Predavanje posvećeno Nezakciju

Brojna popratna događanja uz nedavno postavljenu izložbu "Histri u Istri" koja gostuje u tršćanskom muzeju

| Autor: Vanesa Begić
Histarsko-rimski Nezakcij (Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)

Histarsko-rimski Nezakcij (Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)


Predavanje posvećeno Nezakciju naslovljeno »Nezakcij. Od izvora do prvih iskopavanja« o čemu će u Palači Gopcevich govoriti Gino Bandelli i Marzia Vidulli Torlo prvo je od šest popratnih događanja uz izložbu »Histri u Istri« koju su realizirali Hrvatska Zajednica u Trstu/Comunità Croata di Trieste i Arheološki muzej Istre u suradnji s Općinom Trst. Izložba je postavljena u Muzeju antikviteta »J. J. Wincklemann« i može se pogledati od utorka do nedjelje od 10 do 17 sati do travnja.

Fokusirana na povijest, običaje i nošnju Histra, izložba predstavlja svojevrsno putovanje kroz više od 200 arheoloških nalaza kako bi se upoznao narod po kojem je nazvan istarski poluotok i koji je nastanjivao njegovo područje sve do pada utvrđenog središta u Nezakciju 177. g. pr. Kr. Ova dragocjena izložba ostvarena je uz potporu Regije Furlanije-Julijske krajine, zaklade Fondazione CRTrieste i više hrvatskih ustanova.

(Snimio Duško Marušić Čiči / Glas Istre)»Histri u Istri« u Svetim srcima u Puli 2013. (arhiva Glas Istre)

U utorak, 16. siječnja u 17.30 sati u dvorani Bobi Bazlen Palače Gopcevich, Ulica Rossini 4, predavači Gino Bandelli i Marzia Vidulli Torlo govorit će o naselju Nezakcij, iznimno važnom za kontrolu teritorijalnih i trgovačkih okosnica unutrašnjosti Istre. Bogati nalazi svjedoče da je naročito Nezakcij pripadao jadranskom krugu trgovine i razmjene, zauzimajući središnju poziciju u mreži kontakata koja je omogućavala stjecanje prestižnih dobara korištenih za potvrđivanje statusa pojedinaca ili aristokratskih obitelji, u međuodnosu sa svijetom središnje i južne Italije te područjem Caput Adriae.

Gino Bandelli bio je redovni profesor rimske povijesti prvo na Sveučilištu u Veroni, potom na Sveučilištu u Trstu. Vodio je Odjel za povijesne znanosti Sveučilišta u Trstu i bio je član Senata Sveučilišta u Trstu. Održao je izlaganja na domaćim i međunarodnim skupovima te doktorske studije, seminare i predavanja na talijanskim, španjolskim, francuskim, švicarskim, njemačkim i kanadskim sveučilištima.

Marzia Vidulli Torlo je djelatnica izvršne uprave i konzervatorica u Gradskom muzeju antikviteta »J. J. Winckelmann«. Njezina aktivnost usredotočena je na širenje znanja o kulturnim dobrima pohranjenima u muzejima i gradovima.

- Najstariji povijesni izvori s početka 5. st. pr. Kr. (Periegeza Hekateja iz Mileta, datirana između 560. i 480. pr. Kr.) vele da je istarski poluotok područje koje su nastanjivali Histri. Rimski povjesničar Strabon (autor s prijelaza stare na novu eru) spominje da nakon toka Timava sve do Pule slijedi istarska obala, koja pripada administrativnom području carske Italije. Iz izvora se dakle saznaje da su Histri predstavljali jedinstvenu kulturnu skupinu, naseljenu između rijeke Rižane na sjeverozapadu i masiva Ćićarije na sjeveru i sjeveroistoku, s granicama na istočnim padinama Učke i rijeci Raši.

Svi su se tragovi Nezakcija, međutim, izgubili i počevši od 16. stoljeća znanstvenici su se pitali koja je bila njegova lokacija. Tek ga od sredine 19. st. Pietro Kandler označava na rubu agera centurijacije Pule. Nalazi se kod Valture, niti šest milja (oko 9 kilometara) od same Pule, na položaju zvanom Vizače, u pejzažu blagih brežuljaka koji strmo padaju prema moru, na ušću doline Budave u Kvarner; prirodno zaštićenoj udolini koja, tipično za krška područja, završava u moru izvorom koji je osiguravao dostupnost slatke vode, navedeno je u najavi izložbe.

Bogati nalazi dokazali su da je Nezakcij pripadao jadranskom krugu trgovine i razmjene.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter