piše damir cupać

Tempirana bomba eksplodirala u Daruvaru

Damir Cupać / Dom za starije u nemoćne u Daruvaru (Arhiva Novog lista)

Damir Cupać / Dom za starije u nemoćne u Daruvaru (Arhiva Novog lista)


Nema tog psihijatra koji će s preciznošću utvrditi što je dovelo do pomračenja uma umirovljenog vojnog policajca Krešimira Pahokija iz Donjeg Daruvara koji je počinio jedan od najstrašnijih zločina u novijoj hrvatskoj povijesti. On je ušetao u Dom za starije i nemoćne osobe i jednostavno počeo pucati. Budući da je riječ o čovjeku koji i te kako ima iskustva s oružjem, jer mu je oružje bilo sastavni dio posla, njegovi su meci posijali smrt i rezultirali smrću šest osoba, među kojima je i njegova majka koja je bila štićenica doma koji je umirovljeni vojni policajac pretvorio u kuću strave i užasa.

Petero osoba je na mjestu smrtno stradalo, više je osoba ozlijeđeno, a jedna od njih je naknadno preminula. Valja se nadati da je to konačan broj krvavog pira. Policija ga je uhitila. Daruvaru i Hrvatskoj ostaje strah, nemir i zgražanje. I pokušaj detekcije kako je do zločina došlo, analiziranje je li se sve skupa moglo spriječiti. Uključit će se u priču i liječnici, i policija, odgovore će pokušati dati mnogi, ali čini se da odgovora za ovakvo krvoproliće nema i da on leži duboko u Krešimiru Pahokiju. Toliko duboko da je upitno ima li itko snage zaroniti u takve tame ljudske duše. Da je riječ o stravi, pokazuje kronologija ovoga užasa.

Mediji su rekonstruirali da je prije krvavog pohoda ubojica sjedio u lokalnom dućanu i pio pivo. Scena koja je česta po cijeloj Hrvatskoj. Nakon toga je zamolio domara vatrogasnog doma da ga preveze do grada, ali domar to nije napravio. Pahoki je do grada ipak stigao, ušetao u kafić, naručio piće, počastio goste u ugostiteljskom objektu i poručio da ide nešto obaviti. I obavio je krvavi zločin nakon kojega je izašao, vratio se u ugostiteljski objekt gdje ga je uhitila policija bez potrebe primjene sredstava prisile. Nitko od ljudi koji su toga jutra sreli Pahokija nije mogao naslutiti što će on učiniti. Očito je da se ponašao hladnokrvno, riješen da izmasakrira ljude koji su ili štićenici ili zaposlenici doma za starije ili nemoćne osobe, da ubije majku koja je u tom domu provela deset godina dok u njega nije ušetao njezin sin da joj oduzme život. I pri tome ubije svakoga tko mu se nađe na putu i ispiše jednu od najcrnjih stranica novije hrvatske povijesti.

Osnovno je pitanje je li se tragedija mogla spriječiti. Nema tu jasnog odgovora.

Ravnatelj policije Nikola Milina potvrdio je da je policija do nemilog događaja tri puta postupala prema daruvarskom monstrumu, dva puta zbog javnog narušavanja javnog reda i mira i jednom zbog obiteljskog nasilja. Je li se pri zadnjem incidentu moglo prepoznati da je budući masovni ubojica prešao na tamnu stranu.

- Prije mjesec dana se radilo o sukobu s poznanikom, obojica su bila u alkoholiziranom stanju. Ta osoba je zadobila teže ozljede, a kriminalističko istraživanje još nije završeno, naveo je Milina. Kada je riječ o oružju kojim je masakr počinjen, policija navodi da je ono neregistrirano. Sada s naknadom pameću množe se scenariji prema kojima se sve moglo spriječiti da je kojim slučajem ubojica završio u kakvom pritvoru. Ili da je imao to nesretno oružje sa sobom pa da mu je oduzeto.

Nema nikakve sumnje da će se još jednom pregledati je li policijsko postupanje prije mjesec dana bilo adekvatno s obzirom na ono što je Pahoki napravio kada je u remećenju javnog reda i mira jedna osoba zadobila teže ozljede. Za šestoro ljudi, a da barem ostane na toj brojci, sve je to irelevantno. Njih više nema. Ubijeni su u domu za umirovljenike, ubijeni su na mjestu na kojemu im su im jedina opasnost bile starost i bolest. Sve dok u dom nije ušetao sin jedne štićenice i zavio u crno obitelji poginulih, Daruvar i cijelu Hrvatsku.

Kada su se događali krvavi pohodi u susjednim zemljama, nama se činilo da se takve stvari kod nas ne mogu dogoditi. No, nitko od zla nije zaštićen i nitko ne zna kako će se i kada zlo aktivirati. Jedino znamo da je čovjek jedini koji je sposoban za toliku količinu zla. Tko je taj čovjek, nemoguće je odgovoriti jer nikome na čelu ne piše da će toga dana nakon jutarnjeg ispijanja piva na zidiću kvartovskog dućana hladnokrvno otići nešto obaviti i nakon krvavog posla otići popiti u ugostiteljski objekt još jednu cugu.

Nema nikakve sumnje da je do zakazivanja sustava u jednom dijelu sigurno došlo, kao što nema nikakve sumnje da su vremena sve gora i da kao društvo u cjelini možemo samo čekati gdje će se neka nova tempirana bomba aktivirati.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter