europa Revisited", dok joj zadnja zbirka eseja "Rat je svugdje isti" okuplja tekstove o ratnoj stvarnosti, objavljene od 1991. do danas u većinom inozemnim publikacijama. 

U književnim djelima okreće se ženskom tijelu, bolesti i traumi, životima kreativnih žena koje su živjele s poznatim umjetnicima. Objavila je romane "Hologrami straha", "Mramorna koža", "Kao da me nema", "Božanska glad", "Frida ili o boli", "Optužena", "Dora i Minotaur", "Mileva Einstein, teorija tuge" i knjigu priča "Nevidljiva žena i druge priče". 

Živi na relaciji Hrvatska - Švedska, a članke, kolumne i političke komentare objavljuje u novinama i časopisima.
 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter